Çocuklarda ishal nasıl görülür? İshal için ne yapmak gerekir?

Çocuklarda ishali ne keser, ishalken nasıl beslenilmelidir. İshalken hangi besinlerden uzak durulmalı ya da hangi besinler daha fazla tüketilmelidir? İshalin vücutta aşırı sıvı kaybı oluşturduğundan dikkat edilmesi gereken önemli bir rahatsızlık olduğunu unutmayın.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuklarda ishal, çok sık görülen bir sağlık sorunudur. Çocuğunuz ishal olmuşsa öncelikle mutlaka doktorunuza başvurmalı ve altında yatan başka bir sağlık problemi olup olmadığını araştırmalısınız. Eğer önemli bir sağlık sorunu yoksa evinizde ishal sorununa dair basit birkaç işlem uygulayabilirsiniz.

Çocuklarda ishal nasıl görülür?

Çocuklarda ishal olma durumu, 24 saat içerisinde üçten fazla olmak kaydıyla sulu dışkılamanın olmasıdır. Emzirilen bebeklerde ise daha fazla ve daha sulu bir şekilde görülen bir durumdur. İshalin etkisiyle çocuklarda kusma, karın ağrısı ve ateş de ortaya çıkabilir.

İshale ne iyi gelir?

İshal çocuklarda çok sık bir şekilde görülebilir. Eğer altında büyük bir sağlık sorunu yatmıyor ise bitkisel yöntemlerle azaltabilir ya da tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. İshal durumlarında evde bazı meyve ve sebzeleri kullanarak ishal ile savaşmak mümkün. İşte onlardan bazıları…

Çocuklarda ishal nasıl görülür? İshal için ne yapmak gerekir?
Boiled potatoes in white plate on wooden table

İshal için patates

Patates çocuğunuzu ishalden kurtarmanıza yardımcı olabilir. Patates içeriğinde bulunan nişasta sayesinde dışkının sertleşmesini sağlayabilir ve ishali kontrol altına almaya yardımcı olur. Haşlanmış patatesi biraz sumak ve kimyon ile tatlandırarak çocuğunuza yedirebilirsiniz. Tuz atmamanız tavsiye edilir.

Çocuklarda ishal nasıl görülür? İshal için ne yapmak gerekir?

İshal için zencefil

Zencefil, mide ve bağırsaktaki enfeksiyonlara ve hazımsızlığa iyi gelir. Hazımsızlığa iyi gelmesinden dolayı ishali rahatlatabilir. Kan dolaşımını hızlandırarak zararlı bakterileri azaltır ve ishalden kurtulmaya yardımcı olur. Bir parça zencefili bir bardak suda kaynatın, soğuduktan sonra çocuğunuza içirin.

Çocuklarda ishal nasıl görülür? İshal için ne yapmak gerekir?

İshal için limon

Limon, mikrop öldürücü etkisi sayesinde ishale neden olan bakterileri nötralize edebilir. Ayrıca bol miktarda C vitamini içermesi de ishal tedavisinde önemli bir rol oynar. Bir bardak suya 2 tatlı kaşığı limon suyu ekleyin ve günde 1-2 kez çocuğunuza içirebilirsiniz.

Çocuklarda ishal nasıl görülür? İshal için ne yapmak gerekir?

İshal için Muz

Muz içerisinde bulunan maddelerden dolayı kabızlık yapan bir meyvedir. Dışkıyı sertleştirebilme özelliğinden dolayı ishalle savaşmaya yardımcı olur. Ayrıca potasyum yönünden zengin olduğu için elektrolit dengeyi de sağlar. Bu lezzetli meyveyi ishal olan çocuğunuza istediğiniz kadar yedirebilirsiniz. İshal durumu olmadığında ise muzun çocuklar ya da yetişkinler tarafından ölçülü bir şekilde tüketildiğinden emin olun. Aksi takdirde kabızlığa sebep olabilir.


 

İshali kesmek için diğer yapılması gerekenler

• İshalken sıvı kaybı çok olduğundan bol miktarda su tüketilmelidir. Vücudun kaybettiği suyun organlara zarar vermesi bu şekilde önlenebilir.

• Türk kahvesine sıkılan limonla bir karışım elde edilir. Bu karışım yenildiğinde ishal kesilebilir.

• İshal olunduğunda yeşil çay tüketilmesi ishali kesebilir. Fakat yeşil çayın bir iki fincandan fazla tüketilmesi zararlı olabilir.

• Patates ishale birebir bir sebzedir. Haşlanmış patatesin tüketilmesiyle ishal kesilebilir.

• Siyah çay tüketilmesi ishali kesebilir. Özellikle çayın demli olması daha etkili olacaktır.

• İshali kesmek için yağsız pirinç pilavı tüketilebilir.

• Sarımsağın çok faydalı olduğu antibiyotik olarak adlandırıldığını biliyoruz. İshalken tüketilen sarımsak bağırsaklarda ishale neden olan bakteri ve virüslerin ölmesine yardımcı olur bu sayede ishal geçirilebilir.

• Posalı yiyeceklerin bağırsaklara çok iyi gelir. Tıpkı patates gibi havucunda ishali kestiği bilinmelidir. Haşlanmış havuç tüketilmesi önerilir.

• Kabukları soyulmuş ve püre haline getirilmiş elmanın tüketilmesi önerilmektedir. Bağırsak sağlığını koruyucudur ve sindirimi kolaydır.

•  Leblebi tüketilmesi ishali geçirebilmektedir. Bir avuç leblebi tüketilmesi yeterlidir.

• Yaban mersini ishali hafifletici etkidedir. Kurutulmuş yaban mersininin tüketilmesi önerilir, yaş olarak tüketilmesi ishali arttırıcı özelliğe sahiptir.

• Papatya çayının ishali kesici etkisi vardır. Aynı zamanda bağırsakların sağlığını da korur ve hasar almasını engeller. Bu sebepten ishalken papatya çayı tüketilebilir.

• İshalken bağırsakların sağlığı oldukça bozulur ve bağırsakta bulunan yararlı bakteriler ishalin etkisiyle ölebilir. İshalken probiyotik tüketilmesi bağırsakların sağlığını korur aynı zamanda da ishali geçirebilir.

• Probiyotik eczaneden alınabildiği gibi doğal olarak bazı besinlerin içerisinde de bulunmaktadır. Bu besinler ayran, yoğurt, turşu, bitter çikolata, peynir ve kefirdir. Hem ishalden korunmak hem de ishali kesmek için tüketilmesi önerilir.

• İshalken asitli içeceklerden uzak durulması önerilir.

• İshal süresince yağlı besinler tüketilmemesi önerilir.

Çocuklarda ishal nasıl görülür? İshal için ne yapmak gerekir?

Yorumlar kapalı.