Erotomani ne demek? Masumiyet dizisi erotoman nedir, belirtileri neler?

Masumiyet dizisinde ortaya çıkan erotomani diğer adıyla somatik sanrı izleyiciler tarafından merak konusu oldu. Halk arasında karşılıksız, takıntılı ve platonik aşk olarak bilinen ve kişinin birinin kendisine âşık olduğuna inandığı sanrılı bozukluk olarak bilinen erotomani hakkında detayları derledik. Peki, Erotomani de demek? Masumiyet dizisi Ela'nın hastalığı erotomani nedir, belirtileri neler?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Masumiyet dizisinde İlayda Alişan‘ın canlandırdığı Ela karakteri, kendisine bunları yaşatan İlker ile ilk defa mahkeme salonunda karşılaştı. Fakat İlker’in avukatı Ela’nın tüm bu yaşananları kafasında kurduğunu, Ela’nın bir erotomanik olduğunu dile getirdi. Bu sahne sonrasında erotomani kavramı merak konusu oldu. Peki, erotomani de demek? Masumiyet dizisi erotomani nedir, belirtileri neler?

EROTOMANİ NE DEMEK? 

Halk arasında “Eros hastalığı” olarak bilinen “erotomani”, karşılıksız, takıntılı ve platonik aşk olarak bilinir ve kişinin birinin kendisine âşık olduğuna inandığı sanrılı bozukluktur. Erotomanide kişinin sanrısı sistemli ve süreklidir. Âşık olarak kabul edilen “mağdur” genellikle ünlü ya da yüksek statü sahibi bir kişi olmakla birlikte diğer insanlar ya da tanıdık kişiler de olabilir. Erotomani bir diğer adıyla ‘Clerambault Sendromu’ ‘karşılıksız aşkın ortaya çıkardığı bir rahatsızlık’ olarak tanımlanıyordu. Fakat 20. yüzyılda ‘birinin kendisine aşık olduğunu sanma’ olarak değiştirildi. Halk arasında ise erotomaniye ‘Eros hastalığı’ adı veriliyor ve genellikle kadınlarda görülüyor.

EROTOMANİ BELİRTİLERİ NELER?

Erotomanik kişi çok sevildiğini ve sevdiğini ama çeşitli nedenlerle aşığının bunu belli edemeyip uzaklaşmak zorunda kaldığını düşünür, aşığının kendisini delice sevdiğine inanır ve bir türlü aşığının bu duygularını açıklayamayıp, sadece ima ettiğini, ona fırsatlar tanımasına karşın açıkça söyleyemediğini ama kendisinin anladığını ve emin olduğuna dair takıntı geliştirir, aşığının itirafını nasıl sağlayacağı konusunda kafa yorar ve aşığının kendisiyle gizlice iletişim kurduğuna dair güçlü bir inanca sahiptir.

Aşkının yalan olduğunu söyleyen herhangi bir açıklamayı da asla kabul etmez, aşığının naz yaptığını düşünür ve bu nedenle de çoğu zaman yasak aşkını herkesten saklamaya karar verir. Erotomani, birincil akıl hastalığı veya başka bir psikiyatrik hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. İkincil erotomanide, erotomanik sanrılar, bipolar bozukluk veya şizofreni gibi diğer zihinsel bozukluklardan kaynaklanmaktadır. Semptomlar ayrıca alkolizm ve antidepresan kullanımıyla da ortaya çıkabilir.

Hastalığın temel semptomu, acı çeken kişinin, başka bir kişinin gizlice ona âşık olduğuna dair sarsılmaz bir inanca sahip olmasıdır. Bazı durumlarda, acı çeken kişi aynı anda birkaç kişinin “gizli hayran” olduğuna inanabilir. Çoğu zaman, birey, genellikle bir tanıdık olan ulaşılamaz bir kişi veya bu kişinin hiç tanışmadığı biri tarafından sevilmek gibi sanrılara sahiptir. Hasta aynı zamanda erotomani ile eşzamanlı olarak başka türden sanrılar da yaşayabilir.

EROTOMANİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Tedavi ilk olarak terapi ile başlar ve ihtiyaç duyulursa ilaçla da desteklenilebilir. Normalde terapi süresine bağlı olarak bireyler bu sanrılardan kurtulabilir. Fakat erotomaninin altında aslında bipolar bozukluk yatıyor ise farklı bir tedavi ya da ilaç kullanılabilir.

Erotomani ne demek? Masumiyet dizisi erotoman nedir, belirtileri neler?

Yorumlar kapalı.