Sağlık
Covid-19 tedavisinde dönüm noktası olabilir: Monoklonal antikor nedir?
Ekim ayında ABD eski Başkanı Donald Trump’ın Covid-19 tedavisinde kullanılan ve bir araştırmaya göre aşıya benzer bir etki yapabildiği belirtilen monoklonal antikorlara dayalı ilaçların, corona virüs aşılarının küresel düzeyde yetmeyebileceği konusu üzerine, devreye girmesi gündeme geldi.
Published
4 hafta önceon
By
Editör
Ekim ayında ABD eski Başkanı Donald Trump’ın Covid-19 tedavisinde kullanılan ve bir araştırmaya göre aşıya benzer bir etki yapabildiği belirtilen monoklonal antikorlara dayalı ilaçların, corona virüs aşılarının küresel düzeyde yetmeyebileceği konusu üzerine, devreye girmesi gündeme geldi.
Almanya, Covid-19 aşısı teminindeki eksikliği “monoklonal antikorlara” dayalı yeni bir ilaçla telafi edeceğini, nüfusunu bu tedaviyle korumaya çalışacağını açıkladı. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, hükümetinin bu ilacı temin ettiğini ve Avrupa Birliği’nde (AB) uygulayacak ilk ülke olacağını söyledi.
Corona virüs aşılarının bütün dünyaya yetip yetmeyeceği endişesi üzerine, bazı ülkelerin monoklonal antikorlara dayalı ilaçlarla Covid-19’a karşı mücadele etmeye planlamaya başladı. İşte monoklonal antikorlarla ilgili bilinmeyenler…
MONOKLONAL ANTİKOR NEDİR?
Antikorlar “vücudun bağışıklık sisteminin savaşçıları” diye tarif edilebilir. Corona virüs ya da başka herhangi bir patojen vücudunuza girdiğinde antikorlar virüsün dikensi uçlarına yapışarak onun sağlıklı hücrelere girişini engellerler. Fakat insan vücudu bir çok farklı türde antikor üretir. Bunların en güçlülerine “etkisizleştiren antikorlar” denir.
BBC’nin haberine göre Bilim insanları bu antikorları eleyerek en güçlülerini, virüse yapışmakta en mahir olanı seçer ve seçilen antikor labaratuvarda çoğaltılır, büyük miktarlarda üretimi yapılabilir.
İşte bu yöntemle elde edilen antikorlara tek bir antikor hücresinden klonlandıkları için monoklonal antikor ya da mAb deniyor.
Aynı hücreden klonlanan bütün antikorlar birbirinin aynı olup, virüsün belli bir kısmına yapışırlar.
Dolayısıyla tersinden söylemek gerekirse, belli bir virüse veya onun sadece belli bir yüzeyine yapışması amacıyla üretilen antikorların bu nedenle monoklonal olması gerekiyor.
Bu antikorlar hastalara verildiğinde derhal onun bağışıklık sistemini güçlendirirler.
Bununla birlikte monoklonal antikorların sorunu, başlangıçta doğru antikor hücresinin seçiminin genellikle çok zaman alması ve bu nedenle de pahalıya mal olması.
Monoklonal antikor tedavisi, bazı ülkelerde şu ana kadar uygulanan, Covid geçirip iyileşmiş hastalardan elde edilen plazma hücresi tedavisinin zıddı bir yaklaşım.
Kanın sıvı kısmını oluşturan sarımsı bir sıvı olan plazma, bu yöntemde, corona virüs geçirip iyileşmiş hastalardan alınan plazmadaki çeşitli antikorların çoğaltılması yoluyla elde ediliyor.
Dolayısıyla içerisinde poliklonal antikorlar yani farklı antikorların klonları var ve her farklı antikor klonu, virüsün farklı kısımlarına yapışıyor.
DAHA ÖNCE KULLANILDI MI?
Monoklonal antikorlar bazı kanser türleri de dahil çeşitli hastalıklarla mücadelede 1980’li yıllardan beri kullanılıyor.
ABD’deki bakım evlerinde yürütülen bir araştırma, laboratuvar koşullarına çoğaltılarak büyük miktarlarda üretilen monoklonal antikorların tedavinin yanısıra, insanların corona virüs kapıp hastalanmasını önlemekte de etkili olabileceğini ortaya koydu.
ABD merkezli ilaç şirketi Eli Lilly tarafından üretilen bir Covid-19 monoklonal antikoru, 2020 yılının Ekim ayında hastalanan Donald Trump’ın tedavisinde de, yine Amerikan Regeneron şirketi tarafından hazırlanan iki antikorlu bir ilaçla birlikte kullanılmıştı.
Bu antikorlar (Regeneron’unki gibi antikor kokteylleri içindeki farklı antikor tipleri) virüsün çıkıntılarının biraz farklı kısımlarına yapışıyorlar, dolayısıyla virüs mutasyonu uğrasa, yapısı değişse bile en azından antikorların birisi işe yarıyor.
Regeneron geçmişte Ebola’nın tedavisi için de bir monoklonal antikor ilacı üretmişti.
Bununla birlikte antikor klonlayarak elde edilen ilaçların maliyetinin yüksek olması, bir çok aşı çalışmasının da başarılı olması nedeniyle salgınla mücadelede bu yöntem bir süredir ikinci tercih konumuna düşmüştü.
ALMANYA NEDEN TERCİH ETTİ?
AB içerisinde aşı şirketlerinin söz verdikleri miktarda aşıyı veremeyeceği, aşı sıkıntısı yüzünden aşılama çalışmalarının aksayacağı kaygısı artıyor.
AstraZeneca ve Pfizer-BioNTech gibi ilaç şirketlerinin üretimde bazı sıkıntılar olduğu yönündeki açıklamaları beklenen dozda aşı teslimatı yapılamayacağına işaret ediyor.
Avrupa Komisyonu’nun sağlıktan sorumlu üyesi Stella Kyriakides, birlik toprakları içerisinde Covid aşısı üreten şirketlerin, “üçüncü ülkelere aşı ihraç etmek istediklerinde önceden AB makamlarına bildirimde bulunması gerekeceğini” söyledi.
Almanya ise elindeki seçenekleri çeşitlendirme yoluna gitmiş görünüyor.
Alman kamu yayın kuruluşu Deutsche Welle’nin haberine göre Almanya hükümeti 487 milyon dolar ödeyerek 200 bin doz monoklonal antikor stokladı.
Almanya’da yayımlanan Pazar gazetesi Bild am Sonntag ise Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın gelecek haftadan itibaren ülkede monoklonal antikor kullanımına başlayacağı yolundaki açıklamasını duyurdu.
Habere göre Spahn, “Bunlar pasif bir aşı gibi işlev görüyor. Bu antikorların hastalığın erken aşamasında verilmesi yüksek risk gruplarındaki hastalarda Covid’in daha ağır sonuçlar yaratmasını engelliyor” dedi.
İlk denemelerin üniversite hastanelerinde yapılacağı düşünülüyor.
YETERLİ AŞI OLURSA YİNE DE İHTİYAÇ DUYULUR MU?
Şu anda bir çok aşı seçeneği mevcut fakat üretimin talebi karşılayamayacağı ve gelecekte de aşı sıkıntısı yaşanabileceği kaygıları var.
Bunlar olurken Covid’in dünya çapında yayılışı bütün hızıyla sürüyor. Ağır hastalananların ve ölenlerin sayısı her gün artıyor.
Deksametazon ve diğer bir ucuz kortizonlu ilaç olan hidrokortizon dışında klinik denemelerde başarısı doğrulanmış ilaç tedavisi ise henüz yok. Bu bakımdan tedavide yeni yolların bulunması hayati önem taşıyor.
Amerikan ilaç şirketi Regeneron’dan Leah Lipsich aşı eksikliğinin dışında, aşı olsa bile vücudu yeterli antikor geliştiremeyecek bağışıklığı düşük bir risk grubu nüfus bulunduğunu bu yüzden tedavinin önemli olduğunu söylüyor.
Lipsich virüs etkisizleştiren antikorlara dayalı ilaçların bu yüzden aşı yeterli olsa bile gerekli olacağı görüşünde.

