Diyarbakır’da başkan yardımcısına yüzde 6 bin kayyım zammı

Diyarbakır Bağlar Belediyesi'nde HDP'li meclis üyelerinin yerine atanan 12 kayyım üyenin oyları ile başkan yardımcısı Muhammet Akar'ın 185 lira olan maaşına 11 bin lira zam yapıldı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bağlar Belediyesi’nde HDP’li 12 meclis üyesinin yerine kayyım atanan memurlar AK Parti’ye geçti. Belediye Başkan Yardımcısı Muhammet Akar’ın daha önce 185 TL olarak belirlenen maaşı, yapılan ilk toplantıda yüzde 5 bin 845 oranında zam yapılarak 11 bin TL’ye çıkarıldı.

Diyarbakır Bağlar Belediyesi’ni 31 Mart 2019 yılında yapılan yerel seçimleri yüzde 71 oy oranıyla kazanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) adayı Zeyyat Ceylan’a, Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildiği gerekçesiyle mazbatasını vermedi. YSK, Ceylan’ın yerine mazbatayı AK Partili Hüseyin Beyoğlu’na vererek, belediye başkanlığına atadı.

ÖNCE MECLİS ÇOĞUNLUĞUNA MÜDAHALE EDİLDİ

31 Mart’taki yerel seçimlerde HDP 30, AK Parti ise 7 belediye meclis üyeliği kazandı. Belediye Başkanlığı’nın AK Partili adaya verilmesinin ardından İçişleri Bakanlığı tarafından HDP’li 12 meclis üyesi farklı tarihlerde görevlerinden uzaklaştırıldı. Bu üyelerin yerlerine ise farklı resmi kurumlarda çalışan memurlar kayyım olarak atandı. Görevden uzaklaştırmalarla HDP’nin Meclis’teki çoğunluğu da sona erdi çünkü 12 üyenin yerine atanan kayyımlar Meclis toplantılarında AK Parti safına geçti. Böylece HDP’nin Meclis’te üye sayısı 18’de kaldı, AK Parti ise kayyımlarla birlikte 19 üyeye yükseldi.

185 LİRALIK MAAŞA ZAM

Bağlar Belediyesi’nin Şubat ayında yapılan Meclis toplantısına, HDP’nin 18 üye, AKP’den 7 üye, kayyım olarak atanan 12 kişi ve Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu katıldı. Yapılan toplantıda, Belediye Başkan Yardımcısı ve AK Parti Diyarbakır eski İl Başkanı Muhammed Akar’ın maaşına zam yapıldı. 2020 Ocak ayı Meclis toplantısında çoğunluğu elinde bulunduran HDP’li üyelerinin oylarıyla 160 liradan 185 liraya çıkarılan Akar’ın maaşına yüzde 5 bin 845 civarında zam yapıldı. Zamla birlikte Akar’ın maaşı 11 bin TL’nin üzerine çıkarıldı.

OCAK AYI TOPLANTISINDA NE OLMUŞTU?

HDP’li üyelerin çoğunlukta olduğu Meclis’in Ocak ayı toplantısında, Belediye Başkan Yardımcısı Akar’ın maaşına yapılacak zam gündeme geldi. Meclis üyeleri, “Yakın bir zamanda asgari ücrete yapılan yüzde 12’lik zam, hükümet tarafından jest olarak önerildi. Biz de jest olarak yüzde 15 öneriyoruz” dedi. Yapılan tartışmalar sonucunda enflasyon oranı baz alınarak Akar’ın daha önce belirlenen 160 TL’lik maaşına yüzde 15 zam yapıldı. Karar, 16’ya karşı 19 oyla alındı. Görevden uzaklaştırılan Bağlar Belediyesi’nin HDP’li 6 Meclis üyesinin yerine kayyum olarak atanan kentteki farklı kurumlarda çalışan memurların da oylamada karşı oy kullanması dikkati çekerken, oy çokluğuyla yapılan zamla birlikte Akar’ın maaşı 185 TL’ye yükseldi. (Kaynak: Mezopotamya Ajansı)

Diyarbakır’da başkan yardımcısına yüzde 6 bin kayyım zammı

Yorumlar kapalı.