Genç kız cinayetindeki ihmal sonrası Romen İçişleri Bakanı istifa etti

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Romanyayı ayağa kaldıran 15 yaşındaki Alexandra Macesanu’nun cinayetin ardından İçişleri Bakanı Nicolae Moga istifa etti. Kaçırılıp tecavüz edilen genç kızın polisi 3 kez aradığı ve emniyet güçlerinin geç müdahale ettiği ortaya çıkmıştı.

Halk, Macesanu’nun canice öldürülmesinde polisi ve hükümeti sorumlu tutuyor. Moga, Başbakan Viorica Dancila ile görüştükten sonra istifasını açıkladı. Gelen tepkiler üzerine Romanya Emniyet Genel Müdürü de görevden alınmıştı.

Suçunu itiraf eden zanl bir cinayet daha işlediğini söyledi

Alexandra Macesanu’yu öldürmekle suçlanan Gheorge Dinca ise suçunu itiraf etti. Dinca ayrıca, nisan ayından beri kayıp olan 18 yaşındaki Luiza Melencu’yu da öldürdüğünü kabul etti.

Dinca’nın avukatı Alexandru Bogdan, Romen Ulusal Haber Ajansı Agerpres’e yaptığı açıklamada, müvekkilinin suçlarını itiraf ettiğini söyledi.

Polis, 65 yaşındaki zanlı Gheorge Dinca evinde düzenlediği operasyonda genç kızların kalıntılarını tespit etmişti.

Alexanda Macesanu 112 acil hattını 3 defa arayarak kendi köyünden yakınlardaki Caracal ilçesine gitmek için otostop çekerken bir adam tarafından kaçırıldığını söylemişti. Ancak acil durumda arama iznine gerek olmamasına rağmen, bu izni bekleyen polisler olay yerine ancak 19 saat sonra operasyon düzenlemişti.

Romanya Cumhurbaşkanı: Olanlar yolsuzluğun sonuçları

Romanya’da binlerce kişi Bükreş sokaklarında ellerinde “Yolsuzluk öldürür”, “kanları sizin elinizde” “Romanya öldürülüyor” yazılı pankartlarla yürüyerek hem polisi hem hükümet yetkililerini eleştirdi.

Protestocular bu olayın sorumlusu olarak son iki yıldır yargıda önemli reformlar yapan Sosyal Demokrat hükümeti gösteriyor.

Hükümet iki yıldır yolsuzlukla suçlanan ve kendisine yakın siyasetçileri korumak adına kararnamelerle hakim ve savcıların yetkilerini azalttı ve yeni hakimler tayin etti.

Liberal Rumen Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis da yaşanan olaydan hükümeti sorumlu tutuyor.
Iohannis, Macesanu cinayetiyle ilgili, “Bu trajedide hükümetin sorumluğu var. Ailelerini ve arkadaşlarını kamuda işe almak için yargıyı etkisiz hale getiren insanlardan bahsediyorum. İşte bu olanlar hükümetin yetersizliği ve yolsuzluğun feci sonuçları” diye konuştu.

Romanya emniyet genel müdürü iki polis memurunun kovulduğunu açıkladı. Başbakan Viorica Dancila da tecavüz, çocuk istismarı ve cinayet gibi suçlara daha ağır cezalar getirmek için bir referanduma gitmeyi düşündüğünü açıkladı.

Anayasa Mahkemesi’nden hükümetin yargı yasasına iptal kararı

Hükümet karşıtı protestolar devam ederken, Romanya Anayasa Mahkemesi, pazartesi günü aldığı kararla, iktidardaki Sosyal Demokratlar tarafından desteklenen ceza kanunu değişikliğini iptal etti.

Söz konusu ceza kanunu değişikliğiyle birçok hükümet yanlısı siyasetçi hakkındaki yolsuzluk davalarının düşmesi bekleniyordu. Romanya, AB ülkeleri arasında en çok yolsuzluğun olduğu ülke olarak biliniyor.

Kaynak: EuroNews

Genç kız cinayetindeki ihmal sonrası Romen İçişleri Bakanı istifa etti

Yorumlar kapalı.