Yaşam
Dönerde hilelere dikkat!
ET ve tavuk dönerde hile ya da tağşiş yapan işletmeler tüketicinin hem sağlığına hem de cebine zarar veriyor. Bazı tavuk döner işletmeleri 100 gram fiyatına 50 gram verip, içeriğinde de tavuk derisi kullanıyor. Et dönerde ise hileci işletmeler et dönerin içine kıyma, kırıntı et, sakatat hatta tek tırnaklı eti koyabiliyor. Üstelik bunları tadımla anlamak mümkün değil.
Published
4 hafta önceon
By
Editör
Et döner üretim tesisinde çalışanların hijyenden uzak görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması üzerine gözler et ve tavuk döner satışı yapan restoranlara çevrildi. Dönerin ne kadar hijyenik ortamda üretilip tüketicinin tabağına geldiği kadar hilesiz ve katkısız gelmesi de tartışılan bir başka konu oldu. Restoranlardan bazıları tağşiş ve hilenin önüne geçmek için anlaştıkları kasap ya da et üretim tesislerindeki karkas etleri kendileri seçip mutfaklarında işlerken bazıları ise kendi çiftliklerinde yetiştirdikleri dana ya da kuzu etini kullanmayı tercih ediyor.
FİYATI ÇOK DÜŞÜKSE MUTLAKA HİLE VARDIR
Et dönere göre tavuk dönerin daha çok tercih edilmesinin sebebi ise fiyatının düşük olması. 100 gram tavuk döner 10-13 lira arasında alınabilirken aynı gramajda et dönerin fiyatı 18 liradan başlıyor. Tavuk ya da et döneri bu fiyatlar altında satan bazı restoranlar ise maliyeti düşürüp daha çok kazanmak adına hileye başvuruyor. Tavuk dönerde bazı restoranlar gramaj hilesini uygulayarak 100 gram fiyatına 50 gram satıyor. 50 gramlık tavuk dönerin içine de büyük oranda tavuğun yağlı kısmı olan derisi eklenerek maliyeti düşürüp daha çok kar etmek amaçlanıyor.
ET DÖNERE KIYMA, SAKATAT VE TEK TIRNAKLI ETİ KARIŞTIRIYOR
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda işletmelerini sıklıkla denetlediğini belirtti. Denetimlere rağmen bazı işletmelerin hileye başvurduğunu anlatan Manavoğlu, “Et dönerin içerisine kıyma konulabiliyor. Tek tırnaklı ve domuz eti gibi ürünlerin konulduğunu biliyoruz. Bu hileleri tadarak anlamak mümkün değil. Güvenilir firmalardan alışveriş yapmak lazım. Görmediğimiz arka planda neler olduğu ise laboratuvar testiyle tespit edildi. Hile açısından et döner daha riskli. Tavuk dönerde en fazla yağ oranı artırılabilir, et dönerde ise farklı ürün ve tek tırnaklı hayvanların eti kullanılabilir. Hangi etin karıştırıldığını tadımla anlayamayacağınız için asıl risk grubu et dönerdir” diye konuştu. Manavoğlu, 3-5 liraya 100 gram tavuk dönerin satılamayacağını, 10-15 liralara satılan tavuk dönerin ya da 15 liradan başlayan et dönerin fiyatının makul olduğunu söyledi.
KENDİ MUTFAKLARINDA ETİ İŞLİYORLAR
Antalya’da 37 yıllık geçmişe sahip et döner restoranı işletmecisi Ünal Akkaşoğlu, et döneri yaprak halde kendi mutfaklarında işlediklerini söyledi. Hijyenden uzak ya da hileli işler yapan işletmelerin sektör adına kötü hava estirdiğini belirten Akkaşoğlu, “Bizim fiyatımız piyasaya göre biraz fazla ama maliyetimiz de yüksek. Kaliteden ve hijyenden ödün vermiyoruz. Dananın sadece arka bacaklarını kullanırız. Anlaşmalı kasaplarımız var. Merdiven altı ruhsatsız işletmelerden kesinlikle bir şey almayız” dedi. Akkaşoğlu, “Kesinlikle dönerin içinde kıyma kullanmıyoruz. Başka etler karıştırmıyoruz. Kuyruk yağı kullanıyoruz. Ucuz yağ kullanmıyoruz” dedi.
Akkaşoğlu, restoranında kendi et ustalarının mutfakta ham haldeki eti yaprak yaprak keserek işlediğini, dananın satın alınması, kesimi ve döner haline getirilene kadar tüm aşamaları adım adım takip ettiklerini de sözlerine ekledi.
