Emekli Tümgeneral Yavuz: Yüksek riskli bir operasyon kararı alınmakla başarısızlığa baştan yol açıldı

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, 13 Türkiye vatandaşının şehit olduğu Gara operasyonunun çok yüksek riskli olduğunu ifade etti ve “Başarısızlığa baştan yol açılmıştır” dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sözcü gazetesinden İsmail Saymaz’a konuşan Yavuz, Gara operasyonunu değerlendirdi. Saymaz’ın soruları ve Yavuz’un yanıtları şöyle:

Operasyonu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Zor bir operasyon. Bu operasyonlarda başarısızlık ihtimali daha yüksektir. Rehineleri kurtarmak için siyasi iradenin karar vermesi doğrudur. Operasyon büyük fedakarlıklarla yapılmıştır. Ama çok yüksek riskli bir operasyon kararı alınmakla başarısızlığa baştan yol açılmıştır. Çok zor bir arazi. Riskli bir karar verilmiştir.

Akar, Gara Operasyonu’nun bir ayağı olduğunu söylüyor.

Hayır, bu rehine kurtarma operasyonu. Çok önceden fırsat kollanmış ve iyi istihbarat alınmış. Ama başarılı olunamamış. Belki riski daha düşük öngörmüş olabilirler. Yapılan konuşmalardan bunun açığa çıkması ve gizliliği ile ilgili sorunlar yaşanması başarı şansını düşürmüştür. Müjde, gelmeden verilmez. Operasyonu duyurduğunuz zaman riski arttırırsınız.

TSK geçmişte rehine kurtarma operasyonu yaptı mı?

Bu tarzda bir operasyon yok.

Şu halde çok riskli.

Yüksek bir başarı ihtimali görmeden böyle bir risk alınmasını doğru bulmam. Çünkü 13 kişinin kurtarılamamasına ek olarak da üç şehit verdik. Altı yıldır bekliyorsun. Daha uygun koşulları bekleyebilir, uygun yöntemleri bulabilirdin. Ya siyasi iradeye riskleri anlatılamadı. Ya da anlatılmasına rağmen siyasi irade dinlemedi.

Siz olsanız ne yapardınız?

Bu kararı vermezdim. En azından siyasi iradeye riski anlatırdım, karara katılmadığımı söylerdim. Yap diye emir verirse elimden gelenin en iyisini yapardım.

Emekli Tümgeneral Yavuz: Yüksek riskli bir operasyon kararı alınmakla başarısızlığa baştan yol açıldı

Yorumlar kapalı.