Dolardan rekor üstüne rekor

Haftaya yükselişle başlayan dolar 9,04’lük zirvenin ardından bir rekor daha kırarak 9,09’u gördü. 2020 sonuna göre TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 22'yi buldu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı ve pazartesi günü AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ile art arda sıçrama yakalayan dolar, bugün rekor üstüne rekora imza attı. ABD enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından dolar/TL kuru gün içinde 9,09’u görerek tarihi zirvesini yeniledi.

Saat 15:30 sularında 9,07’yi geçen dolar/TL, ABD’de enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesiyle birlikte 9,09’un üzerini de test etti. Avro da 10,50 TL’yi görürken sterlin ise 12,33 TL’den işlem görüyor.

Böylece eylül ayında dolar karşısında yüzde 7 değer kaybeden Türk Lirası’nın ekim ayının ilk yarısındaki değer kaybı ise yüzde 2 civarında. 2020 sonuna göre değer kaybı ise yüzde 22’yi buldu.

Dolardan rekor üstüne rekor

Pazartesi günü yeni haftanın ilk işlem gününe sakin başlayan dolar, gün içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun Meclis Plan Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumun ardından yükselişe geçti.

Kavcıoğlu, TL’deki değer kaybının sadece alınan faiz indiriminden kaynaklandığını düşünmenin doğru olmayacağını dile getirdi. Kavcıoğlu “Sürpriz bir indirim yapmadığımızı çok net söyleyebiliriz. Ağustos-eylül gibi faiz indirme yol haritamızı belirtmiştik. Merkez Bankası’nın görevlerini ihmal etmesi ya da bunun dışında karar alması söz konusu değil” açıklamasını yaptı.

Toplantının ardından dolar/TL kuru kademeli yükselişine devam etti. Dolar daha sonra piyasaların kapalı olduğu akşam saatlerinde yükselişe geçerek 9 lirayı aştı ve tarihi zirvesini 9,0185 seviyesine taşıdı.

Doların yükselerek tarihi zirvesini aşmasında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’ye yönelik açıklamaları da etkili oldu.

Erdoğan önceki gün Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Suriye’ye ilişkin “Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde polislerimize yönelik son saldırı ve topraklarımızı hedef alan tacizler artık bardağı taşırmıştır.

Suriye’den ülkemize yönelik terör saldırılarının kaynağı mahiyetindeki kimi yerler konusunda artık tahammülümüz kalmamıştır. Buralardan kaynaklanan tehditleri, ya oralarda etkin olan güçlerle birlikte ya da kendi imkanlarımızla bertaraf etmekte kararlıyız” açıklamalarının ardından yükselerek 9 lirayı aşmıştı.

Dolardan rekor üstüne rekor

Yorumlar kapalı.