Eşcinsel çifte düğün pastası yapmayı reddeden pastacı, bu kez trans bir kadına pasta yapmadığı için hakim karşısında

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’nin Kolorado eyaletinde bir pastacı, trans bir kadın için doğum günü pastası yapmayı reddettiği için mahkemeye verildi.

Jack Phillips isimli pastacı 2018’de de benzer biçimde eşcinsel bir çifte düğün pastası hazırlamayı reddettiği için dava edilmişti. Phillips, ABD Yüksek Mahkemesi’nde kısmi bir zafer elde etmişti.

Avukat Autumn Scardina, yüksek mahkemenin düğün pastası davasında Jack Phillips’in itirazını dinleyeceğini duyurduğu 2017’de aynı gün doğum günü siparişi verdi. Scardina, cinsiyet değiştirmesini kutlamak için dışı mavi içi pembe bir pasta sipariş etmişti.

AP’nin haberine göre Scardina’nın davası ABD’de LGBTQ bireylerinin haklarıyla dini hassasiyetlerin karşı karşıya geldiği bir dizi davanın son halkası. Söz konusu anlaşmazlık ABD Yüksek Mahkemesi tarafından henüz herhangi bir karara bağlanmış değil.

Pazartesi Kolorado’da bulunan Denver kentinde bir eyalet yargıcı tarafından yürütülen sanal duruşmada Scardina, Phillips’in bir Hristiyan olarak, dini bir tören içerdiği için eşcinsel çiftin düğün pastasını yapmaya karşı çıktığını ancak başka ürünler satacağını belirttiğini söyledi.

Scardina mahkemenin duyurusunun ardından Phillips’in işlettiği Masterpiece Cakeshop isimli pastaneyi sipariş vermek için aradığını söyledi. Davacı, Phillips’in söylediğinde samimi olup olmadığını anlamak için böyle bir arama yaptığını belirtti.

Avukat Paula Greisen, aramanın bir tür “tuzak” olup olmadığını sorduğunda, Scardina olumsuz yanıt verdi. Scardina, “Daha çok blöfe meydan okumaktı” dedi.

Phillips’in avukatı Sean Gates, müvekkilinin reddinin pastanın içerdiği mesajla ilgili olduğunu Scardina’ya karşı herhangi bir ayrımcılık yapmadığını söyledi. Gates, müvekkilinin Charlie Craig ve Dave Mullins’in düğün pastasını yapmayı reddettiği için 2012’de mahkemede yaptığı savunmayı tekrarladı.

Gates, Phillips’in medyanın ilgisini çekmesi nedeniyle o günden bu yana mesajını onaylamadığı herhangi bir pasta yapmadığını söyledi. Avukat, pastacının Cadılar Bayramı’na yönelik materyaller de dahil olmak üzere onaylamadığı mesajlar içeren ürünler yapmadığını söyledi ve ekledi:

Mesaj, cinsiyet değişiminin kutlanacak bir şey olduğunu kabul etmesi anlamına gelecekti.

Dava açmadan önce Scardina, Phillips hakkında şikayette bulunmuştu ve Kolorado Yurttaşlık Hakları Komisyonu Phillips’in Scardina’ya karşı ayrımcılık yaptığına yönelik geçerli sebep olduğuna karar vermişti.

hillips sonrasında Kolorado’ya federal dava açarak kendisini “ezmek için haçlı seferi düzenlemekle” suçlamıştı.

Eyalet ve Phillips’in avukatları Mart 2019’da, Scardina’nın kendisinin ayrı bir dava açmasına izin veren anlaşma kapsamında her iki davayı da düşürmeyi kabul etmişti. O dönemde Kolorado Başsavcısı Phil Weiser, her iki tarafından da davalarda ilerlemenin kimsenin yararına olmadığına dair hemfikir olduğunu söylemişti.

ABD Yüksek Mahkemesi, 2018’de Kolorado Sivil Haklar Komisyonu’nun eşcinsel çiftin düğünü için Phillip’in pasta yapmayı reddetmesine ceza vererek din karşıtı olacak biçimde tarafsızlığını bozduğuna hükmetmişti. Bununla birlikte yargıçlar, işletmelerin geylere ve lezbiyenlere hizmet vermeyi reddetmek için dini itirazlarda bulunup bulunamayacağına dair karar vermedi.

NBC’nin haberine göre Phillips’in avukatları 2018’de eyaletin, inançları nedeniyle müvekkillerine hasmane davrandığını söylemişti.

Mahkeme halihazırda Philadelphia’da Katolik bir sosyal hizmetler kurumunun koruyucu ebeveyn olarak eşcinsel çiftlerle çalışmayı reddedip edemeyeceğine ilişkin davayı değerlendiriyor.

Kaynak: Independent Türkçe

Eşcinsel çifte düğün pastası yapmayı reddeden pastacı, bu kez trans bir kadına pasta yapmadığı için hakim karşısında

Yorumlar kapalı.