EŞİK: ‘7 Haziran’da Danıştay’dayız’

Erdoğan'ın kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nin bir gece feshedilmesine karşı kadınların mücadelesi devam ediyor. Sözleşmenin uygulanması için mücadele veren kadınların, çekilme kararının iptali talebiyle başlattığı mücadele yarın Danıştay'da devam edecek.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararına karşı kadın örgütleri, kitle örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler tarafından açılan davaların duruşmaları salı günü Danıştay’da devam edecek.

Erdoğan’ın kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nin bir gece feshedilmesine karşı kadınların mücadelesi devam ediyor. Sözleşmenin uygulanması için mücadele veren kadınların, çekilme kararının iptali talebiyle başlattığı mücadele yarın Danıştay’da devam edecek.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) tarafından yapılan açıklamada da yarın görülecek Danıştay duruşmasına çağrı yapılarak; “Gelin bu yanlış karardan dönün” denildi.

Açıklamadan öne çıkan kısımlar şöyle:

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi isteyenler, aynı zamanda kadınlara yıllardır, erkeklerle eşit değilsiniz; çocuk yaşta evlenin; şiddete boyun eğmeyip boşanırsanız nafaka haramdır; çalışırsanız fahişe olursunuz; sokakta kahkaha ile gülmeniz iffetsizliktir, istediğinizi giyinemezsiniz; kendi istediğiniz sayıda doğuramazsınız; her kürtaj bir cinayettir; babanıza ya da kocanıza emanetsiniz gibi ayrımcı ve cinsiyetçi söylemler üretenler ve bu fikirleri hayata geçirmeye, yasalaştırmaya çalışanlardır. Haklarını, hayatlarını ve yaşanabilir bir dünyayı savunan kadınların mücadelesine “sürtük” gibi küfürleri yakıştıranlar ve kadınların her gün 3 er 5 er katledilmelerini seyredenlerdir. Bu nedenle, bu hukuksuz karara dur demenin anlamı bir hukuki garabetten geri dönmekten daha fazladır. Dur demeyenlerin kadınlara laik demokratik bir ülkede, şiddetten uzak, özgür, eşit bir hayat ve hatta can borcu doğacaktır.

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararı ile çekilmenin hukuksuzluğuna dair açılmış olan 200’den fazla davada ilk duruşmayı 28 Nisan 2022 günü yapmıştı. EŞİK Platformu’nun çağrısıyla yüzlerce avukat, kadın ve LGBTİ+ örgütü, sendika, meslek kuruluşu ve siyasi partilerin kadın çalışmaları birimlerinin temsilcileri kadınlar olarak Danıştay’da idik ve İstanbul Sözleşmesi’ni birlikte savunduk.

7 Haziran’da saat 09:00’da Danıştay önünde basın açıklaması yapacağız. Saat 09:45’te başlayacak bu duruşmada da hep birlikte kadın dayanışmasını daha da yükselteceğiz.”

EŞİK: ‘7 Haziran’da Danıştay’dayız’

Yorumlar kapalı.