Dolandırıcıların yeni tuzağı

Dolandırıcıların yeni tuzağı

Pek çok sektörde tüketiciler; kredi, banka veya sadakat kartları yoluyla yaptıkları satın almalarda ekstra puanlar kazanırlar. Daha sonra da ödemelerinin bir bölümünü topladıkları bu puanlar ile yapabilirler.

ONLİNE HESAPLARI KİLİT ALTINA ALMAK İÇİN DAHA ÇOK ÇABA SARF EDİYOR

İşte artık bu puanlar da siber suçluların radarına girdi. Siber güvenlik kuruluşu Eset, içerik dağıtım ağı sağlayıcısı Akamai’nin bu konuya değinen “Satılık Sadakat Puanları – Perakende ve Konaklama Dolandırıcılığı“ adlı raporuna dikkat çekti. Raporun paylaştığı tespitlere göre siber suçlular, Covid-19 pandemisinden özellikle çok fazla etkilenen konaklama, seyahat ve perakende sektörlerini ve bunların sadakat programlarına dahil müşterilerini hedef alıyor.

Müşteri sadakat programları, hesap sahipleri tarafından yüksek riske sahip bir hesap olarak düşünülmediğinden, bilgisayar kurbanları için ağız sulandırıcı bir hedef olarak öne çıkıyor. Kişiler, daha hassas verilere sahip olduğunu düşündükleri online hesapları kilit altına almak için daha çok çaba sarf ediyor.

Ancak sadakat programlarında daha rahat davranabiliyorlar. Oysa buradaki sadakat profilleri, çeşitli kişisel bilgileri ve bazı durumlarda finansal bilgileri de içerebiliyor. Tüm bu verinin toplanması, satılması ve ticari olarak kullanılması, hatta daha sonra kimlik hırsızlığı gibi suçlarda kullanılmak üzere kapsamlı profillerde derlenmesi söz konusu olabiliyor.

PUANLARI NASIL KULLANIYORLAR?

Rapor, ihlale uğrayan sadakat kartı hesaplarının nasıl istismar edilebileceği ile ilgili bazı örneklerin de altını çiziyor. Bir örnekte, otel ödül puanlarının oldukça rağbet gördüğünden bahsediliyor. Bu puanlar ücretsiz konaklama, daha iyi oda veya çeşitli faaliyetlere giriş yapmak için kullanılabiliyor. Biriken puanlara ve otel zincirine bağlı olarak, sadakat hesapları 850 dolara kadar bir ücrete siber suç forumlarında satılabiliyor.

Rapor şu ifadelere dikkat çekiliyor:

“2020’nin ilk çeyreğindeki kısıtlamalar sırasında suçlular, düzinelerce şifre kombinasyonunu ve eski kimlik bilgileri listelerini yeniden kullanmaya odaklandı. Bu sayede güvenlik açığı bulunan yeni hesaplara ulaşmaya ve sadakat bağlılık programlarıyla ilişkili olarak satışlarda bir artışa neden olmaya çalıştılar.”

Suçların bu çalışmaları, Akamai’nin 2018 ve 2020 Temmuz ayları arasında tespit ettiği toplamda 100 milyardan fazla kimlik bilgisi doldurma saldırısıyla sonuçlandı. Bunlardan en az 63 milyarı perakende, seyahat ve konaklama sektörlerini hedefliyordu. İngiliz sağlık ve bakım ürünleri perakendecisi Boots da önemli kurbanlardan biri oldu.

KİMLİK BİLGİLERİNİNE DİKKAT!

Kimlik bilgilerini doldurma saldırılar, otomatik saldırılarla hesapları ele geçirme girişimleri olarak tanımlanıyor. Bu saldırılarda kötü amaçlı kişiler, çalıntı veya sızarak erişim sağlanan kimlik bilgilerini kullanarak, internet sitelerine giriş yapmak amacıyla botlara destek veriyorlar. “Eski” kimlik bilgilerinin kombinasyonlarını kullanarak, kurbanın yeni ve kişisel verilerini ele geçirmeyi hedefliyorlar.

Kaynak: Habertürk

Exit mobile version