KAREKOD UYGULAMASIYLA ETİN İZİ SÜRÜLÜYOR
Hileli ürün ve tağşişin önüne geçmek ve tüketicinin ne yediğini bilmesi için bazı işletmeler teknolojiden faydalanıyor. Karekod sistemini uygulayan bu işletmeler, dananın yetiştirildiği çiftliği, 100 gram et dönerdeki besin değerlerini, kullanılan yağın ne olduğunu, dananın küpe numarasını, kalite belgelerini, karkas halde dananın etinin hangi koşullarda saklandığına kadar tüm bilgileri sisteme yüklüyor. Restorana giden tüketici, mönüdeki karekodu cep telefonu kamerasıyla tarattığı zaman tüm bu bilgiler karşısına çıkıyor. Böylece tüketici sipariş verdiği et dönerin izini tabaktan çiftliğe sürmüş oluyor.
‘YAPRAK GİBİ KESİLEN HER ET DÖNER, YAPRAK DÖNER DEĞİLDİR’
Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde et döner üretimi yapan ve karekod sistemini kullanan tesisin gıda mühendisi Mehmet Erkuş, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sık sık tesislerini denetlediğini söyledi. Bazı işletmelerin maliyeti düşürmek için hileye başvurduğunu anlatan Erkuş, “Her yaprak şeklinde kesilen döner yaprak döner değildir. Kıyma döneri de yaprak şeklinde kesiyorlar. Hile yapma oranı yüksektir. Yağ oranı artırılabilir ve baharatlarla bu baskılanır. Herkes tadına bakarak anlayamaz. Ben gıda mühendisi olarak tadına baksam ben de anlamam hileli ürünü” dedi. Erkuş, karekod uygulamasının tüketicinin içini rahatlattığını ve güvenle yediği etten keyif almayı sağladığını söyledi.
TAVUK DÖNERDE GRAMAJ VE DERİ HİLESİ
Yalnızca et dönerde değil tavuk dönerde de hileye başvuran işletmeler var. Bu işletmeler tavuk etine herhangi bir karışım yapamasalar da tavuğun yağlı olan derisini kullanıyor. Bazı işletmeler ise 100 gram diye aslında tüketicinin önüne 50 gram tavuk döner getiriyor. 22 yıldır tavuk döner restoranı işleten Ali Demirbilek, “Maalesef tavuk dönerde de hile oluyor. Teraziyle oynuyorlar. 100 gram yerine 50 gram tartıp veriyorlar. Birçok kişi bunu anlamıyor. Tavuğun eti yerine yağlı olan derisini tüketiciye veren işletmeler de var” dedi.
TÜKETİCİ NE DİYOR?
Et döner siparişi veren Dudu Özer, yıllardır aynı yerden et döner yediğini, lezzete, temizliğe çok dikkat ettiğini söyledi. Özer, hile ve hijyenden uzak işletmeleri gördüğünü, ancak bildiği işletmelerden alışveriş yaptığı için içinin rahat olduğunu anlattı.
Fiyatların biraz yüksek olduğunu söyleyen Atilla Bozkurt, döner tarzı ürünlerin fabrikasyon olmasının her zaman risk taşıdığını belirterek, “Butik tesislerin eti kendi mutfaklarında işleyip odun ateşinde pişirmeleri fiyatı etkiliyor ama burayı seviyoruz ve güvenle yiyoruz” dedi.
Tavuk döner siparişi veren Orhan Karadağ, sıklıkla et döner tükettiğini, tavuk döneri de zaman zaman tercih ettiğini söyledi. Restoranda ilk olarak temizliğe dikkat ettiğini belirten Karadağ, “Restoranda fiyatı düşük üründen her zaman şüphelenirim. 5 liraya et ya da tavuk döner yemem” diye konuştu.
Kaynak: Cumhuriyet
İlgili Haberler
Zeytinde hileye dikkat!
Süt banyosu ve dönerle danstan sonra şimdi de meyve suyu videosu
Baklavada ‘iç’ hileye dikkat!
Vedat Milor’dan yeni anket: Burger mı, döner mi?
Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden döner paketleme videosuna inceleme
Yasa dışı avladıkları yaban keçisinden döner yaparken yakalandılar
Döner siparişi verirken telefonda tartıştığı mekanı silahla bastılar: Yaralılar var
Uzmanlardan ‘döner’ uyarısı: Ölümle sonuçlanabilir
Bakan Pakdemirli’den ‘dönerde çamaşır suyu’ iddialarına yanıt

