CHP’li Öztrak: ‘Dolarda yeni rekorlar karşımıza gelecek’

CHP ekonomi masası TV'de konuşan Faik Öztrak, bir an önce sandık gelmezse kurda yeni rekorlarla ülkenin acı maliyetlerle karşılaşacağını ve yaşanan sorunların ana nedeninin ülkenin başındaki 'kibirli kişi' olduğunu söyledi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP sözcüsü Faik Öztrak, Ekonomi Masası TV’de, ekonomist Evren Devrim Zelyut’a açıklamalarda bulundu. Öztrak, bir an önce sandık gelmezse ülkenin kur artışları nedeni ile acı maliyetlerle karşılaşacağını ve yaşanan sorunların ana nedeninin ülkenin başındaki kibirli kişi olduğunu söyledi.

Faik Öztrak’ın CHP Ekonomi Masası TV’deki söylediklerinden dikkat çeken satır başları şöyle;

HİÇ DERS ALINMADI

Aylar önce bugünleri işaret ettim söyledim. Dediklerimin çıkması o kadar önemli değil hatta ben ‘bu iş kötüye gidecek’ diye özellikle ülkeyi yönetenleri uyarmak için o lafları etmiştim ama öyle görüyorum ki hiç bir ders alınmamış.

HAZİNE’NİN BAKANI’NIN SÖYLEDİKLERİNİN HEP TERSİ ÇIKTI

Burada mühim olan şu; bugün ülkeyi öyle bir hazine ve maliyeden sorumlu bakan yönetiyor ki, ne dediyse çıkmadı. Hep tersi oldu. Dolayısıyla, güven bunalımı her geçen gün biraz daha büyüyor. Zaten ülke bu hale bu işlerin en başındaki sarayda oturan sarayın kibirli insanının ‘ben her şeyi bilirim, bu işlerin sebebi faizdir sonuçta enflasyondur. Dolayısıyla enflasyonu düşürmek için faizi düşürmek lazım’ gibi dünyanın pek bilmediği, pek de alışık olmadığı, hatta hayretle karşıladığı sözleriyle başladı.

 FAİZİ DÜŞÜRMEYE BAŞLADIKLARINDA ENFLASYON 19’DU

‘Biz bunu tatbik edelim’ dediler. Bunu tatbik etmek için kaç tane bakanın kafasını yediler. Kaç tane Merkez Bankası başkanı değiştirdiler. Ve sonunda faizleri düşürmeye başladıkları noktada enflasyon yüzde 19’du. Bugün yüzde 70…

Bu tespiti açıkça yapmamız lazım. Bugün Türkiye’de yüzde 70 enflasyon varsa bunun sebebi öyle ‘dışardandı, şuradandı, dış güçlerdi, iç güçlerdi yada karaborsacılardı, çiftçilerdi, esnaftı’ bunların hiç biri değil. Bugün bu ülkedeki yüzde 70 enflasyonun tek sorumlusu Türk parasını pul eden Erdoğan’dır. Bu tespiti bir yere koyalım.

SIKINTININ NEDENİ

Şimdi deniyor ki, ‘Biz ülkeyi yeniden düze çıkaracağız, bunları da yeneceğiz, bu günlerde geçer. Şimdi bugün Türkiye’nin içinde bulunduğu bu tablonun müsebbibi olanların bu tabloyu düzeltmeleri mümkün değildir. Bu tablonun failleri iş başından gitmedikçe bu tablo düzelmeyecektir. Çünkü, kimse Türk ekonomisine güven duymayacaktır, sıkıntı buradadır. Onun içinde biran önce gereği yapılmalı, hep söylüyorum; ülkenin önüne sandık getirilmelidir. Yoksa çok acı maliyetlerle karşılaşmamız kaçınılmazdır.

ULUSLARARASI PİYASALAR GÜVEN DUYMUYOR

CHP sözcüsü Öztrak, kur artışı ve Türkiye’nin CDS’i (Kredi Risk Primi) konularında ise ” Şimdi sene başından bu yana 5 ay geçti. 5 ayın sonuna doğru geliyoruz. 5 ay önce Türkiye’nin CDS’i 560’tı. Şu an Türkiye’nin CDS’i 720 puan. Burada muazzam bir bozulma var. CDS’in bozulması ne demek? Uluslararası piyasaların güven duymadığını gösteriyor . Türkiye’nin borçlarını geri ödeyeceğine dair güveninin azaldığını gösterir” dedi.

LİRANIN DURUMU

Öztrak, liranın durumu konusunda, ” Dolar kuruna bakıyorum geçen sene sonunda 31.12.2021’de 13 lira 30 kuruşmuş. 18’i gördükten sonra düşürdüler. Şimdi 16 lira 30 kuruş civarında. Yani yüzde 18,5 değer kaybetmiş. E hani Nebati Bakan ‘13.30’ları gördüğümüzde bu iş bunun dibidir, bundan daha yukarısı yoktur’ diyordu ne oldu, aldı başını gitti.

CHP’li Öztrak: ‘Dolarda yeni rekorlar karşımıza gelecek’

Yorumlar kapalı.