İlgili Haberler

Bahçeli: Huzur için varız, huzuru sağlamak için mücadele ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz

‘Kırmızı Oda’ Güney Kore’de yayımlanacak

‘Küçük buzul çağına doğru ilerliyoruz’

Hayvanat bahçesi çalışanını hortumuyla tek darbede öldürdü!

Eşini öldüren kocadan savunma: Kıskanmak suçsa suç işliyorum

Koyun Baarack’tan 35 kilogramdan fazla yün kırpıldı

Alex De Souza: En büyük Beşiktaş!

Hilafet çağrısı yapan 4 kişi gözaltına alındı

10 yıl sonra eşini öldürdüğünü itiraf etti: Ceset Büyükçekmece’de bulundu

105 yaşındaki kadın cine yatırılmış kuru üzümle Covid-19 atlattı

Akşener esnafı dinledi: Kira var, ödeme var, müşteri yok

Ankara Çarşı Topluluğu’ndan reklam gelirleriyle sokak hayvanlarına yardım

CHP’li Özel’den Erdoğan’a: “Sadece İzmir’den değil, 81 vilayetin hiç birinden ümidiniz olmasın!”

Dünyanın dört bir yanından Boğaziçi’ne destek mesajları: Aşağı bakmayacağız

Kılıçdaroğlu’ndan çiftçilere: O faizlerin tamamını sileceğim
Gündem


Boğaziçi Üniversitesi’ndeki “Kâbe resmi” soruşturmasında 7 öğrenciye 3 yıla kadar hapis istemi
Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrenciler tarafından hazırlanan bir sergide üzerinde Kâbe'nin de olduğu bir resmin yer almasına ilişkin soruşturmada 2'si tutuklu 7...


HaberTürk yazarı Yılman: AK Partililer dahil birçok İstanbullunun Kanal İstanbul projesine mesafeli olduğunu bizzat duyuyorum
HaberTürk gazetesi yazarı Sevilay Yılman, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Onlara rağmen, inadına yapacağız" dediği Kanal İstanbul projesine ilişkin olarak, "AK Partililer dahil...


