Endonezya’da haftada 100 çocuk Covid-19’dan ölüyor

Ülkedeki sağlık sistemi vaka artışı yüzünden aşırı baskı altındayken, çocuklar şimdi toplam enfeksiyonların yüzde 12,5'ini teşkil ediyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en kalabalık 4. ülkesi Endonezya hastaneye yatışlar ve ölümlerde genel bir tırmanışla boğuşurken, raporlara göre ülkedeki Kovid-19 kaynaklı çocuk ölümlerinde de artış yaşanıyor.

Endonezya Pediatri Topluluğu, temmuz boyunca her hafta 100 çocuğun koronavirüs sebebiyle öldüğünü bildirdi. Topluluk tarafından The New York Times’a yapılan açıklamada, çocukların toplam enfeksiyonların yüzde 12,5’ini oluşturduğu ve çoğunun 5 yaşın altında olduğu belirtildi. Endonezya Kovid-19 Görev Gücü, pandeminin başlangıcından temmuz ortasına kadar geçen sürede çocuklar arasında 700’den fazla ölüm kaydetti.

Yeni veriler, ülkede Kovid-19 ölümlerindeki şiddetli genel artışın ortasında geldi. Bu artış, Endonezya’nın günlük en yüksek enfeksiyon sayısıyla Hindistan ve Brezilya’yı geride bırakarak bu ay pandeminin küresel merkez üssü halini almasına yol açtı.

Yetkililer toplu faaliyetler üzerindeki kısıtlamaları sıkılaştırmaya yeltenirken, ülkenin pediatri derneği de temmuz başından bu yana her hafta çocuklardaki vaka artışını takip ediyor.

Hükümet, bu tufanla mücadele etmek ve tecrit kısıtlamalarından mustarip küçük işletmeleri desteklemek için çok katmanlı kamusal faaliyet kısıtlamaları (PPKM) tasarladı. Devlet Başkanı Joko Widodo, test, takip ve tedavi verimliliğini de artırma sözü verdi.

Suara’nın aktardığına göre, Endonezya Pediatri Topluluğu Başkanı Aman Pulungan, “Üç haftalık PPKM’nin ardından çocuk vakalarda önemli artış görüyoruz. İlk hafta, genel olarak, 3-4 bin yeni vaka vardı. İkinci hafta bu 5-7 bin oldu. Şimdiyse haftada 17 bin vakamız bile var” dedi.

Çocuk vakalardaki artış, Güneydoğu Asya’daki yavaş aşı arzından mustarip olan Malezya, Tayland ve Vietnam gibi birçok ülkeyi kasıp kavuran Delta varyantının yayılmasıyla aynı zamana denk geldi.

Endonezya Üniversitesi’nden epidemiyolog Tri Yunis Miko, The Independent’a konuştu ve “Yaş gözetmeksizin şiddetle saldırıyor” dedi.

Epidemiyolog, “Ancak çocukların durumu, birçoğu yeterli tedavi görmediği için kötüleşti” ifadelerini kullandı.

Endonezya’da haftada 100 çocuk Covid-19’dan ölüyor

Yorumlar kapalı.