Kulak, burun, boğaz uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar belirtileri birbirine çok benzeyen mevsimsel alerji ile Kovid-19’un ortak semptomları olduğunu belirtti.
Sözcü’de yer alan habere göre KBB uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, belirtileri birbirine çok benzeyen mevsimsel alerji ile Kovid-19’un farklarını ve birbirlerinden nasıl ayırt edilebileceğini anlattı. Yeni tip koronavirüs’ün (Kovid-19) belirtileri grip ve mevsimsel alerjiyle benzerlik gösterirken, uzmanlar sonbaharda pek çok kişinin “Grip miyim, Kovid-19 mu”, “Alerjiye mi yakalandım yoksa koronavirüse mi?” endişesine kapılacağına dikkat çekiyor. KBB uzmanı Doç. Dr. Denizhan Dizdar, Kovid-19 ile bu aylarda görülmeye başlayan mevsimsel alerji arasındaki farkları anlattı.
Semptomların pek çoğu ortak
İşte Dizdar’ın o açıklamaları:
“Mevsimsel alerjik rinit, burnun mevsimsel faktörlere, polenlere, havadaki nem ve sıcaklık değişiklerine bağlı olarak gelişebilen aşırı hassasiyetidir. Mevsimsel alerjik rinitin sonucu olarak burun etlerinin şişmesi, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, burunda kaşıntı, geniz akıntısına bağlı olarak sürekli boğaz temizleme hissi ve gıcık şeklinde öksürük görülür.”
Solunum sorunu
“Kovid-19 enfeksiyonunda da üst solunum yolu enfeksiyonlarının ortak bulguları olan burun tıkanıklığı ve burun akıntısı görülebilirken; ateş, yaygın vücut kırgınlığı, koku ve tat alma problemleri, solunum sıkıntısı ve balgamlı öksürük vardır. Bu bulgular mevsimsel alerjik rinit hastalarında görülmez, alerjide sadece burun akıntısı, hapşırık mevcuttur.”
“Astım hastaları daha fazla dikkat etmeli”
“Mevsimsel alerjiyi sadece burun semptomları ile geçiren bir hasta için Kovid-19 ek bir risk olmayacaktır ancak alerjik astım ve bronşit gibi akciğeri etkileyen durumlar zatürre riskini artırmaktadır ve bu hastalar Kovid-19 açısından daha dikkatli olmalıdır.”
“Maske alerjiye karşı korumaz”
“Maskenin mevsimsel alerjik rinite karşı bilinen bir koruyuculuğu yoktur. Ancak Kovid-19’dan korunmak için maske olmazsa olmazlardandır.”
Dikkat edilmesi gereken noktalar
Mevsimsel alerjiden korunmanın yolları ise uzmanlar tarafından şu şekilde sıralanıyor:
- Hassas olunan alerjiden uzak durmak. Yani polenlerin çok olduğu ortamlarda bulunmamak.
- Evinizi mutlaka havalandırılması.
- Yatak çarşaflarınızı 3-5 günde bir değiştirilmesi.
- Sigara alerjik riniti artıracağından dumandan uzak durulması.
- Semptomlar oluşuyorsa hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulması