HES kodu nedir, HES kodu nasıl alınır?

HES kodu nasıl alınır? sorusu seyahat etmek isteyen vatandaşların gündeminde. HES kodu artık ÖSYM sınavlarına başvuru esnasında da isteniyor ve bu kodu vermek zorunlu. HES kodu SMS ile sorgulanabildiği gibi, Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden de alınabiliyor. İşte HES kodu ile ilgili detaylar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HES (Hayat Eve Sığar) Kodu, Kontrollü Sosyal Hayat kapsamında, ulaşım ya da ziyaret gibi işlemlerinizde kurumlarla ve kişilerle, Covid-19 hastalığı açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı güvenli şekilde paylaşmanıza yarayan bir koddur. Paylaştığınız HES kodları uygulama üzerinden ya da kurumlara sağlanan servisler aracılığı ile sorgulanabilecektir.

Bu kod sadece kullanacağınız şehirlerarası toplu ulaşım araçlarında geçireceğiniz süre boyunca karşılaşacağınız bulaş riskini azaltmak amacına hizmet etmektedir. Covid-19 ya da temaslı olan vatandaşlarımız toplu ulaşım aracı kullanamayacaktır. Birlikte seyahat ettiğiniz diğer kişilerin sonradan Covid-19 testinin pozitif olması halinde sizi bilgilendirebilmemiz için kullanılır.

Ürettiğiniz HES kodlarının tüm yönetimi sizdedir. HES kodlarınızı istediğiniz süre kadar paylaşabilir ya da silebilirsiniz.

HES kodu nasıl alınır?

– HES uygulaması üzerinden “HES Kodu İşlemleri” bölümüne girilir. “HES Kodu Oluştur” butonun tıklanır. KOD kullanım süresi seçilir ve KOD oluşturulur.

– HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, T.C. Kimlik Seri Numarasının Son 4 Hanesi ve Paylaşım Süresi (gün sayısı olarak) yazılır ve 2023’e SMS olarak atılır.

– HES Kodu, E-Devlet internet sayfası üzerinden alınır.

HES kodu ne işe yarar?

Tüm iç hat uçuşlarında HES Kodu kullanımıyla:

– Covid-19 hastalığına maruz kalmış ya da hastalarla temas etmiş kişilerin toplu ulaşım gerçekleştiren uçuşlara katılmasının engellenmesi,

– Belirtilen nedenlerle uçuşa kabul edilmeyecek misafirlerimizin mümkün olan en erken sürede ve havalimanına gelmeden önce bilgilendirilmeleri amaçlanmaktadır.

HES kodum yok, bu seyahatim için engel mi?

Geçerli bir HES Kodunuz olmadan iç hat uçuşları için:

– bilet satın alamazsınız,

– on-line ya da havalimanında check-in yapamazsınız,

Dolayısı ile HES kodunuz olmadan yurt içi seyahatlerinizi gerçekleştiremezsiniz.

HES kodumu nerden alacağım?

  • Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması ( IOS ve Android) ile,
  • 2023 kısa numarasına göndereceğiniz SMS ile;
  • HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, T.C. Kimlik Seri Numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS göndererek,
  • TC kimlik numarası 97, 98, 99 ile başlayan kişiler; HES yazıp aralarına boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. kimlik numarası, doğum yılı ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS göndererek,
  • E-Devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-hes-kodu-uretme-ve-listeleme adresinden, alabilirsiniz.

* T.C. Kimlik veya Yabancı Kimlik (99,98,97 ile başlayan) Numarası bulunmayan kişiler 05 Haziran 2020 tarihi 23:59’ e kadar HES kodu olmadan seyahat edebilir.

18 yaş altı çocuklarınız için HES kodunu SMS ve e-Devlet üzerinden temin edebilirsiniz. Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden çocuklarınıza HES kodu oluşturmak için çalışmalar devam etmekte olup, yakın zamanda hizmetinize sunulacaktır.

HES kodu nedir, HES kodu nasıl alınır?

Yorumlar kapalı.