Anevrizma, yani halk dilinde bilinen adıyla beyin kanaması; ani ve şiddetli baş ağrısı, bulantı, fışkırır tarzda kusma, konuşmada güçlük ve baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösterir.
Ölüme veya telafisi mümkün olmayan başka hasarlara yol açabilen çok ciddi bir sağlık problemidir.
Nöroşirurji (beyin cerrahisi) Uzmanı, Op. Dr. Kerem Bıkmaz’a göre, sıklıkla damarların çatallanma bölgelerinde görülen Anevrizma, “Beyindeki atardamar duvarının zayıflaması” sonucu ortaya çıkabilmektedir.
NASIL GELİŞİR?
“Bu balonlaşan yapı, normal damara kıyasla daha dayanıksızdır ve bazı şartlar altında yırtılıp beyin içinde kanamaya yol açar. Bu durum ise yaşamı tehlikeye sokabilir…”
RİSK FAKTÖRLERİ
Aşağıdaki faktörler, beyin kanaması potansiyelini artırabilir:
- Pıhtılaşmayı engelleyici ilaç kullanımı,
- Beyin tümörleri,
- Vücuttaki kan damarlarının iltihaplanması yani ‘vaskülit’ ile seyreden hastalıklar,
- Hipertansiyon,
- Diyabet hastalığı,
- Yüksek kolesterol,
- Yaş, şişmanlık,
- Sigara kullanımı…
“40 YAŞ ALTI KİŞİLERDE…”
Op. Dr. Bıkmaz’a göre, “Özellikle 50 yaş üzeri kişilerde yüksek tansiyon, diyabet ve damar sertliğine bağlı olarak beyin kanaması görülme riski daha fazladır. 40 yaşın altındaki kişilerde görülen beyin kanaması sebeplerinin ise araştırılması gerekir…”
HAMİLELERİN DİKKATİNE!
“Hamilelik sırasında oluşan ve tedaviye alınmayan yüksek tansiyon ile sigara kullanımı, beyin kanaması riskini artırır. Ayrıca beyin kanaması, damar sertliğine neden olan risk faktörleri ile oluşabileceği gibi, kadınlarda, eklampsi (gebelik zehirlenmesi) ile de gelişebilir.”
Öte yandan, yüksek tansiyon hastalarında, sıcak havalara bağlı olarak ani ve denetimsiz bir şekilde yükselen tansiyon da beyin kanamasına neden olabilir.