Fransa’da sansüre ‘hayır’ tepkisi

Halka şiddet uygulayan güvenlik güçlerinin görüntülerinin yayımlanmasını yasaklayan yasa tasarısı Fransa’da protesto ediliyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fransa’da hükümetin yasallaştırmak istediği “genel güvenlik” tasarısı, halkın büyük tepkisine yol açtı. Tasarı önceki gün protestoların gölgesinde parlamentoda görüşülmeye başlandı.

GÖRÜNTÜLERE YASAK

Yurttaşlara şiddet uygulayan polislerin görüntülerini sosyal medya dahil olmak üzere tüm mecralarda paylaşılmasını yasaklayan tasarı, “Halka karşı işlenen suçların üzerini örtme girişimi” olarak yorumlanıyor. Tasarının onaylanması halinde basına yönelik kısıtlamalar da gündeme gelecek. Ayrıca terörle mücadele ekipleri düzenledikleri operasyonlarda video görüntü almanın yanı sıra drone kameralar da kullanabilecek.

PARİS’TE PROTESTOLAR

Yasa tasarısının Ulusal Meclis’te görüşülmeye başlanmasıyla birlikte, binlerce kişi, başkent Paris’teki meclis binası yakınındaki Saint-Germain Bulvarı’nda bir araya gelerek tasarıyı protesto etti. Protestolarda polisin sert müdahalesi kameralara yansırken çok sayıda kişi ise gözaltına alındı.

‘HAYATIMIZ RİSK ALTINDA’

Paris banliyölerinde yaşayan Nadia isimli bir eylemci, “Polislerin görüntülerini çekmeliyiz çünkü taciz ve şiddet olayları yaşanıyor. Onların kim olduklarını ortaya çıkarmalıyız. Eğer tasarı meclisten geçerse vatandaşların hayatını riske atmakla kalmayıp aynı zamanda bu şiddeti ortaya çıkaran medyayı, basın mensuplarını da büyük ölçüde etkileyecektir” dedi.

Fransa’da Sarı Yelekliler’in eylemlerinde ve sendikaların emeklilik reformuna karşı düzenlediği grevlerde polisin uyguladığı şiddet defalarca sosyal medyada paylaşılmış, bunun sayesinde polisler hakkında soruşturmalar açılmıştı.

Fransa’da sansüre ‘hayır’ tepkisi

Yorumlar kapalı.