1. Haberler
  2. İnsan Hakları
  3. Göçmen haklarında Türkiye 100 üzerinden 43 aldı

Göçmen haklarında Türkiye 100 üzerinden 43 aldı

Göçmenlerin uyumuna yönelik politikalara ilişkin yapılan değerlendirmede Türkiye, 100 üzerinden 43 aldı. Bu yönüyle uyuma yönelik yolun henüz yarısına bile gelinmediği ortaya çıktı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birgün’den Bilge Sarıhan’ın haberine göre, İstanbul Bilgi Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü ile Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Göç ve Entegrasyon Politikaları İndeksi (MIPEX) 2016-2020 Türkiye Karnesi Paneli” dün gerçekleştirildi. Panelde göç alan toplam 52 ülkenin MIPEX veri tabanı çerçevesinde Türkiye’de 2016-2020 yılları arasında göçmenlerin entegrasyonuna ilişkin izlenen politikalar Dr. Gülay Uğur Göksel ve Dr. Neva Öztürk tarafından değerlendirildi.

İşgücüne katılım elverişsiz

Göçmenlerin uyumlarında sağlık ve eğitim alanında bir ilerleme kaydedilse de bunun çok sınırlı kaldığı görüldü. Göçmenlerin iç gücü piyasasına katılımı MIPEX tarafından elverişsiz olarak tanımlandı. Siyasal katılım alanında herhangi bir olumlu değişim gösterememiş olan Türkiye’de yabancıların siyasi katılımın dışında tutulması, oy kullanamamaları ve siyasi partilere katılamamaları da MIPEX tarafından kritik olumsuzluk şeklinde tanımlandı.

61 puandan 53 puana düştü

Panelde hukukçu Neva Öztürk de aile birleşimi, daimi ikamet, vatandaşlık ve ayrımcılıkla mücadele alanlarındaki genel farklılıkları yorumladı. 2014 yılından bu yana aile birleşim alanında 61 puandan 53 puana düşen Türkiye’nin MIPEX standartlarına göre yarı yarıya olumlu olarak tanımlandığını belirtti. Öztürk bunun yeterli olmayacağını aktararak “Daimi ikametgah izni alanındaki olumlu değişim ise sosyal güvence ve yardıma erişimin kolaylaşmasıyla ilişkili” dedi.

Hukuki haklarda sıkıntı

Göçmenlerin hukuki haklarına ilişkin kapsayıcılık yönünde sıkıntılar olduğunu söyleyen Öztürk, şöyle dedi: “Bu hususta uluslararası koruma sorumluluğunun uluslararası toplum tarafından rutin şekilde paylaşılmamasını da değerlendirmek gerekebilir. Entegrasyonu hedef alan bir hukuk sisteminden beklenen kolaylaştırıcı pozitif düzenlemeleri mevzuatımızda göremiyoruz. Bununla birlikte genel ilerleme açısından Türkiye’nin olumlu çabalarının var olduğu söylenebilir.”

Panelde yapılan sunumda “Türkiye 2019’da sosyal uyum politikaları açısından 100 puan üzerinden 43 puan aldı. Bu da ülkemizin göçmenler için eşit haklar, fırsatlar ve güvenliği gerçekten garanti etmek için yalnızca yarı yola yaklaştığı anlamına geliyor” dendi.

Göçmen haklarında Türkiye 100 üzerinden 43 aldı
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.