Ezber bozan araştırma: Kedilerinizi sık sık değil, günde bir kere besleyin

Yapılan yeni çalışmaya göre, bu yaklaşım bazı kedilerde doygunluk sağlarken bazılarında işe yaramayabilir.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kanada’daki Guelph Üniversitesi’nden hayvan besleme uzmanları, her gün büyük bir öğün yiyen kedilerin, az ama sık beslenen kedilerden daha çok tatmin olduğunu ve yemek için daha az miyavladığını ortaya koydu.

Yeni araştırmanın sonuçları PLOS One isimli bilimsel dergide 18 Eylül’de yayımlandı.

Her gün tek bir öğün yiyen kedilerin iştah düzenleyici hormonlarının daha yüksek seviyede olduğu görülürken, araştırmacılar bu hayvanların daha çok tatmin olduğunu söyledi. Yağ depolarını eritebilen bu kedilerin kas geliştirmek için de daha fazla proteine sahip olduğu gözlemlendi.

Evlerde yaşayan ve ortalama ağırlıkları 4 kilo 340 gram olan 8 kedi üzerinde yapılan araştırmada, deneklere önce 21 gün boyunca günde bir öğün verildi. Geçiş döneminde 6 gün boyunca günde iki kere beslenen bu kedilere, sonraki üç haftada da her gün 4 kere mama verildi.

Çalışmanın yalnızca 8 kediyle yapılması soru işaretlerine neden olsa da fiziksel aktivite, enerji harcaması ve iştah düzenleyici hormonlara bakılması sonuçları kuvvetlendiriyor.

Guelph Üniversitesi’nden Kate Shoveller, daha önceki çalışmaların kedilerin davranışına odaklandığını ve sağlık durumlarını bu kadar detaylı analiz etmediğini ifade etti.

Araştırmacılardan Adronie Verbrugghe de “Bu sonuçlar veteriner camiasını ve hayvanlarını her seferinde az mama vererek günde birden çok kere beslemeleri söylenen kedi sahiplerini şaşırtabilir” dedi.

Daha detaylı araştırmalar yapmayı planladıklarını ifade eden Verbrugghe, “Bu yaklaşım bazı kedilerde doygunluk sağlarken bazılarında sağlamayabilir” diye uyarıda da bulundu.

Ezber bozan araştırma: Kedilerinizi sık sık değil, günde bir kere besleyin

Yorumlar kapalı.