Hayvan
Hayvanlarla konuşmayı ne zaman öğreneceğiz?
İletişimin tek yolunun konuşma olmadığına dikkat çeken bilim insanları, hayvanlar arasındaki iletişimi bir gün çözeceğimizi ve onları daha iyi anlayacağımıza inanıyorlar.
Published
1 ay önceon
By
Editör
Goril Koko 2 bin kelimeyi anlayabiliyor, fakat fizyolojik yapısı uygun olmadığı için kendini sözel olarak ifade edemese de işaret diliyle meramını anlatabiliyor. Yani bu 40 yaşındaki dişi goril kendi goril dili, İngilizce ve işaret diliyle toplam 3 dil biliyor.
Afrika gri papağanı Alex de 2007 yılındaki ölümüne kadar 150 kelimeyi eksiksiz söyleyebiliyor, farklı renk ve şekilleri kullanarak yeni anlamlar üretebiliyordu.
Elbette bir insanın yunusların dilini öğrenmesi, bir yunusun işaret dilini öğrenmesinden çok daha kolay olabilir. Dolayısıyla hayvanlara insan iletişim sistemlerini öğretmek yerine insanlara hayvan dilini deşifre etmeyi öğretmek daha doğru olmaz mı?
Bu noktada bilim insanları yunus, fil, goril, köpek gibi hayvanların dillerini öğrenmeye çabalıyorlar. Hatta araştırmacılardan birisi çayır köpeklerinin dilini çözmeye çok yaklaştı bile. Ancak aşması gereken çok önemli bir engel var: Hayvanların kendilerine ait dilleri olmadığı düşüncesi.
ÇAYIR KÖPEKLERİNİN DİLİ
Kuzey Arizona Üniversitesi’nden biyolog Constantine Sclobodchikoff, Amerika’nın farklı bölgelerindeki çayır köpeklerini inceleyen bir bilim insanı ve son 30 yılda yaptığı çalışmalar bir kemirgen türü olan çayır köpeklerinin iletişimi hakkında heyecan verici bilgiler içeriyor.
Örneğin yırtıcı bir düşman gördüklerinde çayır köpekleri birbirini yüksek şiddetli sesler çıkararak uyarırlar. Eğitimsiz bir kulak için hemen hepsi aynı olan bu sesler gerçekte bambaşka anlamlar yüklüdürler.
Araştırmada çayır köpeklerinin yırtıcı yaklaştığında çıkardığı sesler kaydedildi ve yırtıcı olmadığı zamanlarda hoparlörden dinletildi. Çayır köpeklerinin bu sesi duyduklarında kaçıp saklandıkları görüldü. Böylece bu seslerin özel mesajlar içerdiği anlaşıldı.
Buraya kadar her şey alışılmış, sıradan uyarılar gibi görünebilir ancak işler bu noktadan sonra başlıyor. Araştırmacılar çayır köpeklerinin farklı yırtıcı türleri için farklı çağrılar ürettiklerini keşfetti. Sözgelimi çakal, insan ve evcil köpekler için uyarılar farklı oluyor. Hatta türlerinin yanında renk, boyut ve şekil bilgisi vermeyi de ihmal etmiyorlar. Yani, kilolu, uzun ve beyaz gömlek giyen bir insanla zayıf, kısa ve yeşil gömlek giyen bir insanı ayırt edebiliyorlar.
İşin en ilginç tarafı ise daha önce hiç görmedikleri yepyeni bir nesne için bile, örneğin siyah, oval bir karton için birbirinden habersiz aynı çağrıyı üretebiliyorlar. Böylece kendi aralarında şeklini, rengini ve boyutunu iletebiliyorlar.
Ve tıpkı insanlar gibi farklı kabilelerden gelen çayır köpekleri birbirinin dilini anlamıyorlar. Sözgelimi Meksika çayır köpekleri ve Gunnison çayır köpekleri birbirinin ürettiği çağrıları yanıtsız bırakıyorlar.
Çayır köpeklerinin iletişimi yırtıcı görmeleri ve birbirini uyarmaları üzerine kurulu gibi görünse de günlük hayatta çok güzel muhabbet de edebiliyorlar. Kendi aralarında farklı sesler çıkarıyorlar ancak bu seslerin sonunda herhangi bir eylem gözlenmiyor. Bazen bütün gün çene çalıyorlar. Maalesef sosyal hayatlarındaki bu tatlı sohbetlerini anlayabilecek mekanizmaları henüz geliştiremedik.
YUNUS DİLİ
Eğer çayır köpekleri gibi kemirgenlerin bile kendilerine özgü bir dili olması size ilginç geliyorsa bir de diğer gelişmiş canlılara göz atın.
Fillerin ölen arkadaşlarının ardından cenaze düzenledikleri ve kaçak avlanan insanların köylerine saldırı düzenledikleri biliniyor. Şempanzeler uzun süren savaşlar yapıyorlar. Bu tip karmaşık davranışlar elbette karmaşık iletişim sistemlerini gerektirir. Mesela kurtların nasıl olup da büyük saldırıları düzenlediğini ve koordine ettiğini hiç merak etmiş miydiniz?
Yunusları ele alalım, son yapılan araştırmalarda diğer yunuslarla iletişimlerinde basit şeyleri kullandıkları ve “kültürleri” oldukları görüldü. Islık ve şaklama gibi eslerle birbirleriyle konuşuyorlar. Tüm bunlar anlamsız değil gibi görünüyor, peki biz ne dediklerini ne zaman anlayacağız?
Aslına bakılırsa araştırmacılar yarım yüzyıldan beri hayvan-insan iletişiminin iki yönlü olması için çok uğraşıyorlar ancak kat edilecek daha çok yol var.
Yunuslarla olan serüvenimizde araştırmacılar en büyük engellerden birisinin iletişim birimlerini bilmeyişimiz olduğunu savunuyorlar. İnsanların iletişim birimi olan ses birimleri dilin yapısını oluştururken yunuslarda şakırtıların mı ıslıkların mı iletişimi sağladığı bilinmiyor. Dahası bunların kombinasyonları hakkında öğrenmemiz gereken çok şey var.
Yunusların ıslıkları birbirinin adını söylerken kullandığı biliniyor ancak şaklamaları ve vücut dilleri hala çözülememiş bir gizem. Tabii ki yunusların çözüm gerektirecek bir dilleri olmadığını söyleyenlerin sayısı da epey fazla.
Araştırmacılar yunusların bizim anladığımız manada kelime, cümle ve gramer yapısına sahip olmadığını, dolayısıyla yunus dilini çözmeyi Mısır hiyeroglifi okumaya veya yeni bir dil öğrenmeye benzetmenin mantıksız olduğunu söylüyorlar. İletişim ve dil arasında bir ayırım olup olmadığını ancak zaman söyleyecek.
Kaynak: Herkese Bilim Teknoloji
İlgili Haberler
Yola çıkan köpeği kurtarmak isteyen 8 yaşındaki çocuğa araba çarptı… Sürücü bırakıp kaçtı!
Bomba ihbarı yapılan ‘şüpheli çantadan’ bir kedi ve yeni doğan 6 yavrusu çıktı
Rusya, maviye boyanmış sokak köpeklerinin gizemini çözmeye çalışıyor
Köpekler için dev barınak inşa etti
Sahipli kedi ve köpeklerin kimliklendirilmesi zorunlu oluyor
Tunç Soyer’den ‘Dünya Kediler Günü’ paylaşımı
Dünya Kediler Günü’nde “İmamlar kedi sahiplensin” önerisi
İngiltere’nin resmi fare avcısı kedi Larry, tam 10 yıldır görevinin başında
ABD’de bir köpeğe sahibinden 5 milyon dolar miras kaldı

