Faiz indirimi kararına ekonomistlerin tepkisi: Kafamıza doğrudan sıksaydınız

Merkez Bankası politika faizini, beklentilerin çok üzerinde 200 baz puan düşürerek yüzde 16 seviyesine çekti. Ekonomistler, “Kafamıza doğrudan sıksaydınız”, “Sonumuz hayrolsun”, “Yandı gülüm keten helva” sözleriyle kararı eleştirdi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Bankası politika faizini, beklentilerin çok üzerinde 200 baz puan düşürerek yüzde 16 seviyesine çekti. Ekonomistler, “Kafamıza doğrudan sıksaydınız”, “Sonumuz hayrolsun”, “Yandı gülüm keten helva” sözleriyle kararı eleştirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu’nun (PPK), politika faizini 200 baz puan düşürmesinin ardından döviz kurları tarihi zirvelerini gördü.

Dolar 9,49, Euro ise 11,06 lirayı gördü. Faiz kararının ardından gram altın da 544 TL’ye kadar çıkarak tarihi zirveyi yeniledi.

Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası ekonomistler de sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarında eleştirilerini dile getirdi. Ekonomistlerin, sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarla ilk tepkileri şöyle oldu:

“AKILSIZLIK”

Ekonomist Mustafa Sönmez: “Faiz indiriminde 2 ayda 3 puan indirim, dolar fiyatını 9,50 dolayına kadar fırlattı. Sert bir enflasyon dalgası, bütçenin faiz ve kur zararı yükünün katlanması, ağır bir toplumsal maliyet demek bu. Kazanan, sanılıyor ki ihracatçı, ihracatçı büyüme. Onlar bile kayıpta. Akılsızlık.”

“BUNLAR EKONOMİNİN E’SİNDEN ANLAMIYOR”

Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy: “Tam bir saçmalık. Bunlar ekonominin e’sinden anlamıyor.”

“AKP O KADAR ÇARESİZ Kİ”

Ekonomist Evren Devrim Zelyut: “AKP o kadar çaresiz ki seri faiz indirimi yapacak, sert şekilde düşürecek dedim. Bütün tahminlerim tuttu! Faiz yüzde 16 oldu!”

“BİLEREK VE İSTEYEREK İNATLAŞIYORLAR”

Ekonomist Yalçın Karatepe: “Kafamıza doğrudan sıksaydınız. Merkez Bankası faizlerde 200 puan indirim yaptı. Kur fırladı 9,50. Bilerek ve isteyerek inatlaşıyorlar.”

“TÜRKİYE İLGİNÇ BİR ÜLKEDİR”

Ekonomist Mahfi Eğilmez: “Türkiye, pek çok konunun tersinin kanıtlanmaya uğraşıldığı özel bir laboratuvar gibidir. Mesela dalgalı kurda devalüasyon yapmaya çalışır, faizi indirerek enflasyonu düşürmeye çabalar. İlginç bir ülkedir yani.”

“DİBİN DE DİBİ VARMIŞ”

Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara: Tam 16 sene PPK metinlerinin taslağını hazırladım, bu kadar zorlama gerekçelerle alınan bir karar görmedim. Sonumuz hayrolsun. Dibin de dibi varmış.

“SARAY, EKONOMİYİ ATEŞE ATTI”

İktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu: “Her üç faktör de faizlerin indirilmesini değil aksine artırılmasını öngörüyor. Saray faizleri yüzde 2 indirdi! Kılıçdaroğlu’na nispet yapayım derken ekonomiyi ateşe attı! Acaba Merkez’in dili mi sürçtü? MB metni 3 şey söylüyor: 1) Küresel enflasyon yükseliyor. 2) Ekonomide talep güçlü. 3) Gıda, enerji ve döviz artışı sonucu yurtiçi enflasyon da yüksek seyrediyor. Her üç faktör de faizlerin indirilmesini değil aksine artırılmasını öngörüyor.”

“ŞAŞKINLIKTAN UYANIN”

Ekonomist Uğur Gürses: “Yandı gülüm keten helva… Çok yazık ve Neydi o söz? Atın ölümü arpadan olsun muydu? Ciddi ciddi PPK metni üzerine yorum yapıp, bu kararda rasyonel bir tutamak arayanlar, şaşkınlıktan uyanın…”

“YER ÇEKİMİNE İNANMAYANLARIN YAPTIĞI UÇAĞIN YOLCUSUNA ETKİSİ”

Ekonomist Refet Gürkaynak: “Faiz indirmenin enflasyonu azdıracağına inanmayanın yaptığı para politikasının vatandaşa etkisi, yer çekimine inanmayanın yaptığı uçağın yolcusuna etkisine muadil.”

Faiz indirimi kararına ekonomistlerin tepkisi: Kafamıza doğrudan sıksaydınız

Yorumlar kapalı.