Çocuk felci yeniden ortaya mı çıkıyor?

Afganistan’dan gelen göçün, tam 23 yıldır görülmeyen çocuk felcini yeniden yaygınlaştırabileceği belirtiliyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyada çocuk felci olarak bilinen polio virüsünün tümüyle ortadan kaldırılamadığı iki ülke kaldığına ve bu ülkelerden birinin de Afganistan olduğuna dikkati çeken CHP’li Gamze Taşcıer, konuyu iki ayrı önerge ile Meclis gündemine taşıdı.

BirGün’den Oktay Evsen’in haberine göre, Afganistan’dan gelen kontrolsüz göçün, 1998 yılından beri çocuk felcinin görülmediği Türkiye’ye olumsuz etkilerinin olabileceğini ifade eden Taşcıer, bu konuda hem yazılı soru önergesi hem de TBMM Araştırma Önergesi hazırladı.

“1998’den beri ülkemizde çocuk felci vakası görülmüyor, çünkü tüm dünyada başlatılan aşılama seferberliği ile bu virüs alt edildi” diyen Taşcıer, önergeleri hakkında yaptığı açıklamada, şu uyarılarda bulundu:

Bugün Afganistan’daki çağ dışı barbar örgüt Taliban, ‘Polio aşısı batının bir oyunu’ diyerek Dünya Sağlık Örgütü’nün aşı ekiplerine yönelik saldırılar düzenliyor. Sadece geçtiğimiz aylarda Afganistan’da aşı çalışması yapan yedi kişi öldürüldü. Böylesi bir kara cehalet ve barbarlık karşısında çocuk felci de bir türlü yok edilemiyor. Hem iç karışıklık nedeniyle aşı yapılanların takip edilememesi, hem aşı yapılamayanların oluşu bu virüsün yayılımının da sürmesine neden oluyor. İşte bu Afganistan’dan bugün ülkemize akın akın düzensiz göçmenler geliyor. Sınırlarımızdan ellerini kollarını sallayarak geçen sayısı meçhul Afganların ne kim oldukları kayıt altına alınıyor, ne sağlık geçmişlerine bakılıyor, ne aşılı olup olmadıkları, ne de bir virüs taşıyıp taşımadıklarına bakılıyor. Yol geçen hanına dönen sınırlarımızdan bu virüsün de girmeyeceğini ya da girmediğini kim garanti edebilir? Kontrol etmezseniz bilemezsiniz. İktidar sınırlarımızı kontrol edemiyor, daha doğrusu birileri ile yaptıkları anlaşma neticesinde kontrol etmiyor. Sonuç olarak Afganistan’dan ülkemize yönelik başlayan düzensiz göçmen akınının bir de sağlık boyutu var ki hayati önem taşıyor.

Çocuk felci yeniden ortaya mı çıkıyor?

Yorumlar kapalı.