CHP’li Gürer: Kuraklık, ülkemizin gıdaya ulaşımını zorlaştıracak

CHP'li Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, bilim insanlarının uyarılarına rağmen, siyasi iktidarın kuraklıkla ilgili önlem almadığını ve çiftçilerin bu sebeple ciddi mağduriyet yaşadığını söyledi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda söz olarak kuraklık nedeniyle yaşanan sorunlara değindi, don olayları ve dolu yağışı sonucu üreticilerin yaşadığı mağduriyeti dile getirdi.

Türkiye’de kuraklığın 22 ilde yoğun bir şekilde hissedilmesine rağmen ülke genelinde de ciddi sıkıntılara yol açtığına dikkati çeken Gürer, “Kuraklıkla ilgili iki yıldır bilim insanlarının kuraklığın gerçekleşeceği yönünde uyarılarına rağmen ne yazık ki siyasi iktidar yeterli önlemleri almadı, her olayda olduğu gibi kuraklığın yoğunlaşmasından sonra borç ertelemesinden söz ediyor” eleştirisinde bulundu.

ÇİFTÇİ BORÇ ERTELEMESİ DEĞİL DESTEK BEKLİYOR

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kuraklıktan etkilenen çiftçilerin borçlarının erteleneceğine yönelik açıklama yaptığını anımsatan Gürer, “Bugün için çiftçilerimizin borçlarının ötelenmesi değil, çiftçilerimizin mağduriyeti karşısında TARSİM’e sigorta yaptırsın yaptırmasın tüm çiftçilerimize hibe olarak desteği sağlanması şart. Borçlarından dolayı faizlerinin de silinmesi zorunluluk, çünkü çiftçi mevcut koşullarda tohumu yeniden toprakla buluşturacak ekonomik güce sahip değil” diye konuştu.

MALİYETLER KATLANARAK ARTIYOR

Pandemi sürecinde çiftçilere yeterli destek verilmediği gibi, girdi fiyatlarındaki artışın da çiftçinin belini büktüğünü ifade eden Gürer, geçen yıl ağustos ayından 1.800 lira olan üre gübresinin şu anda 3 bin 700 liraya çıktığını, bütün fiyatlardaki artışlarla birlikte ürün maliyetlerinin katlandığını belirtti.

ÜRÜN İTHALATINDA SORUNLAR YAŞANABİLİR

Küresel ısınmayla ilgili sorunların giderek arttığını ve bu konuda yaşanabilecek en önemli riskin gıdaya erişilebilirlik olabileceğini belirten Gürer, ithal ürün fiyatlarının da bu nedenle sürekli artmasının, Türkiye’nin ürün ithalatında da sorunlar yaşayabileceğinin bir göstergesi olduğuna vurgu yaptı.

SULAR BOŞA AKIYOR

Türkiye genelinde yer üstüne doğal olarak çıkan ve denize akan sularla ilgili de düzenli bir çalışma gerçekleşmediğine dikkati çeken Gürer, Niğde’de Aladağlardan çıkan Ecemiş Suyunun halen Akdeniz’e boşa akıyor olmasını örnek gösterdi. Silvan’da yapılan barajın dağıtım ağlarının oluşturulmadığını kaydeden Gürer, ‘geliyorum’ diyen kuraklık için yeterli önlemlerin alınmadığını işaret etti.

KDV’Sİ NEDEN YÜZDE 18

Türkiye’de tarım yapan yabancı firmaların dolu ve don olaylarına karşı tedbir alabiliyorken, yerli çiftçilerin elma bahçelerinin ciddi zarar gördüğüne değinen Gürer, don olaylarına karşı geliştirilen ir makinenin Katma Değer Vergisinin (KDV) yüzde 18 olmasını eleştirdi.

NEREDEN NEREYE?

Taban fiyat açıklamalarının ‘Destek’ olarak lanse edilmesini de eleştiren Gürer, “Şimdi, 2002 yılında buğdayın tonu 415 lirayken altının gramı 12,5 liraydı, çiftçimiz 33 gram altın alıyordu, 2021 yılında 2.250 lira fiyatla 4,5 gram altın alabiliyor. Bu değerlendirme dahi çiftçimize bu bağlamda yeterli desteklerin verilmediğinin somut kanıtı. Onun için çiftçilerimiz mağdur, borçlu, hacizli; bu nedenle doğru desteklerin zamanında verilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

CHP’li Gürer: Kuraklık, ülkemizin gıdaya ulaşımını zorlaştıracak

Yorumlar kapalı.