Dolar kuru, meclis gündeminde: “Kimler kur zengini yapılıyor”

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararının ardından dolar kurunda yaşanan dalgalanma, TBMM Genel Kurulu’nda gündeme geldi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Dışarıda kıyamet kopuyor, dolar 9,50'ye dayandı. Sabah saatlerinde 9,2'nin altına indirildi ve şimdi bu saatlerde Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde düşürülüyor sonrasında dolar fırlıyor. Faiz kararları kimlere sızdırıldı? Kimler kur zengini yapılıyor” diye sordu. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Merkez Bankası emir komutayla faiz indirmesine rağmen hazinenin borçlanmasının, bankaların kredi faizlerinin yükselmesinin gerçek nedeni devletin içinde bulunduğu hâldir, borç sarmalıdır; yükümüz ağır, işimiz zor” dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararının ardından dolar kurunda yaşanan dalgalanma, TBMM Genel Kurulu’nda gündeme geldi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Dışarıda kıyamet kopuyor, dolar 9,50’ye dayandı. Sabah saatlerinde 9,2’nin altına indirildi ve şimdi bu saatlerde Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde düşürülüyor sonrasında dolar fırlıyor. Faiz kararları kimlere sızdırıldı? Kimler kur zengini yapılıyor” diye sordu. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Merkez Bankası emir komutayla faiz indirmesine rağmen hazinenin borçlanmasının, bankaların kredi faizlerinin yükselmesinin gerçek nedeni devletin içinde bulunduğu hâldir, borç sarmalıdır; yükümüz ağır, işimiz zor” dedi.

Merkez Bankası’nın faiz indirim kararının ardından dolar kurunda yaşanan artış, bugün TBMM Genel Kurulu’nda da gündeme geldi.

BEŞTAŞ: FAİZ KARARI KİMLERE SIZDIRILDI, KİMLER KUR ZENGİNİ YAPILIYOR

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, şunları söyledi:

“Dışarıda kıyamet kopuyor, dolar 9,50’ye dayandı. Sabah saatlerinde 9,2’nin altına indirildi ve şimdi bu saatlerde Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesinde düşürülüyor sonrasında dolar fırlıyor. Bu çok tanıdık bir manzara ve Merkez Bankası’nın faiz kararı öncesi satışların artması çok çarpıcı tabii ki. Faiz kararları kimlere sızdırıldı? Kimler kur zengini yapılıyor? Bunu 84 milyon adına soruyorum buradan. Bu konuda geçmişte de çok tartışma yaşandı fakat iktidar hiçbir açıklama yapmadığı gibi her faiz kararı öncesinde bu durum tekrar tekrar yaşanmaya devam ediyor. Bu konuda derhâl topluma bir açıklama yapılmasını bekliyoruz ve kimlerin bu yöntemle zenginleştirildiğinin açıklanmasını da tabii ki istiyoruz. Merkez Bankası’nın 2 puan faiz indirimini kimler önceden biliyordu? Sorumuz çok net: Hangi dolar milyonerleri tekrar zenginleştirildi? 9,27’ye indiren dolar milyonerleri kim, yine 9,47’yi görünce satış yapanlar kim.”

ALTAY: FAİZLERİN YÜKSELMESİNİN GERÇEK NEDENİ DEVLETİN İÇİNDE BULUNDUĞU HALDİR

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise şöyle konuştu:

“Merkez Bankası kararıyla birlikte dövizde hızlı bir tırmanış var. Merkez Bankası 23 Eylül gününde de politika faizinde yüzde 19’dan 18’e bir düşme gerçekleştirmişti. Yalnız, Hazine 21 Eylül günü yüzde 19,69 faiz oranıyla borçlandı, aynı tahville 19 Ekim’de yüzde 20,27 faizle borçlandı. Ağustos sonunda yüzde 19,9 olan bankaların ticari kredi faizi, ekim ayı başında yüzde 20’ye çıktı. Yani Merkez Bankası’nın bu kararlarının bir yansımasını, hayatın gerçeğinde zaten insanlar, tüketiciler göremiyor. Merkez Bankası emir komutayla faiz indirmesine rağmen hazinenin borçlanmasının, bankaların kredi faizlerinin yükselmesinin gerçek nedeni devletin içinde bulunduğu hâldir, borç sarmalıdır; yükümüz ağır, işimiz zor.”

