Filipinler’deki bir öğrenci, çürümüş sebze ve hasar görmüş hasatlardan enerji üreten bir cihaz tasarladı.
Carvey Ehren, atılacak durumdaki sebze ve hasat artıklarını kullanarak morötesi ışınları insan gözünün algılayabileceği ışıklara dönüştüren ve bunlardan elektrik üretebilen bir teknoloji tasarladı.
AuREUS adlı cihaz, bilinen güneş panellerinden daha fazla enerji üretmesinin yanı sıra doğrudan Güneş ışığına gerek duymadan da çalışabiliyor.
Ehren, tasarladığı cihazla Britanya’da genç mühendislerin katıldığı prestijli teknoloji ödülü James Dyson’ın bu yıl açtığı “sürdürebilir enerji” klasmanında ödül kazanan ilk kişi oldu.
Genç mühendis, ülkesinde sık sık yaşanan sel ve kasırga felaketleri nedeniyle hasatları zarar gören çiftçiler için bu teknolojinin önemli rol oynayacağını söyledi.
Neredeyse her türlü yüzeye uygulanabilen bu teknolojiyle yarım metrekarelik alandan 5 akıllı telefonu şarj edebilecek elektrik üretilebiliyor.
İklim krizi ve küresel ısınmaya da değinen Ehren, yenilenebilir enerji kaynaklarının gelecek için çok önemli olduğunu belirtti.
Ülkenin başkenti Manila’daki Mapua Üniversitesi’nde mühendislik eğitimi alan Ehren, cihazı tasarlayabilmek için iki yıl çalıştı.
Hatta projenin ilk haliyle 2018’de katıldığı James Dyson Ödülleri’ni kazanamamasına rağmen, fikrini yılmadan geliştirmeye devam etti.
Cihazı olabildiğince kişiye ulaştırmayı hedeflediğini söyleyen Filipinli mühendis, ülkesindeki öğrencilerin çalışmalarını teşvik etmek istediğini de ifade etti:
Diğer ülkelere göre o kadar da şanslı ve gelişmiş olmayabiliriz. Fakat bunu engel olarak görmemeliyiz. Bir şeylerin mümkün olduğunu ve hayallerinin peşinden giderek çalışmaya devam etmeleri gerektiğini göstermek istedim. Dünya bizi bekliyor.
Yorumlar kapalı.