Dünyada bir ilk: Domuzdan insana böbrek nakli

ABD'de uzmanlar, bir ilki gerçekleştirerek, genetiği oynanmış domuz böbreğini ilk kez bir insana nakletti. Organ nakli alanında çığır açması beklenen operasyonun başarıyla geçtiği belirtildi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’de cerrahlar domuzdan alınan böbreği bağışıklık sisteminin reddetmesine yol açmayacak şekilde bir insana nakletmeyi ilk kez başardı.

New York şehrindeki NYU Langone Health Eğtim ve Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirilen operasyonda böbreğin genetiği değiştirilmiş bir domuzdan alındığı bildirildi.

Domuz hücrelerinde bulunan glikan molekülü, organın insan bağışıklık sistemi tarafından reddedilmesine neden oluyor. Genetiğiyle oynanan domuzun dokularından bu molekül çıkarılarak vücudun organı reddetmesinin önüne geçildi.

Nakil işlemi, böbrek fonksiyonlarında bozukluk olan ve beyin ölümü meydana gelmiş hastaya yapıldı. Yaşam destek ünitesinden alınmadan önce nakil operasyonu için hastanın ailesinden izin alındı.

Nakli gerçekleştiren ekibin başında olan Dr. Robert Montgomery, operasyonun oldukça başarılı geçtiğini belirtirken, nakledilen böbreğin fonksiyonlarının “oldukça normal” seyrettiğini söyledi. Böbreğin yeterli miktarda idrar ürettiği ifade edilirken, hastanın böbrek fonksiyonlarındaki sorunun nakil sonrası normale döndüğü aktarıldı.

Uzmanlara göre bu operasyon, hayvanlardan insanlara naklin ilk örneği olurken, organ nakli alanında çığır açıcı bir öneme sahip.

Dünyada bir ilk: Domuzdan insana böbrek nakli

Yorumlar kapalı.