İki haftadır tedavi gören 99 yaşındaki Prens Philip, başka bir hastaneye nakledildi

YKS başvuruları ne zaman sona erecek?

Covid-19 yakalanan her 10 kişiden biri virüsü ailesine bulaştırıyor

Motokuryelerin derdi çok: “Bizde ekmek kavgası patronda para sevdası”

Netflix, Çağatay Ulusoy’un başrolünde olduğu filmin fragmanını yayımladı

‘Namuslu bir şekilde battık’ pankartını asan esnaf konuştu: Lebalep batırdınız bizi

Markette maskesiz alışveriş yaparken görevli tarafından uyarılan kadın iç çamaşırını çıkarıp ‘maske’ yaptı

Ölüm döşeğindeki emekli hemşireden korkunç itiraf: “Yeni doğmuş 5 bin bebeğin yerini zevk için değiştirdim”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açtığı tünelin asfaltını beğenmedi

Uzmanlar anlattı: Pandemi dönemi cinsel hayatı nasıl etkiledi?

Motokuryelerin derdi çok: “Bizde ekmek kavgası patronda para sevdası”

CHP’li Akın: Doğal gaz müjdesi verdiler zammı otomatiğe bağladılar

CHP’li Özkoç: Bu olayın en büyük azmettiricisi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dur

‘Namuslu bir şekilde battık’ pankartını asan esnaf konuştu: Lebalep batırdınız bizi

Yasakta vergi kuyruğu: Devlet alacağına geldiğinde aslan, vermeye geldiği zaman kedi misali
Gündem


PKK’ya katılmak için gelen Kosta Rikalı şüpheli gözaltına alındı
İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekiplerinin yaptığı operasyonda Kosta Rika’dan gelerek PKK’ya katılma girişiminde bulunduğu öğrenilen kişi gözaltına alındı.


Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’e beraat kararı
Uğur Dündar’ın sunduğu programdaki sözleri nedeniyle sanatçılar Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’in “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan yargılandığı davanın karar duruşması yapıldı....


Emniyet, sosyal medya hesaplarını korumak için 5 öneride bulundu
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün eğitim ve farkındalık programı SİBERAY, sosyal medya hesaplarının ele geçirilmesini engellemek için beş öneride bulundu.


Kabine toplanıyor: Erdoğan sokağa çıkma yasağı ve restoranlarla ilgili açıklama yapacak
Koronavirüsle mücadelede 'yerinde karar' dönemi başlıyor. Bugün gözler Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde olacak. Yüz yüze eğitim, restoran ve kafelerin son durumu, sokağa...


