Demokratlar Georgia’da bir adım öne geçti

Demokrat Raphael Warnock Georgia eyaletindeki iki Senato koltuğundan birini kazanarak eyalet tarihindeki ilk siyahi senatör oldu. 3 Kasım'daki seçimlerde netleşen eyaletlerde koltuk dağılımı 100 sandalyeli Senato'da, 50 Cumhuriyetçi'ye karşı 48 Demokrat dengesinde kaldı. Georgia'daki seçimlerde bir koltuğu bile almaları durumunda Cumhuriyetçiler, Senato'daki çoğunluğunu korumuş olacak.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Senatosu’nda çoğunluğu ve dolayısıyla seçilmiş başkan Joe Biden’ın politikalarının kaderini belirleyecek olan Georgia Senato seçimlerinde Raphael Warnock eyaletteki iki koltuktan birini kazanarak Demokratları mavi dalgaya bir adım daha yaklaştırdı.

Eyaletin iki senato sandalyesi için Raphael Warnock ve Jon Ossoff, Cumhuriyetçi senatörler Kelly Loeffler ve David Perdue’nun sandalyelerini kapmak için yarışıyor.

Bloomberg’in haberine göre yüzde 60’ı sayılan oylara göre Demokrat adaylar Cumhuriyetçi rakiplerine karşı yarışı ufak farkla önde götürüyor. Ancak uzaktan kullanılan oylarının başkanlık seçimindeki gibi fazla olması sebebiyle kesin sonuçların alınması günler bulabilir.

Yine de Demokratların yarışı önde getirmesiyle ABD tahvillerinde satışlar görülürken Nasdaq 100 vadelilerinde düşüş hızlandı. Seçimler aynı zamanda Başkan Donald Trump’ın 3 Kasım Başkanlık Seçimi sonuçlarını değiştirme çabalarının gölgesinde gerçekleşiyor. Trump Georgia eyalet yetkililerine Biden’ı yenmek için yaklaşık 12 bin oya ihtiyacı olduğunu söylemiş, yetkililere “oyların yeniden hesaplanması” için baskı yapmıştı.

Georgia seçimleri Senato aritmetiğini netleştirecek

3 Kasım’daki seçimlerde netleşen eyaletlerde koltuk dağılımı 100 sandalyeli Senato’da, 50 Cumhuriyetçi’ye karşı 48 Demokrat dengesinde kaldı.

Georgia’daki seçimlerde bir koltuğu bile almaları durumunda Cumhuriyetçiler, Senato’daki çoğunluğunu korumuş olacak.

Senato’yu Cumhuriyetçilerin kontrol etmesi Demokrat Başkan Joe Biden’ın politikalarını hayata geçirmesini zorlaştıracak.

İkinci senaryoda ise Georgia’daki iki koltuğu da kazanmaları durumunda Demokratlarda dengeyi Başkan Yardımcısı Demokrat Kamala Harris bozacak. Senato Başkanlığı sıfatı da bulunacak Harris, Demokratların çoğunluğu bulmalarını sağlayacak.

Senatonun kontrolünün Demokratlara geçmesi durumunda, Demokratlar hem Temsilciler Meclisi’ni hem Senato’yu hem de Beyaz Saray’ı ellerine alarak birbiriyle daha uyumlu bir süreç yürütebilmeyi hedefliyor.

Demokratlar Georgia’da bir adım öne geçti

Yorumlar kapalı.