Farenjit, yutkunma güçlüğü, boğaz yanması, acı ve kaşıntıya neden olan bir rahatsızlıktır. Genellikle soğuk algınlığında ortaya çıkan farenjit, coxsackie ya da mononükleoz gibi boğaz ağrısı yapan enfeksiyonların sonucu da olabilir.
FARANJİT NEDİR?
Farenjit, halk arasında en sık görülen hastalıklardan biridir. Farenjit hastalığı sıklıkla kış mevsimi ile birlikte kendini gösterir ve kişilerde ateş, halsizlik ve boğaz ağrısı gibi şikayetlere yol açar.
Boğaz bölgesi veya yutak bölgesinin tahriş olmasıyla rahatsızlık yaratan farenjit, akut ve kronik farenjit olarak olmak üzere iki gruba ayrılır.
Akut farenjitte boğazda yanma, ağrı ve ateş meydana gelirken, kronik farenjitte ise daha çok kuru öksürük, gıcık ve boğazda takılma hissi gibi şikayetler görülmektedir. Akut farenjit boğazda kızarıklık, yutkunma güçlüğü ve hastanın ateşinin olması birkaç gün boyunca yemek yerken zorlanma gibi durumlara neden oluyor.
Kronik farenjit ise daha çok boğaz bölgesinde tahriş sonrası görülen bir hastalıktır. Hastanın yaşam tarzı ve alışkanları, reflü ve burun hastalıkları sonucu meydana gelebilir.
FARANJİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Birçok hastalıkta da olduğu gibi belirtileri kişiye, hastalığın nedenine ve yaşanılan ortama göre değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda farenjit belirtileri akut ve kronik olarak da 2’ye ayrılır.
Akut Farenjit Belirtileri:
- Boğazda ağrı hissedilmesi
- Yutkunmakta veya konuşmakta ağrıdan ve acıdan dolayı zorlanma Boyunda veya boğazdaki lenf bezlerinin şişmesi
- Bademciklerde şişme ve kızarıklık görülmesi
- Seste kısıklık oluşması
- Boğazın arka kısımlarında beyaz veya gri lekeler gözlenmesi
Kronik Farenjit Belirtileri:
- Boğazdaki rahatsızlık, acı veya ağrı belirtilerinin daha da ağırlaşması
- Şiddetli öksürük
- Boğazda kaşıntı, gıdıklanma hissiyatı
- Boğazda bir şey takılmış gibi hissetme
- Yutkunmada güçlük çekme
- Yüksek ateş
- Boğazdaki ağrı ve acıya bağlı olarak başta da ağrı hissetme
- Ses yorgunluğu
Bebeklerde ise farenjit belirtileri daha farklı seyredebilir. Farenjit olan bebekler ateşin aniden yükselmesi, karında ağrı duyulması ve kusma nedeniyle sıklıkla huzursuzlanır ve ağlarlar. Böyle durumlarda mutlaka doktora başvurmak gereklidir.
FARANJİT NEDEN OLUR?
Farenjit nedenleri içerisinde en sık karşılaşılan etkenler virüslerdir. Fakat bakterileri de içeren çok sayıda mikroorganizma hastalığa neden olabilir.
Farenjit ile birlikte seyreden enfeksiyon hastalıklarından bazıları;
- Kızamık
- Suçiçeği
- Havlar tarzda öksürük ile karakterize bir çocukluk hastalığı olan krup
- Boğmaca
- Grup A streptokokların neden olduğu beta enfeksiyonu
- Soğuk aşgınlığı nedeni olan adenovirüs enfeksiyonları
- Öpücük hastalığı olarak da bilinen enfeksiyöz mononükleoz
- Grip virüsü olan influenza enfeksiyonu şekilde sıralanabilir.
Bakteriyel farenjitin nadir nedenleri arasında gonore, klamidya ve corynebacterium bulunur. Sık sık soğuk algınlığı ve grip geçirmek farenjit riskini artırır. Özellikle sağlık personeli, alerjik bünyeye sahip kişiler, reflü rahatsızlığı olanlar ve sık sinüzit olan kişiler risk altındadır. Sigara içen veya sigara dumanına maruz kalan kişilerde de farenjit görülme olasılığı artmaktadır.
FARANJİT NASIL GEÇER? TEDAVİSİ NASILDIR?
Virüslerden kaynaklanan farenjit vakalarında evde bazı uygulamalar yaparak belirtilerin hafiflemesini sağlamanız mümkün. Viral farenjite iyi gelen uygulamalardan bazıları;
- Bol sıvı tüketmek
- Et suyu içeren sıcak çorbalar içmek
- Sıcak tuzlu su ile gargara (1 çay bardağı suya 1 tatlı kaşığı tuz)
- Yatak istirahati
- Odayı nemlendirmek
Yorumlar kapalı.