CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, her yıl binlerce mezun veren üniversitelerin sağlık teknikerleri bölümlerinde yaşanan atama sorununu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle meclise iki ayrı soru önergesi sunan Dr. Şevkin, Cerrahi Ameliyathane Teknikerleri ve Odyometri teknikerlerine sağlık camiasında yer verilmemesine tepki gösterdi.
‘Cerrahi Ameliyathane Teknikerleri’nin 20 bin mezunu olmasına karşın bölümden sadece 10 kişiye atama hakkı tanınmasının sağlık sisteminin zarar görmesine, üniversiteli işsiz sayısının artmasına neden olduğuna işaret eden Dr. Şevkin, her yıl en az 2 bin 700 mezun vermesine karşın 2 yılda kamuya atanan odyometri teknikerlerinin sayısının da sadece 222 olduğunu vurguladı.
CHP’li Dr. Şevkin, meclise sunduğu iki ayrı soru önergesinde cerrahi ameliyathane teknikerleri için şu sorulara yanıt aradı:
1- 20 bin mezunu aşmış bir bölümünün binlerce ameliyathane odalarının olmasına rağmen son 3 dönemlik personel alımında toplamda 40 kişinin alınmasının sebepleri nelerdir?
2- Ameliyathanelerde oluşan kazalardan dolayı Cerrahi Ameliyathane Teknikerlerinin önemi artırılıp oda başı bir Cerrahi Ameliyathane Teknikeri şartı getirilecek midir? Bunun için Personel Dağıtım Cetveli’ndeki (PDC) sayının arttırılmasına dair bir çalışmanız olacak mıdır?
3- 20 bin mezunu aşmış bir bölüme bu kadar az kadro tahsis ediliyorsa neden halâ üniversite kontenjanları açılıyor? Bu kontrolsüzlüğe dur denilmeyecek midir?
4- Binlerce Cerrahi Ameliyathane Teknikeri mağduru görev tanımı yüzünden kamu ve özel hastanelerde iş bulamamaktadır. 29007 sayılı Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik vesilesinde Ek-1/b’de, ‘İş ve görev tanımları’ maddesine müteakip tanımlanan Ameliyat Teknikerliği bölümü görevleri sayımındaki ğ bendinde; “Cerrahi işlem sırasında hekimin uygun gördüğü durum ve şekilde cerrahi ekibe yardım eder” ibaresinin, “Ameliyat sırasında steril alan içinde çalışır” ibaresiyle değiştirilmesine dair Sağlık Bakanlığı’nın bir çalışması var mıdır?
Odyometri bölümü öğrencilerinin de mezuniyet sonrası istihdam sorunuyla karşı karşıya kaldığına işaret eden Dr. Şevkin, Bakan Koca’nın ayrıca şu sorulara yanıt vermesini istedi:
1- Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Halk Sağlığı Ulusal İşitme Tarama Programı, Aile Hekimlikleri işitme tarama takibinde görevlendirilmek üzere odyometri teknikerlerinin çalışma olanağının ve atama sayısının artırılması düşünülmekte midir?
2- İşitme testlerini yapma yetkisini elinde bulunduran Odyometri teknikerlerinin tüm sağlık kurumlarında görev yapabilmesine yönelik bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
3- SGK bünyesinde cihaz ve implant ödemelerinde çalışan, dosyaları inceleyen odyometri teknikerlerinin olmaması bir handikap değil midir? Anılan bu birimlere odyometri teknikerleri atanacak mıdır?
4- Otoakustik Emisyon Testi yapma yetkisi bulunan Odyometri teknikerlerinin yeni doğan işitme tarama programı koordinatörü ve denetçisi olarak çalışmasına olanak tanınacak mıdır?
5- Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Okul Çağı çocuklarda işitme tarama programının 81 ilde 2015 yılından bu yana gerçekleştiği bilinmektedir. İlçe Sağlık Müdürlükleri tarafından her yıl yapılan rutin okul taramalarının odyometri teknikerleri tarafından yapılması için bir çalışma yapacak mısınız?
6- Odyometri teknikerlerinin görev tanımında yer alan yeni doğan işitme tarama yetkisinin aile hekimliklerinde odyometri teknikerlerinin yapması gerekmez mi? Gebe ve bebek izlenimlerinde olan işitme tarama takibinin odyometri teknikerleri tarafından yapılması için Aile hekimliklerinin işitme tarama takibi için odyometri teknikeri istihdamı sağlanacak mıdır?
Yorumlar kapalı.