Dünyanın dört bir yanından Boğaziçi’ne destek mesajları: Aşağı bakmayacağız

BBP lideri Destici: Gerekirse Çin’e savaş açarız, dünyada korkacağımız hiçbir ülke yok

Antidepresan kullanımı 55 milyon kutuya yükseldi

Acun Ilıcalı’dan iddialı Exxen açıklaması

Gece uyananlar için tekrar uyumanın 8 yolu

Singapur’da timsaha benzeyen, dev çeneli ve keskin dişli balık bulundu

Felçli hasta bin 500 liralık borcu için gözaltına alındı

Sağlıkta şiddet vakalarına yenisi eklendi: Hemşirenin burnunu kırdı

ABD Hazine Bakanı Yellen’dan “Bitcoin” uyarısı

Meral Akşener: “Şu utanmazlığa bakar mısınız”

Dünyanın dört bir yanından Boğaziçi’ne destek mesajları: Aşağı bakmayacağız

Kılıçdaroğlu’ndan çiftçilere: O faizlerin tamamını sileceğim

İmamoğlu’ndan ‘Kanal İstanbul’u inadına yapacağız’ diyen Erdoğan’a yanıt: İstanbul 1’den büyüktür, nokta

Davutoğlu’ndan Erdoğan’a ‘damat’ eleştirisi

Sağlık Bakanı Koca, cenazedeki kalabalık görüntülerle ilgili özür diledi
Gündem


Koronavirüs Bilim Kurulu toplanıyor
Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında saat 17.00'de toplanacak. Bakan Koca, toplantı sonrası açıklama yapacak.


Uzmanlar, Dardanel’deki görüntüleri yorumladı: ‘Bu iş ancak otomasyonla çözülür’
Dardanel tesislerinde ton balıklarının elle paketlenmesine ilişkin görüntüler tartışma yarattı. Uzmanlar, "Bu işin çözümü otomasyon doluma geçmektir. Elle temas ancak...