Öğretmenlerin aşılanma sürecinin ayrıntıları belli oldu
Yeni tip Koronavirüs'le mücadele kapsamında, öğretmenlerin öncelikli aşılanacak gruplara dahil edilmesinin ardından köy okullarında görevli olanlardan başlanan aşılamaya yüz yüze...


Pandemide dirençli uyuz vakalarında artış gözlemlendi
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zekayi Kutlubay, bu yıl 'dirençli uyuz vakalarında' ciddi bir patlama yaşandığını belirtti. Kutlubay,...


Ümitcan Uygun’un abisinden tehdit: Aile koruma kararı aldırdı, silahlara el konuldu!
Ankara'da evinde şüpheli bir şekildi ölü bulunan Aleyna Çakır’ın ailesi baş şüpheli Ümitcan Uygun'un abisi E.U. hakkında tehditlerine devam ettiği...
Kadın


Eşini öldüren kocadan savunma: Kıskanmak suçsa suç işliyorum
İzmir'de telefonda oyun oynayan eşini başka bir erkekle mesajlaştığı düşüncesiyle bıçaklayıp öldüren katil zanlı kocaya indirimsiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına...


Eşine şiddet uygulayan erkek serbest bırakıldı: “Can güvenliğim yok, ölmeyi mi bekleyeyim!”
Bayrampaşa’da 1 buçuk yıldır evli olduğu eşi tarafından dövülen 20 yaşındaki Tülay T. komşusuna sığınarak polisleri aradı. Şikayet üzerine gözaltına...


“Kadına şiddet uygulayanlar öfke kontrolü için rehabilitasyona alınacak”
2 Mart’ta açıklanacak hukuk reformunda kadına karşı şiddetle mücadelenin de yol haritası var. Hakkında uzaklaştırma kararı olanlar öfke kontrolü için...


Ümitcan Uygun’dan Aleyna Çakır itirafı: Bir kez tokat attım, bayıldı
Ankara'da, Aleyna Çakır olarak bilinen Sema Esen'i (21) ölümünden önce darbetmesiyle ilgili Ümitcan Uygun hakkında, 'konut dokunulmazlığını ihlal' ve 'tehdit'...


10 yıl sonra eşini öldürdüğünü itiraf etti: Ceset Büyükçekmece’de bulundu
Güldane Biçer’in eşi Osman Biçer tarafından öldürüldüğü 10 yıl sonra ortaya çıktı. Biçer’in cesedi gömdüğünü söylediği yerde inceleme yapan ekipler,...
Dünya


Hayvanat bahçesi çalışanını hortumuyla tek darbede öldürdü!
İspanya'da bir hayvanat bahçesindeki fil, tutulduğu alana giren hayvanat bahçesi çalışanının kafasına hortumuyla vurarak tek darbeyle öldürdü. Yetkililer filin darbesiyle...


Merkel: Seyahat için dijital aşı sertifikası yüksek ihtimalle yazdan önce hazır olacak
Almanya Başbakanı Angela Merkel, aşı olan insanların Avrupa Birliği ülkeleri arasında pandemi sırasında seyahat etmesine imkan sağlayacak dijital aşı sertifikasının...


Nijerya’da yatılı okula saldırı: ‘Yüzlerce kız öğrenci kaçırıldı’
Nijerya'nın kuzeybatısındaki Zamfara eyaletinde silahlı kişiler bir yatılı okula saldırı düzenledi. Yüzlerce kız öğrencinin kaçırıldığı bildiriliyor. Bir öğretmen BBC'ye, bugün...


DSÖ, Covid-19 mutasyonu görülen ülke sayısını açıkladı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, koronavirüsün İngiltere mutasyonunun 86, Güney Afrika mutasyonunun 44, Brezilya varyantının 15...


Miçotakis, hükümetin ‘çocuklara yönelik bir cinsel saldırıyı gizlediği’ suçlamasını reddetti
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ulusal Tiyatro'nun eski Sanat Yönetmeni Dimitris Lignadis'in çocuklara cinsel saldırı iddiasını hiçbir zaman "örtbas etmeye çalışmadıklarını"...
En Çok Okunanlar
- Gündem13 saat önce
AKP Gençlik Kollarının Hatay kongresinde tepki çeken görüntüler: Davullu zurnalı eğlence!
- Politika12 saat önce
Doğu Perinçek: MHP’nin başına geçmek şereftir
- Dünya11 saat önce
Bill Gates’ten ‘Bitcoin’ açıklaması
- Gündem10 saat önce
Koronavirüs salgınında yeni pik endişesi
- Yaşam11 saat önce
Silahlı saldırı sonrası köpekleri çalınan Lady Gaga, getirene 500 bin dolar ödül vaat etti
- Yaşam13 saat önce
Okan Bayülgen’e 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılama
- Gündem9 saat önce
TBMM’ye yeni dokunulmazlık dosyaları sevk edildi
- Dünya8 saat önce
Kaftancıoğlu, Fincancı ve Akşener Fransız basınında: ‘Erdoğan’ın yolundaki üç kadın engel’