Ebegümeci Çayı Faydaları Nelerdir? Ebegümeci Çayı Nasıl Hazırlanır, Neye İyi Gelir?

Ebegümeci bitkisi ve tüketim şekilleri sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Birçok tüketim şekli olan bu bitkinin birçok püf noktası da bulunmaktadır. Özellikle kış aylarında tercih edilen ebegümeci bitkisinin faydaları saymakla bitmemektedir. Faydasını bilenlerin vazgeçemediği ebegümeci en çok çay halinde tüketilmektedir. Bu bitki aslında hemen hemen herkesin gördüğü ama ismini bilmediği bir bitki türüdür.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özellikle kutuplar gibi zor iklim şartlarına sahip bölgeler dışında her yerde yetişebilmektedir. Bu bitki güneş ve yağmuru çok sever. Sapı ve yaprakları toplanabildiği gibi yer yer bazı insanlar köküyle de toplayıp tüketebilmektedir. Köküyle tüketildiğinde de tadından bir şey kaybetmeyecektir.

Ebegümeci Çayı Faydaları Nelerdir?

Zengin protein ve C vitamini deposu olan Ebegümeci bitkisinin çayı, merhemi, gargarası, posası kullanılabilmektedir. Bu çeşitler ve kullanım şekilleri geçmişten günümüze kadar getirilen bilgi ve birikimin ürünüdür. İyi kurutulduğunda ve doğru hazırlandığı takdirde bu bitkinin faydaları ise saymakla bitmemektedir.

Akciğerden kaynaklanan boğaz ağrısı ve balgama iyi geldiği söylenir.

Öksürük, bronşit, astım gibi rahatsızlıkları bulunanları rahatlattığı bilinir.

Ses kısıklığı ve geçici ses kaybı yaşayanlara şifa olduğu söylenmektedir.

Göz kuruluğu yaşayanlar ve cilt problemi olanlar için ebegümeci çayının posasının iyi geldiği,

Burun kanaması ve burun tıkanıklığını giderdiği,

Mide ve bağırsağı rahatlattığı, bu sayede kabızlık ve bulantıyı önlediği,

Ateş düşürücü özelliği ile kişiyi rahatlattığı söylenmektedir.

Ayrıca; taze yapraklarından hazırlanan karışımı yaraların ağrısını dindirmekte kullanılmaktadır.

Ebegümeci çayı boğazı rahatlatması için gargara olarak da kullanılabilmektedir.

Ebegümeci gargarasını yapanların ya da yapacak olanların dikkat etmesi gereken püf nokta sürekliliktir. Yani tek seferde fayda görmeyi beklememek gerekir. Özellikle kronikleşmiş rahatsızlıklarda günde 1 kez olmak üzere en az 15 ile 20 gün arası devam ettirmek gerekir.

Ebegümeci bitkisi ayrıca diğer bitiklerle de karıştırılarak etkisine etki katmaktadır. Ancak bu konuda iyi araştırma yapmış olmak ve uzman görüşü almak faydalı olacaktır. Çünkü bazen bitkilerin yanlış karışımlar sonucu fayda yerine zarar verdiği bilinmektedir.

Örneğin tek başına şifa kaynağı olan ısırgan otu ile ebegümeci otunun karışımı hastalıklara karşı işlev gücünü arttırmaktadır. Ebegümeci otu ve ıhlamur karışımı ise çay olarak demlendiğinde enfes tadının yanında boğazı daha fazla rahatlatmaktadır. Şimdi gelelim bu enfes çayın nasıl hazırlandığına.

Ebegümeci Çayı Nasıl Hazırlanır?

Özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen ebegümeci bitkisi bahar aylarında tomurcuklanır. Bu bölgedeki pazarlarda da bu bitkiye tazeyken ulaşabilirsiniz. İnce özenle toplanan ebegümeci bitkisi serin havada üstü açık şekilde kurutulur. Tercihe göre bu bitki köklü ile birlikte de kurutulabilir. Tamamen kuruyan bitki çay olarak tüketilmek için hava alamayacak şekilde saklanır. Bu saklama çeşidi poşet ya da kavanoz olabilir. Ancak çayın verimini ve etkisini düşürmemek için plastik yerine cam içerisinde muhafaza etmek daha şifalı olacaktır. Böylece rutubet görmeden uzun süre saklanabilir.

Kullanıma hazır hale getirilen ebegümeci çayı önce yıkanır ver tozdan arındırılır. Daha sonra; 1 su bardağı içme suyu kaynatılır. Kaynadıktan sonra altı söndürülür. İçerisine 2-3 çay kaşığı kadar ebegümeci bitkisinin kurusu atılır. 10 dk. kadar dinlenmesi ve çökmesi beklenir. Daha sonra da tüketilir. İsteğe göre içerisine birkaç damla limon damlatılabilir ya da 1 çay kaşığı bal katılabilir. Bazen bu bitki ıhlamur, adaçayı, papatya gibi hafif bitkilerle de karıştırılarak demlenebilmektedir. Özellikle soğuk algınlığı ve boğaz problemleri olanların severek tüketeceği bu çayın bilinen bir zararı yoktur. Ancak her şey gibi bu çayın da fazlası sizi için zararlı olabilir.

Ebegümeci Çayı Faydaları Nelerdir? Ebegümeci Çayı Nasıl Hazırlanır, Neye İyi Gelir?

Yorumlar kapalı.