“Her yıl bin Pakistanlı kız zorla İslam’a geçiyor”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı'nın bu ay yayımladığı bir raporda, her yıl bin Pakistanlı kızın zorla İslam'a geçtiği kaydedildi. ABD, Pakistan'ı dini özgürlüklerin ihlalinden dolayı "endişe kaynağı bir ülke" olarak ilan ederken, İslamabad hükümeti bu iddiaları reddediyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu tanımlama, ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu’nun, Pakistan’da “Hindu, Hristiyan ve Sih topluluklarına mensup reşit olmayan kızların din değiştirerek İslam’a geçmek için zorla kaçırıldığı, zorla evlendirildiği ve tecavüze maruz bırakıldığı” değerlendirmesine dayandırılıyor.

Din değiştirmeye zorlanan kızların çoğu genellikle güney Sind eyaletinden yoksul Hindular olsa da, son dönemde yaşanan ve Hristiyanları da ilgilendiren iki yeni hadise ülke gündemini meşgul ediyor.

15 yaşındaki Neha’nın 45 yaşındaki eşine tecavüz suçlaması

AP’nin haberine göre, geçen yıl 14 yaşındayken dini inancı, Hristiyanlıktan İslam’a değiştirilen Neha, 45 yaşındaki bir adamla zorla evlendirildi.

Kiliseyi ve okunan ilahileri çok sevdiğini söylüyor Neha. Ama artık o ilahileri söyleme şansını kaybetti. Hikayesini o kadar kısık bir tonla anlatıyor ki sesi ara ara yok oluyor. Mavi örtüsüyle yüzünü ve başını sardığı zaman da içinde neredeyse kayboluyor.

Neha’nın kocası şimdi cezaevinde. Reşit olmayan biriyle ‘evlilikten’ dolayı tecavüz suçlamasıyla karşı karşıya. Ancak kendisi, güvenlik görevlilerinin mahkemede erkek kardeşinde tabanca bulması ve el koyması nedeniyle korktuğu için gizleniyor.

Güvenlik gerekçesiyle soyadı haberde zikredilmeyen Neha, “Beni vurmak için silah getirmişti.” diyor.

Neha, Pakistan’da her yıl din değiştirerek İslam’ı kabul etmek zorunda bırakılan farklı inanç gruplarına mensup yaklaşık bin genç kızdan biri.

Uygulama, büyük ölçüde yasal evlilik yaşının altındaki ve kadının rızası dışındaki ‘evliliklerin’ önünü açmak için kullanılıyor.

Karantina süreci gelin tacirlerini daha aktif hale getirdi

İnsan hakları savunucuları, koronavirüs nedeniyle getirilen dışarı çıkma yasaklarının uygulamayı daha da arttırdığını, kızların okula gidemediği ve aile ortamında daha görünür hale geldiğini dile getiriyor.

Ayrıca ‘gelin’ tacirlerinin sanal ortamda daha aktif olduğu ve ailelerin iş olmadığı için daha fazla borç batağına saplandığını söylüyor.

Yakın akrabaları yardımcı oluyor

Kızlar genellikle tanıdıkları ve akrabaları tarafından kaçırılıyor. Zaman zaman da güçlü mülk sahipleri, ebeveynlerinin kira borçlarına karşılık zorla alıkoyuyor. Polisler ise hadiseleri sıklıkla görmezden gelmekle suçlanıyor.

Pakistan’ın bağımsız İnsan Hakları Komisyonu’na göre, kızlar din değiştirir değiştirmez hızlı bir şekilde ya yaşlı erkeklerle veya kendilerini kaçıranlarla evlendiriliyor.

Geniş ağ tarafından yapılıyor

Çocuk koruma aktivistleri, zoraki din değiştirmelerin, ‘evlilikleri’ resmileştiren İslami ‘din adamları’, daha sonra bu birliktelikleri yasal hale getiren hakimleri ve soruşturma yapmayı reddederek suçlulara yardım eden rüşvetçi yerel polisleri de içeren bir para kazanma ağının içerisinde yapıldığını öne sürüyor.

Jibran Nasir adlı aktivist, söz konusu ağı Müslüman olmayan kızları avlayan bir “mafya” olarak nitelendiriyor.

Zira ona göre genç kızlar, “pedofili arzusu içerisindeki yaşlı erkekler için” en savunmasız ve en kolay hedefler.

Ayrıca aktivistler, bu kişiler için Müslüman bir kadından ziyade bakire olmasının öncelikli olduğunu dile getiriyor.

Azınlıklar, 220 milyon nüfuslu Pakistan’ın sadece yüzde 3,6’sını oluşturuyor ve çoğu zaman ayrımcılığa maruz kalıyor. Örneğin, zoraki din değiştirmeleri şikayet edenler ‘küfür’ suçlamasıyla hedef alınabiliyor.

13 yaşındaki Arzu Raja, 40 yaşındaki adamla evlendirildi

Güney Sindh eyaletinin Kaşmore bölgesinden, 13 yaşındaki Sonia Kumari kaçırılmış polis bir gün sonra ailesine, kızın Hinduizmden çıkıp İslam’ı seçtiğini söylemişti.

Kızın annesi ise internette çokça izlenen izlenen bir video çekerek kızının eve geri dönmesi için yalvarmış ve, “Her neye inanıyorsanız, lütfen kızımı geri verin, o zorla evimizden alındı.” demişti.

Toprak sahiplerinin sert tepkisinden korktuğu için kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir Hindu aktivist, çiftçi olan ailesinin bir belge yazmaya zorlandığına dair mektup aldığını söylüyor.

Mektupta, 13 yaşındaki kız çocuğun isteyerek din değiştirdiği ve halihazırda evli ve iki çocuk babası 36 yaşındaki bir adamla evlendiği iddia ediliyor.

Bir başka örnekte Arzu Raja isimli 13 yaşındaki bir kız çocuğunun, Karaçi’deki evinden çıktıktan sonra kaybolduğu belirtiliyor.

"Her yıl bin Pakistanlı kız zorla İslam'a geçiyor"

Hristiyan kızın ailesi, emniyete kayıp başvurusunda bulunduktan iki gün sonra, polisler, Arzu’nun ailesine küçük kızın İslam’ı seçtiği ve 40 yaşındaki Müslüman komşusuyla evlendiğini bildirmişti. Oysa Sind eyalet kanunlarına göre, evlilik yaşı 18. Ancak Arzu’nun evlilik cüzdanında yaşının 19 olarak değiştirildiği görülüyor.

“Beni teyzem kandırdı”

Neha, teyzesi tarafından hasta ziyaretine gitmek amacıyla kandırılarak evden götürüldüğünü dile getiriyor. Ancak hastaneye gitmek yerine teyzesinin kayın pederinin evine götürüldü ve kendisine teyzesinin 45 yaşındaki kayın biraderiyle evleneceği söylendi.

Kabul etmeyeceğini söylese de tehdit, dayak ve bir odaya kilitlenmenin ardından sesini çıkaramadığını belirten Neha, yeni adının Fatima ve yaşının 19 olduğunu ‘evlilik akdini’ imzalaması istenince öğrendi.

Kaynak: Euronews

“Her yıl bin Pakistanlı kız zorla İslam’a geçiyor”

Yorumlar kapalı.