Aylin Nazlıaka, Danıştay Savcısı Elmas Mucukgil’in Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali yönünde görüş belirtmesini, bugün yaptığı yazılı açıklamayla değerlendirdi.
Nazlıaka, “Bu karar malumun ilanıdır. Hukuka aykırılık söylemimiz, Danıştay Savcısı tarafından tescillenmiş oldu. Bundan sonraki süreçte İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararı Danıştay 10. Dairesi’nde tekrar görüşülecek. Danıştay 10. Dairesi’ni hukuka uygun hareket etmeye ve Danıştay Savcısı Mucukgil’in kararın iptal edilmesi yönündeki görüşüne uymaya davet ediyoruz” çağrısı yaptı. Nazlıaka, açıklamasında şunları kaydetti:
BU KARAR HUKUKİ DEĞİL SİYASİDİR
“AKP Hükümeti’nin sık sık hedef aldığı İstanbul Sözleşmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir gece yarısı kararnamesi ile tek taraflı feshedildi. Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’ni feshetme yetkisi olmadığını, bu kararın hukuksuz olduğunu belirtilerek, kararın ‘yok hükmünde’ olduğunu vurgulamıştık. Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak 29 Mart 2021’de, Meclis gurubu olarak da 22 Nisan 2021’de Danıştay’a başvurduk. Hukukun üstünlüğünü savunan bizler yürütmenin durdurulmasını beklerken 30 Nisan 2021’de Resmi Gazete’de ikinci bir Cumhurbaşkanı kararı yayınlanarak fesih tarihinin 1 Temmuz 2021 olduğu duyuruldu. Bunun üzerine Danıştay’ı tekrar göreve davet ettik. Danıştay ise talimat niteliğindeki ikinci karardan yola çıkarak hukuku askıya aldı. İstanbul seçimlerinin tekrar edilmesine ve referandumda mühürsüz oy pusulalarının kabul edilmesine ‘evet’ diyen dönemin Yüksek Seçim Kurulu üyesi, bugünün Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, hukuktan yana tavır almadı. Danıştay, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararının yürütmesinin durdurulması talebini reddetti. O gün de söylemiştik, bu karar hukuki değil siyasidir.
HUKUK DERSİ VERİLDİ
Hukukun üstünlüğünü savunan Danıştay Savcısı Elmas Mucukgil, Anayasa’da yasayla düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacağına ilişkin görüş bildirdi. Mucukgil, yasa koyma, değiştirme, kaldırma ve uluslararası anlaşmaların onaylanmasını uygun bulmanın TBMM’nin görev ve yetkileri arasında olduğuna işaret etti. Mucukgil, sözleşmenin feshedilmesine ilişkin verilen Cumhurbaşkanı Kararı’nda hukuka uyarlık bulunmadığını ve kararın iptali gerektiğini ifade etti. Siyasi kararlara rağmen, hukuku savunan insanlar tarih yazıyor.
KADINLARIN YAŞAM HAKKINA GÖZ DİKMEYİN
Kadınların can simidi olan İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararı da dahil olmak üzere işleyen bütün süreçler siyasidir. Türkiye Cumhuriyeti, bir hukuk devleti olmasına rağmen tek adam rejiminin istekleri ile yönetilmektedir. Anayasa yok sayılmaktadır. Kadınların yaşama hakkı tek adam tarafından yok sayılmaktadır. Bu ülkede iktidara yakın bazı hukukçular talimatla hareket etmektedir. Talebimiz çok net, hukuktan yana tavır alın. Kararın hukuka aykırı olduğunu ifade ederek iptalini isteyen savcının görüşüne uyun.”