Fransa Cumhurbaşkanı Macron: İslam bugün dünyanın her yerinde krizde olan bir din

Fransa'da İslami radikalizmle mücadele konusunda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İslam'ı 'bugün dünyanın her yerinde krizde olan bir din' diye betimledi. Fransa'nın laik değerlerini İslamcı radikalizme karşı korumaya ve savunmaya yönelik plan açıkladı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İslamcı radikalizmle mücadeleye dair ulusa sesleniş yapan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İslam’ın ‘pozisyonundaki aşırı katılık ve sertlik nedeniyle bugün bir kriz içinde olduğunu’ söyledi.

İslam’dan ‘bugün dünyanın her yerinde krizde olan bir din’ diye söz eden Macron, bunu ‘sadece Fransa’da değil, tüm dünyada gördüklerinin’ altını çizdi.

‘Fransa’da İslamcı ayrımcılık olduğunu’ dile getiren Macron, ‘dinin eğitimden ve kamu sektöründen tümden çıkarılması konusunda hiçbir ödün vermeyeceklerini’ ifade etti.

Fransa’da İslamcı ayrımcılıkla mücadele için aralık ayında hükümetin ‘laikliği güçlendirmeye yönelik yasa tasarısı’ sunacağını duyuran Cumhurbaşkanı, böylelikle ‘Fransa’da büyüyen İslamcı radikalizmin hedef alınacağını ve birlikte yaşama beceresinin geliştirileceğini’ belirtti.

“Laiklik birleşik Fransa’nın çimentosudur” diyen Macron, ancak ‘tüm Müslüman inananların laiklik karşıtıymış gibi damgalanmasının saçmalık olacağını, yasaların insanlara tercih ettikleri din ve inanca mensup olma izni verdiğini’ söyleyerek ekledi:

“Ama okullarda veya kamu hizmetlerinde dini bağlılığın dışarıya vurulması ve sergilenmesine hiçbir koşulda izin verilemez.”

‘Fransa’nın ülkedeki İslam’ı dış etkilerden özgürleştirmek istediğini’ dile getiren Macron, ‘bu kapsamda camilerin finansmanını daha sıkı denetime alacağını, dini cemaatlerin özel okullarının ve derneklerini sıkı gözetime alacağını’ vurguladı.

Fransa İslam Vakfı’na ve yanısıra İslamoloji Bilimsel Enstitüsü kuruluşuna 10 milyon euro tahsis edileceğini sözlerine ekledi.

Suriye’deki savaşta cihatçılara destek olması sonrası özellikle 2015-2016’da yüzlerce can alan cihatçı saldırıların hedefi olan Fransa, Muhammed peygamber karikatürleri basan Charlie Hebdo mizah dergisinin katliama sahne olmuş eski binası yakınında geçen hafta bıçaklı saldırı düzenlenmesiyle sarsılmıştı.

Hükümet, 2 kişinin yaralandığı bıçaklı saldırıyı ‘İslamcı terör eylemi’ diye nitelemişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: İslam bugün dünyanın her yerinde krizde olan bir din

Yorumlar kapalı.