Doğal gaz faturasında tasarruf için 6 öneri

Havaların soğumasıyla birlikte yurttaşın doğal gaz faturası derdi de başladı. Uzmanlar, küçük önlemlerle faturalarda büyük tasarruf sağlanabileceğini vurgulayarak 6 kritik öneride bulundu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kış mevsimine girerken fatura derdi de kapıya dayandı. Soğukların kendisini hissettirmesiyle yurttaşlar doğalgaz faturasını kara kara düşünmeye başladı. Evde özellikle kış aylarında ısı tasarrufu yapmak yani doğalgaz faturasını düşürmek herkes için oldukça önemli. Küçük önlemlerle büyük tasarruf sağlanabileceğini söyleyen Altınbaş Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Koç 6 öneride bulundu:

1. Yoğuşmalı kombi kullanın: Her türlü iç ve dış ortam sıcaklığına, kullanılacak sıcak su miktarına göre gerekli yakıt miktarını ayarlayan, yoğuşmalı, yüksek verimli kombi kullanımı doğal gaz tüketimini önemli miktarda azaltır.

2. Yalıtımlı binalarda oturun: Doğru ısı yalıtımı ile binalardaki ısı kayıpları en aza indirilebiliyor. Isı kayıplarının dış duvar izolasyonu ile yüzde 40, pencere-kapı izolasyonu ile yüzde 30 azaltılabildiği hesaplanıyor.

3. Termostatik vana kullanın: Radyatörden geçen sıcak suyun debisini ayarlamak için termostatik vanaların kullanımıyla ortamın istenilen sıcaklıkta tutulmasını sağlamak mümkün. Termostatik vanalar güneş, aydınlatma, insan, fırın, ocak, bilgisayar ve benzerlerinin ortamdaki sıcaklık artışlarını da algıladığından daha az doğal gaz tüketimine imkân tanır.

4. Kapı ve pencereler hava sızdırmasın: Kapı, pencere sünger ve bantları kullanılabilir. Varsa pencere kasaları ile duvar arasındaki boşlukları doldurun.

5. Eşyalarınızı doğru yerleştirin: Odalardaki yatak, masa ve sandalyeleri dış duvardan uzak tutun. Geceleri perde, panjur ve rüzgarlıkları kapatın. Gündüzleri pencerelerden güneş ışığı girmesini sağlayın. Gece uyurken kalın örtü kullanarak oda sıcaklığını 16-18 dereceye düşürün.

6. Radyatörlerin önünü kapamayın: Radyatörlerin önü ve üstü açık bırakılmalı. Önünde arkasında mobilya, kaplama veya uzun perdeler bulundurmayın. Çünkü bu tür eşyalar ısının yayılmasını engeller ya da ısıyı emerler.

KOMBİ GECE KISILMALI

Makina Mühendisi Özgür Şahin, doğru bilinen yanlışların doğalgaz tüketimini artırdığını kaydetti. Ödenen yüksek faturalara rağmen evlerin ısınmadığını dile getiren Şahin, yurttaşın en çok merak ettiği ‘Kombi geceleri kapatılmalı mı?’ sorusuna da açıklık getirdi: “Kombiyi kapatıp sabah açmak hiçbir şekilde tasarruf sağlamaz. Gece kombi kapatıldığında mekanın taban, tavan ve duvarları sabaha kadar soğur. Sabah mekanın ısıtılması için kombinin derecesi artırılır ve kombi 2 kat daha fazla çalışır. Böylece gece yapılan tasarruf boşa gider. Bu sebeple doğru olan kombiyi gece kısmaktır.”

Doğal gaz faturasında tasarruf için 6 öneri

Yorumlar kapalı.