Filipinler’de öfke: Hapisteki annesinden alınan üç aylık bebek öldü

Olayın ardından Filipinler'deki insan hakları grupları, siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulundu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Filipinler’de hapishanedeki annesinden alınan üç aylık bebeğin ölümü, ülke çapında öfke patlamasına yol açtı.

İnsan hakları aktivisti Reina Mae Nasino, 2019 Kasım’ında iki aktivist arkadaşıyla birlikte yasadışı ateşli silah ve patlayıcı bulundurma suçlamasıyla tutuklandığında, Kadamay isimli kentsel yoksulluk grubu için çalışıyordu. Üç aktivist de iddiaları reddetti ve silahların onları suçlamak amacıyla polis tarafından yerleştirildiğini söyledi.

Nasino, tutuklandığı esnada hamile olduğunu bilmiyordu ve regl olmamasını polis baskınının stresine bağlamıştı. Daha sonra, hapishanedeki sağlık kontrolü sırasında hamileliğinin ilk üç aylık döneminde olduğunu öğrendi.

Kızı River, 2020 Temmuz’unda doğdu ama ağustos ortasında annesinden alındı. Geçen hafta bebek, zatürreden öldü.

Nasino’ya kızının cenazesi için üç günlük izin verilmişti. Fakat daha sonra, Manila Şehir Hapishanesi’nin (MŞH) karara karşı çıkarak mahkemeye müdahale etmesinin ardından bu izin “günde üç saat olmak üzere iki güne” indirildi.

Çarşamba günü Filipinler sosyal medyası, Nasino’nun, kızının cesedini görmek için hastaneye yaptığı ziyareti gösteren videolarla doluydu. Nasino, hastanede bulunan basın mensuplarıyla konuşmaya çalıştığında hapishane yetkilileri röportajı engellemeye ve Nasino’yu uzaklaştırmaya çalıştı.

İnsan hakları kolektifi Karapatan yaptığı açıklamada, Nasino’nun izninin azaltılmasının “acımasız bir işkence ve adaletsizlik” olduğunu söyledi.

Karapatan Genel Sekreteri Cristina Palabay “hiçbir şeyin, yastaki bir anneyi boş yere ümitlendirmekten daha merhametsiz olamayacağını” belirtti.

Asılsız suçlamalarla hapse atarak, doğumdan birkaç hafta sonra River’ı elinden alarak ve bebeğinin son dakikalarında onun yanında olmasına izin vermeyerek, Reina Mae Nasino’ya şimdiden çok fazla acı ve çile çektirdiler.

Hapishane yetkilileri, çocuğunun ölümünün yasını tutan bir annenin ıstırabını kasten ve insanlık dışı bir şekilde uzatmak için sözde personel, fon veya imkan yetersizliği gibi her türden mazereti öne sürüyor. Bu dehşet verici katı yürekliliğin karşısında kelimeler kifayetsiz kalıyor. River bebeği tekrar ve tekrar öldürüyorlar.

Palabay, “Nasino’ya yöneltilmiş bütün uydurma suçlamaların düşürülmesini, tutuklanmasından ve River bebeğin ölümünden sorumlu herkesten hesap sorulmasını ve onunla birlikte bütün siyasi tutukluların adil ve insani gerekçelerle serbest bırakılmasını talep eden çağrımızı yineliyoruz. Bu haksızlığın devam etmesine ve başka bir masumun daha canını almasına izin veremeyiz” diye ekledi.

Nasino’nun serbest bırakılması için son birkaç ayda çeşitli girişimlerde bulunulmuştu. İlk itiraz, 2020 Nisan’ında, Kovid-19’a karşı savunmasız olan 22 siyasi mahkumun geçici olarak serbest bırakılması için yapılmıştı. Daha sonra, Nasino’nun hastanede veya MŞH’de yeni doğan kızıyla birlikte kalmasına izin verilmesi için mahkemeye itiraz edilmiş ama bunlar da reddedilmişti.

Filipinler’deki siyasi mahkumların ailelerinden ve arkadaşlarından oluşan destek grubu Kapatid’in başkanı Fides Lim, BBC News’e, River’ın sağlığının geçen ay kötüleşmeye başladığını söyledi. River daha sonra 24 Eylül’de hastaneye kaldırıldı fakat o zaman bile Nasino’nun kızını görmesine izin verilmedi.

Filipinler’de öfke: Hapisteki annesinden alınan üç aylık bebek öldü

Yorumlar kapalı.