Uzmanlar geliştirdikleri sistemi Amerika Akustik Topluluğu’nun 8 Haziran’daki yıllık konferansında sundu.
Araştırma ekibinden Macarena Varela “Deprem gibi bir felakette yani kişilerin enkaz altında kalabileceği durumlarda, kurtarma ekiplerinin çok hızlı şekilde müdahale etmesi gerekiyor. Ancak yer tespiti yapmak çok zor oluyor” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
Büyük bir alan üzerinde uçan ve insanların yalnızca çığlıklarını değil aynı zamanda çıkardığı diğer sesleri de algılayan bir drone kullanarak, konumlarını tespit edebiliriz.
Araştırma ekibi işe çığlık, bir yere vurma, alkışlama veya tepinme gibi seslerden oluşan bir veritabanı hazırlamakla başladı. Derin öğrenme teknikleri kullanan ekip, bir drone üzerine mikrofon yerleştirerek sistemin insan seslerini diğer gürültülerden ayırt edip edemeyeceğini test etti.
“Hâlâ çok sayıda test yapıyoruz”
Sistemin epey başarılı olduğu görüldü. Zira Varela, drone’un çığlık sesini algılamasıyla konumu kurtarma ekiplerine bildirmesi arasında sadece birkaç saniye geçtiğini söyledi.
Ayrıca sistem, çok uzaktan gelen bir mırıltıyı netleştirip anlaşılır hale de getirebiliyor.
Independent Türkçe’nin derlediği habere göre, uzmanlar, saha testi için drone’a 60’dan fazla mikrofon yerleştirdi. Teste dair yayımlanan videoda, hava aracının ses çıkaran kişiye döndüğü görülüyor.
Öte yandan Varela, sistemin henüz gerçek bir enkazda test edilmediğini kaydetti. “Projemiz hazırlık aşamasında. Bu yüzden hâlâ çok sayıda test yapıyoruz” diyen araştırmacı, şöyle bir ek yaptı:
Amacımız drone’un çöken binalardan gelen sesleri tespit etmesi. Ancak bu sistem başka birçok durumda da kullanılabilir. Drone’un, ses algılanır algılanmaz o bölgeye gidip tam konumu belirlemesini hedefliyoruz. Sistemin kurtarma ekiplerine çok yararlı olabileceğini düşünüyoruz. Bir afet yaşandığında, kaybolan kişileri bulmak için her dakika önemlidir.