İçinde 220 milyon dolar olan Bitcoin cüzdanının şifresini kaybeden adamın iki tahmin hakkı kaldı

Dünyanın en yaygın kripto para birimi Bitcoin kullanıcıları, dijital şifrelerini unutması sonucu ciddi miktarda para kaybediyor. San Francisco'da yaşayan Almanya doğumlu programcı Stefan Thomas'ın bu hafta 220 milyon dolar değerindeki cüzdanının şifresini bulması için iki tahmin hakkı kaldı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Thomas, bu parola sayesinde içinde 7,002 Bitcoin bulunan ve IronKey olarak bilinen küçük bir sabit diskin kilidini açabilecek.

Ancak o yıllar önce IronKey şifresini yazdığı kağıdı kaybetti. IronKey kullanıcılara içeriğini sonsuza dek şifrelemeden önce 10 tahmin hakkı veriyor.

O zamandan beri en yaygın olarak kullandığı sekiz şifre formülasyonunu deneyen; ancak sonuca ulaşamayan Tomas, “Yatağa uzanıp düşünürdüm, Sonra yeni bir stratejiyle bilgisayara giderdim, işe yaramazdı ve yine çaresiz kalırdım.” diyor.

2011’de İsviçre’de yaşarken “Bitcoin Nedir?” adlı animasyonlu video hazırlayan Thomas’a ödül olarak 7,002 Bitcoin verildi. Ancak o, aynı yıl Bitcoin tutan cüzdanın dijital anahtarlarını kaybetti.

Şifresi unutulan cüzdanlarda 140 milyar dolar var

Koronavirüs krizinden dolayı sekiz aylık olağanüstü bir süreçten geçen Bitcoin, yine de sahiplerinin birçoğunu kısa sürede zengin yaptı.

Bitcoin’in fiyatı, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 20 bin Dolar’ı geçtiği bir ay öncesine göre yüzde 50’den fazla arttı.

Ancak kaybolan veya unutulan şifreler nedeniyle birçok kişi Bitcoin servetlerinden mahrum kalıyor.

Kripto para birimi veri firması Chainalysis’e göre, mevcut 18,5 milyon Bitcoin’in yaklaşık yüzde 20’sine tekamül eden 140 milyar dolar, kayıp veya şifresi unutulan “cüzdanlarda” bulunuyor.

Şifresini unutanlar için açılan “Cüzdan Kurtarma Hizmetleri”, yardım isteyenlerin sayısının bir önceki aya göre yüzde 70 arttığını söylüyor.

Yıllar önce bitcoin alan kişiler şimdi değerlenen hesaplarına ulaşmak için şifrelerini hatırlamak zorunda.

Los Angeles’ta bir girişimci olan Brad Yasar da bitcoin şifrelerine ulaşmak için yüzlerce saat zaman harcadığını söylüyor.

Geleneksel banka hesaplarında ve bazı finansal şirketler insanlara hesaplarının parolalarını sağlayabiliyor veya kaybolan parolaları sıfırlayabilir; ancak Bitcoin’in şifreleri depolayacak bir şirketi bulunmuyor.

Kaynak: Euronews

İçinde 220 milyon dolar olan Bitcoin cüzdanının şifresini kaybeden adamın iki tahmin hakkı kaldı

Yorumlar kapalı.