CHP’li Çakırözer: “Ankara’da ağırlanan Tali̇ban’ın Dışişleri bakanı, BM Güvenlik Konseyi’nin yaptırım uyguladığı bir isimdir”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Taliban hükümeti Dışişleri Bakanı Muttaki'nin Ankara'da ağırlanmasına "Dünya gözünde Taliban’ı meşrulaştırmaktan başka bir anlam taşımaz" yorumunu yaptı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Taliban’ın Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki’nin Ankara’ya gelmesi ile ilgili olarak, “Ankara’da bakan protokolüyle ağırlanan Taliban’ın Dışişleri Bakanı Muttaki, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, teröre destek veren isimlere uyguladığı yaptırımlar yasası kapsamında yaptırım uygulanan bir isimdir. Muttaki’nin yanı sıra Taliban hükümetinin 33 bakanından 18’i de BM’nin yaptırımlar listesinde yer almaktadır” dedi.

Afganistan’daki Taliban hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki başkanlığındaki heyet temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geldi.

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, ziyareti ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi. Çakırözer, şunları söyledi:

“TALİBAN’I MEŞRULAŞTIRMAKTAN BAŞKA BİR ANLAM TAŞIMAZ”

“Taliban hükümetinin Dışişleri Bakanı’nın Ankara’da ağırlanması, dünya gözünde Taliban’ı meşrulaştırmaktan başka bir anlam taşımaz. Tabii ki Türkiye, Afgan halkına yardım etmelidir. Hele hele yaklaşan kış öncesinde Afganistan’da büyük bir insani trajedi yaşanırken, insani yardımı derhal yapmalıyız. Ama bunu yapmak için Afganistan’da terörle bağlantısını kesmemiş olan Taliban yönetiminin dışişleri bakanının Ankara’da ağırlanması gerekmez.

“MUTTAKİ, BM’NİN YAPTIRIM UYGULADIĞI BİR İSİMDİR”

Şu anda Ankara’da bakan protokolüyle ağırlanan Taliban’ın Dışişleri Bakanı Muttaki, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, teröre destek veren isimlere uyguladığı yaptırımlar yasası kapsamında yaptırım uygulanan bir isimdir. Muttaki’nin yanı sıra Taliban hükümetinin 33 bakanından 18’i de BM’nin yaptırımlar listesinde yer almaktadır.

“TÜRKİYE’NİN BU REJİMİ TANIMA ANLAMINA GELECEK HİÇBİR ADIM ATMAMASI GEREKİR”

Daha önce uyardık. Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi de yine geçtiğimiz günlerde bu Dışişleri Bakanı’nı ziyarette bulundu. Orada da söyledik, bunun adı tanıma anlamına gelir. Bakanı ziyaret etme, bakanı Ankara’da ağırlama gibi hareketler dış politikada meşrulaştırma anlamına gelir. Türkiye, bu adımları atmaktan kaçınmalıdır.

Neden kaçınmalıdır? Çünkü kurulan Taliban yönetimi ülkenin tüm halkını temsil eder nitelikte değil. 33 bakandan 18’i BM’nin terör listesinde gözüken isimler. Benzer şekilde Afganistan’da temel hak ve özgürlükler alanında büyük sıkıntılar yaşanıyor. Kadınlar eve hapsedilmiş durumda, sokak ortasında idamlar yaşanıyor, şeriat yasalarıyla cezalar veriliyor; gazetecilerin, diğer aydınların ifade özgürlüğü kısıtlanmış durumda.

Hal böyleyken Türkiye’nin bu rejimi tanıma, bu rejimi dünya gözünde meşrulaştıracak anlamına gelecek adımlardan kaçınması gerekir. O yüzden Taliban’ın dışişleri bakanının Türkiye’de kabul edilmesi çok büyük bir hatadır. Görüşme mutlak surette alt seviyede yapılmalıdır, üst seviyede görüşmelerden kaçınılmalıdır. Taliban’ın ülkesinde insan hakları alanında, terörle mücadele alanında, uyuşturucuyla mücadele alanında dünyaya güven vermeden; Türkiye’nin bu rejimi meşrulaştırma, bu rejimi tanıma anlamına gelecek hiçbir adım atmaması gerekir.”

CHP’li Çakırözer: “Ankara’da ağırlanan Tali̇ban’ın Dışişleri bakanı, BM Güvenlik Konseyi’nin yaptırım uyguladığı bir isimdir”

Yorumlar kapalı.