Çiftçinin kullanmadığı su için fatura gönderildi

Çiftçinin kullanmadığı su için fatura gönderildi

Eskişehir’de Sulama Birliklerinin çiftçilere hizmet almadıkları su kuyularından ‘su bedeli’ adı altında fatura göndermesi çiftçileri isyan ettirdi. Çiftçiler en az 2 bin lira gelen faturalara karşı ne yapacağını bilemiyor.

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eskişehir’in Alpu, Tepebaşı, Odunpazarı ilçelerinde çiftçilere kullanmadıkları suyun faturası gönderildi. Çiftçilerin anlatımına göre Sulama Birliği’nden kullanmadıkları su için ‘su bedeli’ adı altında faturalar gönderilince mağduriyetlerini CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’e anlattılar.

Emirler Mahallesi’nde çiftçilik yapan Süleyman Uyarer, gelen faturaya itiraz ettiklerini ancak çözü bulamadıklarını aktararak, “Eskişehir Sulama Birliğini’nin mücavir alanı dışarısında olan sahalardan dönümü 15 liradan su bedeli adı altında bedel ödenmesi için çiftçilere evrak gönderdiler. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerinden. Biz buna itiraz ettik. Yetkililere bildirdik, ama bize kanun çıktığını ve bu paraları alacaklarını söylediler. Şimdi de çiftçilerimiz kendilerine yatırılan hububat desteklerinden bu paraların kesildiğini söylüyor. Hiçbir başvurumuzdan sonuç alamadık. Sorunumuzun çözülmesi için yetkililerden yardım istiyoruz” diye konuştu.

‘SULAYAN DA VAR, SULAMAYAN DA’

Çiftçi Hasan Süleyman, çiftçi başına 2 bin lira olan faturalar gönderildiğine dikkat çekti. Süleyman, “Normalde DSİ personelini gönderir, kuyulardan su kullanılıp kullanılmadığı kontrol edilir ve ona göre fatura çıkarılırdı. Şimdi arazisini sulayandan da sulamayandan da para istiyorlar. Tapular üzerinden bize fatura gönderdiler. Buradan yetkililere sesleniyorum, sorunumuza çare bulun” dedi.

‘KULLANMADIĞIM SUYA 4 BİN LİRA İSTİYORLAR’

Kendisine kullanmadığı su için 4 bin lira fatura gönderildiğini söyleyen çiftçi Teyfik Kara, Devlet Su İşleri’nin kanallarını kullandığını ve elinde faturası olduğunu anlatırken, “En son 6 bin lira ödedim. Kaç yıldır bu faturamı ödüyorum, ama şimdi hizmet almadığım su kuyuları için de bana toplam 4 bin liralık iki ayrı fatura gönderdiler. Bizden 2020 yılı çiftçi kayıt belgemizi teslim etmemizi istediler. Bunlara bakarak bize fatura gönderdiler. Ben hiçbir şekilde tarlalarım için beyan belgesi imzalamadım. Beyan alınmadan ÇKS üzerinden fatura gönderdiler” diye konuştu.

Üreticiler, “Sulama Birliği her birimize en az 2 bin lira olan faturalar gönderdi. Hem de kullanmadığımız su için. Ödeme yapmazsak hububat desteklerimizden kesinti yapılıyor. Hiçbir yetkili sesimizi duymuyor. Zaten borç içindeyiz, biz bu faturaları nasıl ödeyeceğiz?” diyerek yakındılar.

Çiftçilerin sorularını TBMM’de de gündeme getiren Çakırözer, şunları söyledi:

“Eskişehir’imizde Emirler, Koyunlar, Orta, Fevziçakmak, Muttalip, Cumhuriye, Osmaniye, Karahüyük mahallelerimizde çiftçilerimiz büyük sıkıntı yaşıyor. Devlet Su İşleri’nden hiçbir hizmet almadıkları kuyuları için su faturaları gönderilmiş. Dekar başına 15 lira. Her çiftçiye en az 2 bin lira yeni fatura çıkarılmış. 2018 yılında AKP iktidarı sulama birliklerini kapatmak istediklerinde uyarmıştık ‘Sulama birliklerine el koyuyorsunuz ama bundan sonunda çiftçimiz zarar görecek’ demiştik. İşte, dediğimiz çıktı. DSİ’nin kayyumları, Türkiye’nin dört bir yanında çiftçi kayıt sistemine kayıtlı tüm çiftçilere hiçbir kontrol yapmaksızın, otomatik su faturaları göndermekte. Bunun adı ‘sorma ver parası’dır. Bu kanun çıkmadan önce yıllarca hiç alınmamış böyle bir paranın şimdi isteniyor olması Eskişehir ve Türkiye’de on binlerce çiftçimize yapılan haksızlıktır. Çiftçinin zaten omzunda elektrik faturası var, gübre, tohum, mazot yükü var. Hesapsız kitapsız savurganlığınızın bedelini eli nasırlı çiftçinin sırtına yüklemekten artık vazgeçin. Çiftçilere yapılan bu büyük adaletsizlikten derhâl dönülmelidir.”

Çiftçinin kullanmadığı su için fatura gönderildi

Yorumlar kapalı.