Araştırmanın, Türkiye’deki sosyoekonomik durum ile başarı arasındaki ilişkiyi ortaya koyduğunu belirten Eğitim Gözlemevi ekibi, “Ekonomik durum iyileştikçe başarı artıyor” değerlendirmesinde bulundu.
ERG’nin TIMSS 2019 sonuçlarına ilişkin hazırladığı raporda, Türkiye’de 4’üncü sınıf matematik testinde çok kaynağı olan çocuklarla az kaynağı olan çocuklar arasında 175, matematikte ise 169 puan fark olduğunu anımsatıldı.
Değerlendirme raporunda öne çıkan bazı tespitler şöyle:
TIMSS 2019 sonuçlarına göre Türkiye’de varlıklı ve daha dezavantajlı okullar arasındaki ortalama puan farkı da görülebiliyor. Buna göre, iki okul tipi arasındaki fark 4. sınıf düzeyinde matematik testinde 64, fende ise 55. TIMSS 2019 ortalamasında ise matematik testinde farkın 42 puan, fen testinde ise 45 puan olduğu görülüyor.
TIMSS 2019 4. sınıf ortalama puanlarına bölgelere göre bakıldığında matematikte en yüksek ortalama puana sahip Doğu Marmara Bölgesi ile, en düşük puanın olduğu Güneydoğu Anadolu arasında 83,1 puan fark var. Fende de ortalama en yüksek ve en düşük puanlar bu iki bölgede ve aralarındaki fark 87,1 puan. Bölgelere göre 8. sınıf ortalama puanlarına bakıldığında matematikte en yüksek ortalamanın Doğu Karadeniz’de, fende ise Doğu Marmara’da olduğu görülüyor. Bu testlerde de düşük ortalama puan Güneydoğu Anadolu’dadır. En yüksek ve en düşük puan alan bölgeler arası fark matematikte 44 puanken, fende 50,7 puan.