Hollanda’da tiyatroların bazı önlemler alınarak yüzde 50 seyirciyle açılması görüşülüyor

Hollanda'da hükümet ve eğlence sektörünün girişimiyle yapılan Fieldlab (saha laboratuvarı) deneyi; tiyatro, gösteri ve konferansların bazı önlemler çerçevesinde sosyal mesafe zorunluluğu olmadan yüzde 50 kapasiteyle yeniden güvenli bir şekilde açılabileceğini ortaya koydu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Covid-19 pandemisi döneminde kitlesel etkinliklerin nasıl gerçekleştirileceğinin test edildiği Fieldlab (Saha laboratuvarı) deneyi araştırmasının ilk sonuçları açıklandı.

Fieldlab araştırmacıları, birkaç aydan bu yana seyircili olarak düzenlenen tiyatro gösterisi, konferans ve konserlerde elde edilen sonuçların oldukça olumlu olduğunu duyurdu.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, araştırmacılar, hükümete, kapalı mekanlarda seyircilerin sükunetle davrandığı ve çok fazla hareket etmeden izlediği etkinliklerin yüzde 50 kapasiteyle yeniden başlatılmasını tavsiye etti.

Araştırmacılara göre, kitlesel etkinliklerin seyircili olarak yapılması konusunda “cesaret verici” sonuçlar elde edildi. Bu sonuçlar doğrultusunda 1 Temmuz’dan itibaren tüm salonlar tam kapasiteyle açılabilir.

Hükümet ve etkinlik sektörünün girişimiyle Fieldlab deneyi kapsamında Şubat ayından bu yana, tiyatro, konferans, konser ve futbol maçları belirli sayıda izleyicinin katılımıyla gerçekleştirildi.

İZLEYİCİLERİN YÜZDE 80’İ FARKLI BÖLÜMLERE OTURTULDU

Utrecht kentinde 15 gün arayla 500’er kişinin izlediği bir tiyatro gösterisi ile konferans düzenlendi. Kapalı mekanda gerçekleştirilen bu iki deneye katılan kişiler, son 48 saat içinde yapılmış negatif test sonuçlarını gösterdikten ve kapıda ateşleri ölçüldükten sonra salona alındı.

İzleyicilerin yüzde 80’i, farklı bölümlere oturtuldu. Seyirciler etkinlikleri, bu bölümlerde maskeli-maskesiz, mesafeli-mesafesiz, yiyecek ve içecek eşliğinde izledi. Bu sırada salondaki havalandırma ile havadaki zerreciklerin yayılması da incelendi.

İzleyiciler, etkinlik sonrasında yeniden test yaptırdı.

Bu iki etkinliğe ilişkin inceleme sonunda, tiyatro izleyicilerinin yaklaşık yüzde 99’u talimatlara bağlı kaldı ve salonda maske ile oturdu. Tiyatro ve konferans izleyicileri arasında sonradan koronavirüs enfeksiyonlarına rastlanmadı.

FUTBOL MAÇI VE KONSER DENEYLERİ OLUMLU SONUÇLANMIŞTI

Fieldlab deneyi kapsamında ayrıca Şubat ayında Hollanda 2. Futbol Ligi’nde Nec-De Graafschap ve Almere City-SC Cambuur arasında oynan maçlara 1300’er seyirci alınmıştı.

Nec-De Graafschap sadece bir kişiye virüs bulaştığı, Almere City-SC Cambuur maçı ile ilgili ise herhangi bir vaka bildirilmediği tespit edildi.

Mart ayı başında da Hollandalı şarkıcı Andre Hazes konserinde 1500 izleyiciye izin verildi. Bunlardan dört kişiye koronavirüs bulaşmış olabileceği açıklandı. Bu kişilerin konserden bir süre sonra yaptırdıkları testler pozitif çıkmıştı.

Amsterdam’da iki hafta önce oynanan Hollanda-Letonya Dünya Kupası eleme grubu karşılaşması da Fieldlab deneyi kapsamında 5 bin seyircinin katılımıyla oynanmıştı.

Çeşitli açık hava etkinliklerinde de benzer deneyler gerçekleştirildi. Futbol maçları ve konserle ilgili sonuçların da önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Hollanda’da tiyatroların bazı önlemler alınarak yüzde 50 seyirciyle açılması görüşülüyor

Yorumlar kapalı.