CHP’li Tanrıkulu’ndan Naci İnci’ye: Melih Bulu gibi başın öne eğik gidersin

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi, Belgesel Sinemacı Can Candan’ın, Melih Bulu'nun yerine vekaleten getirilen Prof. Dr. Mehmet Naci İnci tarafından görevden alınmasına tepki gösteren CHP'li Sezgin Tanrıkulu, İnci'ye seslenerek "Sen de utanırsın bu yaptıklarından Melih Bulu gibi böyle başın öne eğik gidersin. Dolayısıyla bu hukuksuzluğa imza atmayın" dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi, Belgesel Sinemacı Can Candan’ın, Melih Bulu’nun görevden alınmasının ardından ‘vekaleten’ Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Prof. Dr. Mehmet Naci İnci tarafından geçtiğimiz gün görevden alınmasına ilişkin tepkiler sürüyor.

Candan’ın görevden alınmasına bir tepki de CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’ndan geldi. Mehmet Naci İnci’ye seslenen Tanrıkulu, “Sen de utanırsın bu yaptıklarından Melih Bulu gibi böyle başın öne eğik gidersin. Dolayısıyla bu hukuksuzluğa imza atmayın” dedi.

“Boğaziçi Üniversitesi Rektörü, Kayyum Rektör, bir gece ansızın gelmişti, bir gece ansızın gitti. Bu aslında yani atanacaklar bakımından da, bu atamalar… Profesör olmuşsunuz böyle bir aramayı nasıl içine sindirirsiniz? “ diye soran Tanrıkulu, “Eğer içinize sindirirseniz bu şekilde atamayı, bu şekilde gönderilmeyi de içinize sindireceksiniz. Ben yurttaş olarak üzüldüm gerçekten. Bir profesörün bu şekilde atanmasını zaten kabul etmemiştik ama insani olmayan böyle bir durumla, gece yarısı çıkan bir kararnameyle kendisine haber verilmeden alınmış olması da insan onuruna aykırı bir şey” dedi.

“Melih Bulu’nun da onurunu korumak veya onun insan haklarını korumak bize düştü. Yani adam rektör, Boğaziçi Üniversitesinin, Türkiye’nin en gözde üniversitesinin rektörü. Bir telefon açarsınız hizmetlerine teşekkür edersiniz en fazla bunu söylersiniz o kadar ama gece yarısı çıkacak kararnamede adını görecek, çıkan haberlere inanmayacak, tweet atacak, ınstagramda paylaşım yapacak daha sonra bunları silmek zorunda kalacak. Bu insan onuruna ne olursa olursun aykırı bir davranıştır bunun da altını çiziyorum” ifadelerine yer veren Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tabi niye alındı, kim atanacak onlar da ayrı soru işaretleri. Görevini yeterince iyi yapamadı, daha böyle berbat birisini getirelim, Boğaziçi Üniversitesini tamamen öğrencileri, öğretim üyelerini sindirelim mi yoksa gerçekten de biz yanlış yapmıştık böyle olmaz Boğaziçi Üniversitesinin içinden birisini seçim yoluyla atayalım; onu da göreceğiz inşallah ikinci olasılıktır. İkinci olasılığa yakın bir öğretim üyesi Boğaziçi Üniversitesi içinden rektör vekili olarak atandı yani Boğaziçi Üniversitesinin genelinde olmayan başka bir işlem yaptı.

CAN CANDAN’IN GÖREVDEN ALINMASINA TEPKİ

“Benim de yakından tanıdığım Sayın Hocamız Can Candan’ın 14 yıllık 15 yıllık öğretim görevliliği hizmetine son verdi. Gerekçesinde baktım tamamen hukuk dışı” diyen Tanrıkulu, “Yani ben Boğaziçi Üniversitesi geleneklerine aykırı, teamullerine aykırı demiyorum aynı zamanda hukuk dışı” ifadelerine yer verdi.

Boğaziçi Üniversitesi’nin içinden gelen bir rektörün bunu yapmış olmasının çok daha acı verici bir şey olduğunun altını çizen Tanrıkulu, bunların kendi tarihlerine yazılacağını vurguladı.

Tanrıkulu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buradan işte atanan kayyum rektör vekiline sesleniyorum aynı zamanda: Sen de utanırsın bu yaptıklarından Melih Bulu gibi böyle başın öne eğik gidersin. Dolayısıyla bu hukuksuzluğa imza atmayın. Bu Hükümet değişecek çok yakın bir zamanda sandık yoluyla, demokratik olarak değişecek dolayısıyla yani hiç olmazsa bilim adamlığı kariyerinize halel gelmeyecek işlerle uğraşın, bu işlerle uğraşmayın. Sizin işiniz değil bunlar. Bilim insanlarının işi hukuksuzluk yapmak değil gerçekten. Evet idari görevleriniz olur ama o idari görevleriniz de hukuka uygun bir biçimde, içinden geldiğiniz kurumların teammüllerine, geleneklerine uygun bir biçimde yapmaya çalışın, ki bir saygınlık kazanın. Ama yani bütün bunlar bu şekilde maalesef yapılmaya devam ediyor…”

CHP’li Tanrıkulu’ndan Naci İnci’ye: Melih Bulu gibi başın öne eğik gidersin

Yorumlar kapalı.