ELİTAŞ: ŞU GRUBUN ŞU KADAR NEMALANDIĞINI İDDİA ETMEK MÜMKÜN DEĞİL, ABESLE İŞTİGAL

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise şu değerlendirmeleri yaptı:

“Türkiye’deki döviz dalgalanmalarından dolayı ortaya çıkan fiyat farklılıklarından şu grubun, şu kişinin şu kadar miktar nemalandığını, faydalandığını iddia etmek mümkün değil. Eğer böyle bir şey iddia ediliyorsa tamamen abesle iştigaldir. Eskiden olurdu, birileri giderdi çünkü o zaman dalgalı kur sistemi değil çıpalı kur sistemi ortaya çıkmıştı, hatta devalüe edilen bir sistem vardı. Ne zaman, nerede devalüasyon yapılacağı önceden birilerini fısıldanırdı, onlar o fısıltı çerçevesinde bir gecede zengin olurlardır. ‘Çıpalı kur’ diye ifade ettiğimiz kur sisteminde de çıpanın ne zaman değişeceği ki bu Türkiye’deki en önemli olaylardan biri, 19 Şubat 2001 tarihinde Anayasa kitapçığının fırlatılıp 21 Şubat tarihinde dalgalı kur sistemine geçilmesinde görülen hadise 2002 yılından itibaren Türkiye’de görülmemiştir. O anlamda, arkadaşlarımız bunu konuşurken ellerini vicdanlarına koyarak ifade etsinler.”

BEŞTAŞ: CUMHURBAŞKANININ EKONOMİYE DAİR KONUŞMALARINI VE 100 BİN DOLAR ÜSTÜ ALIM-SATIMLARI AÇIKLAYIN

Elitaş’ın söyledikleri üzerine Beştaş, şu karşılığı verdi:

“Biz, mesela, ‘Cumhurbaşkanının ekonomiye dair konuşmaları ve Merkez Bankasının PPK kararları öncesi 100 bin dolar üstü alım-satımları açıklayın’ diyoruz. Açık çağrı yapıyorum: Bu, birilerinin açıklanmasını istiyoruz, vatandaşın bunları bilmeye hakkı var diyoruz. Para politikası kararları alınmıyor aslında, ne yapılıyor? Politikalarla para hiç ediliyor ve birilerine dağıtılıyor. Buna ilişkin geçmişteki örnekleri biliyoruz. Vatandaşların bir günde, bir-iki saat içinde kimlerin zengin olduğunu bilmeye tabii ki hakkı var. Mesela, şöyle bir talebimiz var: Erdoğan’ın prompterına yüklenen konuşmaları yükleyenlerin ve yakınlarının hesaplarının açıklanmasını istiyoruz, kamuoyuna açıklanmasını istiyoruz. Kurun nasıl seyredileceği ekonomik istikrarla ilgili, dalgalı kur bugün ne olur, yarın ne olur diye bir şey olamaz, ekonomistler bunu açıklıyorlar. Neden dalgalı kur hep yukarıya doğru seyrediyor.”

ALTAY: MİLLETVEKİLLERİ SOKAĞA TEBDİLİ KIYAFETLE ÇIKIYORSA PAZARDA YANGIN VARDIR

Altay da “Sayın Elitaş’ın söylediklerini, AK Parti Genel Merkezi’ndeki Sayın Genel Başkan Yardımcısı şu sözleriyle zaten çürüttü mü diyeyim, tashih etti mi diyeyim, bilmiyorum. Bir siyasi partinin milletvekilleri sokağa tebdili kıyafetle çıkıyorsa pazarda yangın vardır, müsebbibi de o siyasi partidir” dedi.

 

Dolar kuru, meclis gündeminde: “Kimler kur zengini yapılıyor”

Yorumlar kapalı.