Müjdat Gezen: 61 yıldır oyuncuyum böyle şey görmedim
“Haddini bil” ifadesi nedeniyle haklarında 4’er yıl 8’er aya kadar hapis cezası istenen Müjdat Gezen ve Metin Akpınar’ın yargılamasına bugün...
Kadın


Sevgilisini pompalı tüfekle yaraladı!
Bursa’da Şenol Ş., birlikte yaşadığı evi terk etmek isteyen sevgilisi Songül Ü.'ye (33) pompalı tüfekle ateş açtı. Saçmaların bacağına isabet...


Eşinin suyla haşladığı Rukiye Ay: Çocuğumun gözünden akan tek damla yaşa tahammülüm kalmadı
Konya’da eşinin çocuğu ve kendisinin üzerine “Gece uykusuz kaldım, beni niye uyandırdın” diye kaynar su döktüğü Rukiye Ay, şimdi kendisine...


Nevşehir’de kadın cinayeti: Sevgilisini boğazından bıçaklayarak öldürdü
Nevşehir’de bir erkek otel odasında tartıştığı sevgilisini boğazından bıçaklayarak öldürdü.


15 yaşında IŞİD’e katılan Şamima Begüm’e İngiltere’ye dönüş izni çıkmadı
İngiltere'de Yüksek Mahkeme, 2015 yılında IŞİD'e katılmak için Suriye'ye giden Şamima Begüm'ün ülkeye dönmemesi gerektiğine karar verdi. Yüksek Mahkeme tarafından...


Eşini öldüren kocadan savunma: Kıskanmak suçsa suç işliyorum
İzmir'de telefonda oyun oynayan eşini başka bir erkekle mesajlaştığı düşüncesiyle bıçaklayıp öldüren katil zanlı kocaya indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına...
Dünya


İki haftadır tedavi gören 99 yaşındaki Prens Philip, başka bir hastaneye nakledildi
İki hafta önce rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Kraliçe Elizabeth'in 99 yaşındaki Edinburgh Dükü Prens Philip'in başka bir hastaneye transfer edildiği duyuruldu.


Türkiye’deki her 4 Suriyeli mülteciden 3’ü travma sonrası stres bozukluğundan mustarip
Suriye savaşının 10. yılında hazırlanan raporda, "Anket sonuçları, Türkiye'de nüfusun çoğunluğunun ülkelerindeki mültecilere karşı olumsuz duygular taşıdığını işaret ediyor" ifadeleri...


Japonya Çin’e çağrıda bulundu: Vatandaşlarımıza anal yoldan Covid-19 testi yapmayın
Japonya, Çin'in ülkeye giren vatandaşlarına anal yoldan Covid-19 testi yapmasına tepki gösterdi.


Prens Harry, kraliyetten ayrılma sürecini anlattı
İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in torunu Prens Harry, kraliyet ailesindeki görevlerinden ayrılmadan önce tarihin tekerrür etmesi endişesini yaşadığını söyledi.


“Şeytan çıkarma” ayininde bir kız çocuğu öldürüldü
Sri Lanka'da "şeytan çıkarma" ayini sırasında 9 yaşındaki kız çocuğunun dövülerek öldürüldüğü bildirildi.
En Çok Okunanlar
- Gündem8 saat önce
‘Namuslu bir şekilde battık’ pankartını asan esnaf konuştu: Lebalep batırdınız bizi
- Gündem6 saat önce
Oğlunu ‘Allah yolunda kurban edeceğini’ söyleyip bıçakla boğazını kesti!
- Gündem8 saat önce
Yasakta vergi kuyruğu: Devlet alacağına geldiğinde aslan, vermeye geldiği zaman kedi misali
- Ekonomi9 saat önce
Doğal gaza zam geldi!
- Yaşam8 saat önce
Limonun faydaları ve zararları nelerdir?
- Yaşam7 saat önce
Bir Zamanlar Çukurova’nın Saniye’si Selin Yeninci koronavirüse yakalandı
- Dünya7 saat önce
Doktor, ameliyattayken duruşmaya katıldı
- Dünya5 saat önce
‘Hiçbir şey yapmayan’ Japon Morimoto geçimini ‘kendisini kiralayarak’ sağlıyor