E-haciz nedir? Maaş blokesi nasıl kaldırılır?

Devletin borçlu yurttaşların maaş ve banka hesaplarına koyduğu blokeler ciddi sorunlara neden olabiliyor. Peki bloke nedir, ne zaman ve hangi koşullarda konur? Maaşa ve hesaba konan bloke kaldırılabilir mi?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yurttaşların ekonomik krizle mücadele sürecinde bir de sıklıkla karşılaştığı maaş blokesi sorunu Türkiye’de günden güne büyüyen bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Maaş hesaplarına ya da banka hesaplarına özellikle devlete ödenmesi gereken borç ve cezalardan dolayı konulan bloke yurttaşların hayatını kabusa çevirebiliyor.

AKP iktidarı döneminde hayatımıza giren bu uygulamaya dair yapılacak pek de bir şey yok.

Türk lirası

Özellikle vergi daireleri borcun ödenmesini ya da taksitlendirilmesini talep ediyor. Ne var ki gerçekten ödeme zorluğu çeken yurttaşlar peşinat bulsa da taksit ödemelerinde zorluk çekiyor ve yapılandırma bozuluyor. Vergi dairelerinde konuya dair gözlem yapmak da mümkün. Bir yanda gerçekten yoksulluktan dolayı vergi borcunu ödeyemediği için maaşı blokelenen yurttaşlar diğer yanda banka hesaplarında ciddi meblağlar bulunduğu halde vergi borcunu ya da devlete yapması gereken bir ödemeyi yapmayan mükelleflerle karşılaşabilirsiniz.

E-haciz nedir? Maaş blokesi nasıl kaldırılır?

Maaş ya da hesaba konulan blokede ilk etapta para hesapta görünüyor ancak blokeli olduğu için çekilemiyor. Bir müddet ‘alacaklı devlet kurumu’na ödeme yapılamazsa otomatik olarak para vergi dairesine ya da alacaklı kuruma aktarılıyor.

Blokeli hesaptan internet üzerinden bankacılık işlemleri de yapılamıyor. Örneğin nakit parayı çekemediğiniz gibi bir yere aktarmanız da mümkün değil. Bloke maaş hesabına getirilebileceği gibi vadesiz ve vadeli hesaba da getirilebiliyor.

Böyle durumlarda hesabınızda bulunan bakiyeyi görür ama işlem yapamazsınız. Bloke kavramı iki kategoriye ayrılmıştır. Birincisi devlet alacakları, ikincisi ise alacaklılar denebilir. E-haciz sistemine geçildikten sonra vergi borçları, cezalar, icra işlemleri ve bunlar gibi devletin diğer alacakları sistematik bir biçimde bloke edilmektedir.

Hesaba konulan bloke nasıl kaldırılır?

Bankaya sunacağınız bloke kaldırma dilekçesi ne yazık ki işleme alınmamaktadır. Oluşan borcun ödenmesi veya taksitlendirilmesi gerekir. Bu işlemin ardından da bloke otomatik olarak kaldırılır ve blokenin kaldırıldığı telefonunuza iletilen bir mesajla tarafınıza bildirilir.

Emekli maaşına bloke konulabilir mi?

Emekliye ait olan maaş haczedilemez, haczedilemediği kanunlar tarafından konumlanmış durumdadır.

E-haciz nedir? Maaş blokesi nasıl kaldırılır?

Yorumlar kapalı.