TBMM Başkanı Şentop: Bu kadar dokunulmazlık dosyası sayısı Meclis açısından üzücü
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, fezleke sayısının fazla olduğuna dikkati çekerken bunun Meclis açısından üzücü olduğunu ifade etti.


Son Dakika… Bingöl’de 4.1 büyüklüğünde deprem!
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde saat 12.48'de 4,1 büyüklüğünde deprem oldu. Yerin 6,96 kilometre derinliğinde kaydedilen sarsıntı nedeniyle kısa süreli panik yaşandı.


Time dergisi’nden Kaftancıoğlu yorumu: Erdoğan’ın hedefinde
Time dergisi, yayınladığı bir analizde CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun röportajına yer verdi. Erdoğan’ın İstanbul seçimlerinde yenilgiye uğramasında Kaftancıoğlu'nun...
Kadın


Ümitcan Uygun’dan Aleyna Çakır itirafı: Bir kez tokat attım, bayıldı
Ankara'da, Aleyna Çakır olarak bilinen Sema Esen'i (21) ölümünden önce darbetmesiyle ilgili Ümitcan Uygun hakkında, 'konut dokunulmazlığını ihlal' ve 'tehdit'...


10 yıl sonra eşini öldürdüğünü itiraf etti: Ceset Büyükçekmece’de bulundu
Güldane Biçer’in eşi Osman Biçer tarafından öldürüldüğü 10 yıl sonra ortaya çıktı. Biçer’in cesedi gömdüğünü söylediği yerde inceleme yapan ekipler,...


Boşandığı eşi 3 yerinden bıçakladı: 19 yaşındaki genç kadının hayati tehlikesi sürüyor
Aydın'ın Efeler ilçesinde, boşandığı kişinin evine giden Erencan K. (23) tartıştığı Kardelen Lofçalı'yı (19), 3 yerinden bıçakla yaralayarak, kaçtı. Hastaneye...


Okyay: Kadın yöneticilerin fazla olduğu şirketlerde kârlılık da yüksek
Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, bir şirkette kadın-erkek oranında ne kadar denge yakalanırsa fikir üretme...


Woody Allen’ın evlatlık kızına taciz iddiaları yeni belgeselle tekrar gündeme geldi
Ünlü yönetmen Woody Allen'ın evlatlık kızı Dylan Farrow'u çocukken taciz ettiğine ilişkin iddia, dört bölümlük bir belgesel serisinde bir kez...
Dünya


Dünyanın dört bir yanından Boğaziçi’ne destek mesajları: Aşağı bakmayacağız
Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Melih Bulu'nun atanmasına yönelik protesto eylemleri devam ediyor. Dünyanın birçok yerinden pek çok kişi çeşitli dillerde "Aşağı...


Covid-19’lu bazı sağlık çalışanlarının işe gelmeye devam ettiği öne sürüldü
Çok sayıda sağlık çalışanının semptom göstermediği ve yerlerini dolduracak personel bulunmadığı için karantinaya girmeyip işe gelmeye devam ettiği belirtildi.


‘Covid-19 aşısı yerine hap üzerinde çalışıyoruz’
Astrazeneca ile birlikte Covid-19 aşısı geliştiren Oxford Üniversitesi’nin aşıdan sorumlu baş bilim insanı Profesör Sarah Gilbert, Covid-19 aşısının yerini Covid...


Moderna’dan mutasyonlar için ek aşı
ABD merkezli biyoteknoloji firması koronavirüsün piyasadaki aşılara karşı daha dirençli olabilecek Güney Afrika mutasyonuna karşı kullanılması amaçlanan ek aşı için...


Kendini LGBT olarak tanımlayan Amerikalıların sayısı artışta
Gallup'un çarşamba günü yayımladığı ankette ABD'lilerin yüzde 5.6'sı, cinsiyet yöneliminin LGBT olduğunu söyledi. 2017'deki ankette bu oran 4.5'ti. Son araştırmaya...
En Çok Okunanlar
- Hayvan13 saat önce
Koyun Baarack’tan 35 kilogramdan fazla yün kırpıldı
- Spor12 saat önce
Alex De Souza: En büyük Beşiktaş!
- Gündem21 saat önce
Sağlık Bakanı Koca, cenazedeki kalabalık görüntülerle ilgili özür diledi
- Kültür Sanat9 saat önce
Van Gogh’un Paris dönemi tablosu 100 yıl sonra ortaya çıktı
- Politika7 saat önce
İmamoğlu’ndan ‘Kanal İstanbul’u inadına yapacağız’ diyen Erdoğan’a yanıt: İstanbul 1’den büyüktür, nokta
- Gündem8 saat önce
Mart’tan itibaren Türkiye’de normalleşme süreci nasıl olacak?
- Yaşam7 saat önce
Evlenme ve boşanma istatistikleri açıklandı!
- Dünya6 saat önce
Çin lideri Şi, ülkede ‘aşırı yoksulluğun kökünün kazındığını’ açıkladı