Hassas bir cilde sahip olan kişilerin vücudu yaz aylarında alerjik reaksiyon gösterebilir. Bazılarının belirtileri sadece birkaç saat içinde görünüp sonra kendiliğinden kaybolur. Genetik yatkınlığı olan bireylerde ise belirtiler belli başlı dönemlerde ortaya çıkabilir. Hastalar devam eden şikayetlerde hastanelerin cildiye bölümünden randevu almalıdır.
GÜNEŞ ALERJİSİ NEDİR?
Güneş alerjisi olarak da bilinen güneş ürtikeri, güneşe maruz kalan ciltte kurdeşen oluşmasına neden olan güneş ışığına karşı nadir görülen bir alerjidir. Kaşıntılı, kırmızımsı lekeler veya şeritler genellikle güneşe maruz kaldıktan birkaç dakika sonra ortaya çıkar. Kısa bir süre veya saatlere kadar sürebilirler. Güneş ürtikerinin nedeni, bilinmemektedir. Alerji kronikleşebilir ancak semptomlar tedavi edilebilir.
Halk arasında güneş alerjisi olarak bilinen durum aslında güneş ışınlarının deride ortaya çıkardığı zararlı etkiler sonucu ortaya çıkan değişik klinik durumları kapsayan fotodermatozlar dediğimiz hastalık grubudur. Çeşitli kozmetikler, sabun, parfüm gibi ürünlerin UV ile etkileşmesi sonucu oluşan deri döküntüleri ve bağışıklık sisteminin de içinde rol aldığı reaksiyonları kapsamaktadır.
En önemlisi yazın görülen her döküntü güneş alerjisi değildir. Bu yüzden ilgili uzman hekimlerin görüşü mutlaka alınmalıdır Oluşan klinik tabloya bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler de değişiklik gösterecektir. Bu belirtiler deride kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık, su toplama, ağrı, yanma olabilir.
GÜNEŞ ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Güneş alerjisinin ana belirtileri, cildinizde kaşınan, batan ve yanan kırmızımsı lekelerdir. Kurdeşen cildinizin çoğunu kaplarsa, başka yaygın alerji semptomlarınız olabilir, örneğin:
- Düşük tansiyon
- Baş ağrısı
- Mide bulantısı
- Nefes almada zorluk
GÜNEŞ ALERJİSİNE NE İYİ GELİR? GÜNEŞ ALERJİSİNİN EVDE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Bazen güneş ürtikeri, kendiliğinden kaybolur. Güneş ürtikeri tedavisi semptomlarınızın ciddiyetine bağlıdır. Güneşten uzak durmak, reaksiyonunuz hafifse semptomları çözebilir. Hafif vakalarda, doktorunuz kurdeşenleri sakinleştirmek için oral antihistaminikler veya aloe vera veya kalamin losyonu gibi reçetesiz satılan kremler yazabilir.
1- Yoğurt
Güneş yanıklarına sürülen yoğurt cildi besler ve incelen derinin güçlenmesini sağlar. Yoğurt yanma hissini de giderir.
2- Kabak çekirdeği yağı
Kabak çekirdeğinden elde edilen yağ güneş alerjisine karşı doğal bir koruma sağlıyor. B ve C vitamini bakımından zengin olan bu yağlar birer gün arayla kızaran bölgeye sürülebilir.
3- Çinko içerikli bitkisel yağlar
Çinko minerali cilt hassasiyetlerini giderir ve alerjik reaksiyona neden olan faktörleri ortadan kaldırır. Çinko içeren bitkisel yağlar düzenli bir şekilde kullanıldığı takdirde kabarcıkların kısa bir sürede geçmesini sağlar.
4- Su
Yapılan araştırmalarda kuru ciltlerin güneş ışınlarından daha çok etkilendiği ortaya çıktı. Bunun önüne geçmek için günde en az 2 – 2.5 litre su tüketilmelidir.