Everest’e tırmanan iki dağcı yorgunluktan yaşamını yitirdi

Koronavirüs salgınına rağmen dağcılık tutkusu ağır basan bir ABD'li ile bir İsviçreli, dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest'te yorgunluktan yaşamını yitirdi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Everest Dağı’na tırmanışı organize eden Seven Summit Treks (Yedi Zirveye Yolculuk) şirketi, 40 yaşındaki İsviçreli Abdul Waraich ile 55 yaşındaki ABD’li Puwei Liu’nun 8 bin 849 metre yüksekliğindeki ‘dünyanın çatısına’ tırmandıktan sonra yamaçlardan aşağı inerken yorgunluktan öldüklerini duyurdu.

Reuters’e konuşan şirket yöneticisi Thaneshwar Guragai, “Gıda malzemesi ve oksijen götüren ilave şerpalarla yardıma koştuk, ama maalesef dağcıları kurtaramadılar” dedi.

KAR KÖRLÜĞÜ VE YORGUNLUK

Olayla ilgili Instagram’dan paylaşım yapan şerpa Chhang Dawa, Waraich’in zirveye ulaştıktan sonra aşağı inerken güney zirvesi yakınlarında öldüğünü, Liu’nun ünlü Hillary Step kayalığına ulaştığını, fakat zirveye varamadan kar körlüğü ve yorgunluk nedeniyle zirveye en yakın kamp olan 7 bin 900 metre yükseklikteki Kamp 4’e geri iniş yaptığını ve burada öldüğünü aktardı.

408 DAĞCIYA İZİN

Himalaya Sıradağları’nın parçası Everest’e Nepal’den gerçekleştirilen tırmanışların geçen yıl pandemi nedeniyle askıya alınmasının ardından bu yıl nisan-mayıs sezonu için Katmandu hükümeti 408 dağcıya izin çıkarmış durumda.

Dolayısıyla yeni Covid-19 dalgasının Hindistan’dan Nepal’e sıçramasının ardından Everest’e tırmanan dağcılar arasında da koronavirüsün yayıldığına dair haberler geldi. Son olarak tıpkı Hindistan gibi oksijen kıtlığı çeken Nepal’deki yetkililer, Everest’teki dağcılardan 8 bin metre yükseklikte ihtiyaç duydukları oksijen tüplerinin boşlarını yamaçlarda terk etmek yerine aşağıya geri getirmelerini istedi.

1953’te Edmund Hillary ve şerpa Tenzing Norgay tarafından ‘fethedilen’ Everest’e o zamandan beri 6 binden fazla dağcı tırmandı, bunların en az 311’i bu yolculukta yaşamını yitirdi.

Everest’e tırmanan iki dağcı yorgunluktan yaşamını yitirdi

Yorumlar kapalı.