BM Genel Kurulu’nun 47/3 sayılı kararıyla, 1992 yılında, siyasal, sosyal, ekonomik, eğitsel, kültürel yaşamın her alanında ve kalkınmada; engelli kişilerin haklarını korumak, refahını teşvik etmek ve engellilerin durumuyla ilgili farkındalığı artırmak için; 3 Aralık günü “Dünya Engelliler Günü” olarak ilan edildi.
Her yıl, 3 Aralık’ta UNESCO, BM ve bağlı kurumlar başta olmak üzere, dünyanın pek çok ülkesinde; “Dünya Engelliler Günü’”nde toplumsal bilinç ve farkındalığın arttırılması, engelli bireylerin desteklenmesi, sorunlarının temelden çözülmesi, engelliliğin önlenmesi, eğitimi ve topluma kazanılmalarını konu alan çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Temel amaç, engelli vatandaşların sorunlarına dikkat çekmek
Prof. Dr. Ali Arayıcı, “3 Aralık “Dünya Engelliler Günü”’nün en önemli amaçlarından biri, engelli vatandaşların dertlerine çare bulmak, ortak olmak, paylaşmak ve her süre yanında olunması gerektiğini kanıtlamaktır. Bu gün, dünya kamuoyunu engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek, onları daha iyi anlamak ve sorunlarını temelden çözmek açısından anlamlı bir gündür.
Toplumsal yapının her alanında engelli bireylerin haklarını korumak, refahını teşvik etmek ve engelli bireylerin durumuyla ilgili; siyasal, sosyal, ekonomik, eğitsel ve kültürel yaşamın her alanında farkındalık arttırmayı sağlamak en önemli amaç olmalıdır” dedi.
Salgından en fazla etkilenen
Arayıcı sözlerine şöyle devam etti:
“BM ve bağlı kurumlarda, dünyanın pek çok ülkesine olduğu gibi, UNESCO’da 25 Kasım-3 Aralık 2020 tarihlerinde bir haftalık bir programla; “Dünya Engelliler Günü’”nü, Covid-19’dan en fazla etkilenen engelli öğrencilerin, yüz-yüze veya uzaktan eğitimiyle ilgili etkinliklerle kutluyor.
Covid-19 salgını nedeniyle bu yılın teması, “Daha İyiyi İnşa Etmek: Covid-19 Sonrası Engelliler Tarafından, Engelliler İçin ve Onlarla Birlikte Kapsayıcı, Erişilebilir ve Sürdürülebilir Bir Dünyaya Doğru”. Ne yazık ki, engelli insanlar, küresel Covid-19 salgınının sağlık, sosyal, eğitsel ve ekonomik sonuçlarından orantısız şekilde en fazla etkilenen bir kesimdir”
“Kimseyi ötekileştirmeme”
Arayıcı, “‘Dünya Engelliler Günü’ vesilesiyle, Covid-19 salgını nedeniyle, engelli öğrenciler başta olmak üzere, eğitim çağındaki tüm öğrencileri kapsayacak şekilde, tamamen eğitime erişmesi, uygun koşulların yaratılması, hiç “kimsenin geride bırakılmaması” ve “ötekileştirmemesi” gerekir.
Bu gün, engelliler konusunda uzman eğitimciler, çözüm bulucuları ve diğer uzmanların öğretim deneyimlerini paylaşmaları içinde, önemli bir gündür. Kuşkusuz, hedeflenen çabaların yanı sıra yaş, cinsiyet, yetenek, sosyo-ekonomik durumdan bağımsız olarak; örgün ve yaygın eğitim bağlamındaki tüm öğrencileri ve savunmasız durumdaki insanları da kapsamalıdır” ifadelerinde bulundu.
Yorumlar kapalı.