İçişleri Bakanı Soylu’dan İmamoğlu açıklaması: ‘Bana göre’ suç. Böyle bir görüntü olamaz

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun türbeye girerken ellerini arkadan bağladığı gerekçesiyle hakkında ön inceleme başlatılmasıyla ilgili olarak, "Bu görüntüleri gördükten sonra ben de saygısızlık olduğunu düşünüyorum. Bana göre suçtur. Böyle bir görüntü olamaz" dedi. Soylu, "Ben buna soruşturma izni vermem" diye ekledi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

24 TV’de, Belkıs Kılıçkaya, Murat Çiçek ve Mustafa Kartoğlu’nun sorularını yanıtlayan Soylu, İBB Başkanı İmamoğlu hakkında Fatih Türbesi’ne girerken ellerini arkadan bağladığı için başlatılan ön incelemeyle ilgili konuştu.

Soylu, İmamoğlu’nun “Size bir Karadeniz doğa bilgisi vereyim. Karadeniz’de rampa çıkarken, ağırlık merkezini dengelemek için ellerinizi arkaya atarsınız. Bunu Karadenizliler bilir. Geleneksel tavrımdan dolayı yaptığım yürüyüş biçimi üzerinden böyle bir anlam çıkarılması müthiş yaratıcı” açıklamasına ilişkin olarak da, “Ben de Karadeniz’in çocuğuyum. Trabzonluyum. İstanbul’da doğup büyüdüm ama her yaz memlekete giderdik…Bizim memleket rampadır. Elinizi arkaya koyarsınız ki belinizi sağlam tutmak için koyarsınız. Büyüklerin yanında çocuklar ellerini arkaya koymazlar. Öyle yaptığımız zaman büyüklerimiz ‘İndir o ellerini’ derdi. Camilerde ve mezarlık yerlerinde eller arkaya konulmaz. Çocukluğumuzdan beri bize öğretilen budur. Köylerin, Anadolu’nun her yöresinin kendine ait adetleri vardır, doğru, el arkaya konulur” dedi.

Soylu, şu ifadeleri kullandı:

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bu törende ne için var? İstanbul’un fatihi, Fatih Sultan Mehmet Han için fethin ertesi gününde orada, onun kabrini ziyaret etmek için, ona dua etmek için, ona medyun-u şükran olduğumuz tüm İslam alemi adına, İstanbul adına hislerimizi ifade etmek için var. Onun görevi orada o.

Vatandaş bunu görünce doğal olarak bunun hem Gülbahar Hatun’a, hem Fatih Sultan Mehmet’e saygısızlık olduğunu düşünüyor. Bu görüntüleri gördükten sonra ben de saygısızlık olduğunu düşünüyorum.

“Böyle bir görüntü olamaz”

Soylu, “Bu suç mudur?” sorusuna “Bana göre öyle. Böyle bir görüntü olamaz” yanıtını verdi ve şöyle devam etti:

Bu bir vatandaşımızın şikayeti. Birçok şikayet var böyle, birçok yerden gelmiş. Başka bir şikayet daha var bunun dışında o da şu, diyor ki siz terör örgütünün desteklediği siyasi partinin belediye başkanına gidiyorsunuz, suçu ve suçluyu, kayyımları övüyorsunuz. ‘Sizin görevden alınacak olmanızı kabul etmiyorum’ diyorsunuz. Vatandaş onu da şikayet ediyor. Birçok yerden geliyor ve bu şikayetler toplanıyor.

Bu şikayetler 2 türlü bize gelir. Valiliklere ve İçişleri Bakanlığı’na gelir. 2’ncü tür olarak savcılığa suç duyurusunda bulunulur. Savcılık suç duyurusuyla birlikte işleme koyar. Tartışma şu: Burada bu işleme konulmalı mıydı. Burada kişiye özel bir durum söz konusu değildir. Burada bir soruşturma söz konusu değildir. Ben buna soruşturma izni vermem.”

İçişleri Bakanı Soylu’dan İmamoğlu açıklaması: ‘Bana göre’ suç. Böyle bir görüntü olamaz

Yorumlar kapalı.