“Cumhur İttifakı’nda bir sarsıntı yaşandığı kesin”

Habertürk yazarı Kübra Par, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeleri Bülent Arınç ve Cemil Çiçek’in bazı ifadeleri dolayısıyla AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın sarsıldığını söyledi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kübra Par bugünkü köşe yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da isim vermeden tepki gösterdiği ifadeler hakkında şunları yazdı:

AK Parti’de Osman Kavala’nın ve hatta Selahattin Demirtaş’ın AİHM ve AYM kararlarına rağmen tahliye edilmemesini içine sindiremeyen pek çok isim var. Demokrat AK Partililer diyebileceğimiz bu kanat, 2013’te başlayıp 2016’dan sonra hız kazanan güvenlikçi baskı ortamından da memnun değil. Berat Albayrak’ın istifası ve ardından başlayan reform söylemi bu açıdan parti içinde bir heyecan dalgası yarattı.

Fakat Bülent Arınç’ın ve Cemil Çiçek’in üst üste gelen açıklamaları karşısında “Oh ne güzel, ne doğru söyledi” demediler, aksine “Eyvah kriz çıkacak, şimdi zamanı değildi” tepkisi verdiler. Hatta bu durumu ‘sabotaj’ olarak nitelendirenler bile oldu.

“Çünkü otobanda hızla giden bir aracın aniden direksiyon kırmasının kazaya yol açacağını, önce sinyal verip yolun ve havanın durumuna göre şerit değiştirmenin sağlıklı olacağını biliyorlardı” yorumunu yapan Par, şöyle yazdı:

Nitekim MHP özellikle Arınç’ın Demirtaş’a ilişkin sözlerinden rahatsız oldu ve bunu ittifak ortağına açık biçimde iletti. Öte yandan Devlet Bahçeli’nin Alaattin Çakıcı’ya verdiği desteğin Cumhurbaşkanı’nı olmasa bile etrafındaki isimleri huzursuz ettiği sır değil. Bu seferlik Cumhur İttifakı’nın aracı devrilmedi belki ama bir sarsıntı yaşandığı kesin. Erdoğan dünkü açıklamalarıyla bu sarsıntıyı durdurdu.

AK Parti’nin MHP ile ittifakı yakın zamanda bozacağını düşünenler hem Erdoğan’ı hiç tanımıyor hem de Cumhur İttifakı’nın ülkede sosyolojik bir değişim yarattığını, milliyetçi-Batı karşıtı dalganın ciddi oranda alıcı bulduğunu unutuyor.

Reform yapılacaksa, Erdoğan bunu MHP’ye rağmen değil, Bahçeli’yi de ikna ve teşvik ederek yapacaktır. Reformun sınırlarını da şüphesiz Bahçeli belirleyecektir.

Son 7 yılda oluşan paradigmanın 7 günde değişeceğini, birdenbire çok özgür, çok demokratik bir ülkeye dönüşeceğimizi düşünmek saflık olur.

Bu arada Arınç’ın daha önceki birkaç çıkışı daha kriz yaratmış ama durum idare edilmişti. Bu sefer Cumhurbaşkanlığı İstişare Kurulu’ndaki görevine son verilirse hiç kimse için sürpriz olmayacak.
Habertürk, Independent Türkçe

“Cumhur İttifakı’nda bir sarsıntı yaşandığı kesin”

Yorumlar kapalı.