Garo Paylan: Derhal istifa, hemen seçim

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, partisinin ekonomik krize karşı 6 maddelik tedbir önerisini açıkladı. Paylan, "Bu 6 maddelik acil ekonomik tedbirler paketimizin hayata geçmesi için bugün Meclis Plan Bütçe Komisyonu’na önerge vereceğiz. Ama şu bilinsin; bu yalnızca yaraya merhemdir. Tek adam rejimi sürdükçe yara kanamaya devam edecektir. Biz HDP olarak, bu iktidarın bir an önce istifa etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ve derhal erken seçime gitmelidir. Bu açıdan, ‘derhal istifa, hemen seçim’ diyoruz" dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, partisinin ekonomik krize karşı 6 maddelik tedbir önerisini açıkladı. Paylan, “Bu 6 maddelik acil ekonomik tedbirler paketimizin hayata geçmesi için bugün Meclis Plan Bütçe Komisyonu’na önerge vereceğiz. Ama şu bilinsin; bu yalnızca yaraya merhemdir. Tek adam rejimi sürdükçe yara kanamaya devam edecektir. Biz HDP olarak, bu iktidarın bir an önce istifa etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ve derhal erken seçime gitmelidir. Bu açıdan, ‘derhal istifa, hemen seçim’ diyoruz” dedi.

Garo Paylan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Cumhurbaşkanlığı bütçesini eleştirdi. Paylan, şöyle konuştu:

SARAYDAN GELEN BÜTÇE ŞU ANDA ÇÖKMÜŞTÜR

“Bugün bütçe görüşmelerinin son günü. Ve saraydan gelen vicdansız ve adaletsiz bir bütçenin kalemlerini değiştirme imkanımız olan son gün. Çünkü Genel Kurul’da önerge verilemiyor. Ve bugün eğer bütçe tercihlerini değiştirebilirsek bu mümkün olacak. Aksi takdirde saraydan gelen bütçe aynı şekilde geçmiş olacak. Saraydan gelen bütçe şu anda çökmüştür. Saraydan gelen bütçe doları 2022 yılında 9 lira 27 kuruş tahmin etmişken şu anda dolar, daha 2022 yılına girmeden 12 lira, 13 liraya çıkmıştır. Ve oluşan bu dolar artışı sonucu, iktidarın aymaz politikaları sebebiyle şu anda yurttaşlarımızın üzerine zam yağmaktadır. Bakın dün, yurttaşlarımız 50 kuruş, 1 lira benzini ucuz almak için kilometrelerce benzin kuyruğuna girdiler. Yurttaşlarımız, market market, Ayçiçek yağının 5 lira daha ucuz olduğu market arıyorlar. Ve şu anda mutfakta, çarşıda, atölyede, pazarda yangın var. Şu anda çiftçi tarlasına gübre atamıyor, çünkü gübre 5 katı fiyata çıktı.

MİLLETİN MECLİSİ BU ANDA DEVREYE GEÇMELİDİR

Şu anda emeklilerimiz ay sonunu getiremiyorlar. Bu zam yağmuru altında 2022 yılı, Türkiye’nin yaşadığı en zor yıllardan birisi olacak. Peki saraydakiler bunun farkında mı, hayır değiller. Çünkü onlar paralel bir evrende yaşıyorlar. Onlar, ‘Türkiye uçuyor’ diyorlar. Evet, birilerini uçuruyorsunuz ama halk batıyor. Halkımıza sorduğumuzda, ‘Türkiye baş aşağı gidiyor’ diyorlar. Bu şartlarda belki saraydaki vicdansızlar, Türkiye’deki, ülkemizdeki yangını gömüyorlar, zam yağmurunu görmüyorlar, alım gücünün bitmesini görmüyorlar ama işte o noktada milletin meclisinin devreye girme zamanıdır. Milletin meclisi bu anda devreye girmelidir. Ve bütçe tercihlerini mutlaka değiştirmelidir.

HDP’DEN 6 MADDELİK EKONOMİK TEDBİR ÖNERİSİ

Bu açıdan biz HDP olarak, ekonomik buhran yaşadığımız bu günlerde bir kriz masası oluşturarak, bütçede acil alınması gereken ekonomik tedbirlerle ilgili bir paket hazırladık. Biz halkın bütçesi teklifimizi sunmuştuk. Orada çok sayıda önerimiz var. Ancak iktidar şu anda bütçenin kaynaklarını şimdiden tüketmiş olduğu için bu adımları atma olasılığı artık yoktur. Biz, en azından bütçenin bu son gününde büyük bir ekonomik kriz yaşayan halkımıza nefes aldıracak tedbirlerin alınmasını öneriyoruz. Halkın vicdanlı temsilcilerine, tüm siyasi partilerden bu önerilerimize destek vermesi çağrısını yapıyoruz. HDP ekonomik kriz masasının acil ekonomik tedbirler önerilerini altı maddede topladık. Birinci olarak; elektrik, su, doğal gaz, internet tüm hanelere ihtiyaç sınırına kadar bu bütçe ücretsiz yapmalıdır. Tarlasına gübre atamayan çiftçiler için mutlaka destekleri atmalıyız. Asgari ücreti mutlaka vergi dışı bırakmalıyız. Barınamayan üniversite öğrencilerine karşılıksız aylık 2 bin TL burs vermeliyiz. Esnafın banka ve vergi borçlarını faizsiz uzun vadeli yapılandırmalıyız. 5 kuruşu olmayan yurttaşlarımıza aylık 2 bin TL asgari gelir sağlamalıyız. Bu 6 maddelik acil ekonomik tedbirler paketimizin hayata geçmesi için bugün Meclis Plan Bütçe Komisyonu’na önerge vereceğiz. Ve şu anda, saraydaki paralel evrende uçuyoruz zannedenlere karşı halkın inim inim inleyen ve zor durumda olan, alım gücü biten halkın sesine, feryadına kulak verecek bir Meclis olup olmadığımızı bugün göstereceğiz.

SARAYIN DEĞİL HALKIN BÜTÇESİ

Bu bütçe sarayın değil halkın bütçesi olmalı. HDP’nin açıkladığı 6 maddelik acil ekonomik tedbirler önerisini tüm siyasi partilerin desteklemesini talep ediyoruz. Elektrik, su, doğal gaz ve internetin tüm hanelere ücretsiz sağlanması için yalnızca 100 milyar TL’ye ihtiyacımız var. Bu 100 milyar TL’yi, aşırı güvenlikçi politikalardan vazgeçerek veya bütçemizden yandaşlara akan 100 milyara yakın rakamı durdurarak karşılayabiliriz. Ve yurttaşlarımıza bir nefes aldırabiliriz.

‘DERHAL İSTİFA, HEMEN SEÇİM’ DİYORUZ

Ama şu bilinsin; bu yalnızca yaraya merhemdir. Tek adam rejimi sürdükçe yara kanamaya devam edecektir. Ve tek adam rejimi sürdükçe, her gün soframızdan bir dilim ekmek eksilmeye devam edecektir. Bu açıdan, biz HDP olarak, bu iktidarın bir an önce istifa etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ve derhal erken seçime gitmelidir. Bu açıdan ‘derhal istifa, hemen seçim’ diyoruz.”

Garo Paylan: Derhal istifa, hemen seçim

Yorumlar kapalı.