CHP’li Bulut’tan hükümete eleştiri: Pandemi döneminde yalana doyduk!

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, iktidarın pandemiyle mücadeleden siyasi başarı hikayesi çıkarmak için kamuoyundan gerçekleri sakladığını öne sürdü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın her bir açıklamasının diğerini tutmadığını kaydeden Bulut, “Pandemide yalana doyduk” dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AKP iktidarın, vaka/hasta sayısından maskeye, PCR testinden grip aşısına, koronavirüs aşısından aracı firmaya kadar birçok konuda halkı yanılttığını savunan CHP’li Bulut, “Pandemi yalanları” başlığı ile yazılı açıklama yaptı. Bulut’un açıklaması şöyle:

İlk vaka 11 Mart’ta açıklandı, ancak Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci imzasıyla uluslararası bir sağlık dergisinde yayınlanan bir makalede şubat ayında COVID-19 pozitif tanılı 24 hastanın Mersin’de tedavi altına alındığı ortaya çıktı.

MASKE KAOSU

Ocak ayında, muhalefet, ‘maskeler Çin’e ihraç ediliyor’ uyarısı yaptı. Sağlık Bakanı Koca, “Elimizde yoğun miktarda olduğunu çok rahat söyleyebilirim. Ne maske ne eldivende herhangi bir sorunumuz yok” dedi. Ancak, maskeler karaborsaya düştü. Satıcılar ürün temininde sıkıntılar yaşadıklarını açıklarken, 5 liraya aldıkları maskeleri 70-80 liraya alabildiklerini söyledi.

PCR TESTLERİNDE FAHİŞ FİYAT

Ekim ayında Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeyle koronavirüs testlerinin hem kamu hem de özel hastanelerde üst sınır olarak 250 TL olacağı belirlendi. Genelgeye rağmen Sağlık Bakanı’nın kendi hastanesi olan Medipol Hastanesi başta olmak üzere özel hastanelerin Covid-19 testinden 350 TL ve üzeri fiyat alındığı ortaya çıktı. Koca, PCR testinde 350 TL ve üzeri fiyatlandırmayı reddetti. Muhalefeti yalan söylemekle itham etti. Ancak, bir gün sonra Sağlık Bakanlığı geri adım attı.  Covid-19 testi için sağlık kuruluşlarına başvurularda, belirlenen fiyat tarifesinin dışındaki uygulamalar için yaptırım uygulanacağını bildirdi.

VAKA/HASTA SAYISI

28 Temmuz’da Sağlık Bakanlığı turkuaz tabloda vaka/hasta ayrımına gitti. Vaka sayısını gizlemek için sadece hasta sayısı verilmeye başlandı.  Gerçek sayılar ortaya çıkınca Bakan Koca, “Her vaka, hasta değildir” dedi.

GRİP AŞISI

Koca, ‘‘Bu yıl için 1 milyon 350 bin grip aşısını tedarik etmiş olduk, 3 milyonun üzerine çıkartmak için gayret ediyoruz’’ dedi. 2020’de sadece 2.3 milyon aşı temin edildi.

ARACI FİRMA ÇELİŞKİSİ

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs aşısında aracı firmanın olmadığını duyurmuştu. TRT muhabirinin çektirdiği fotoğrafta aşıya “KEYMEN” firmasının aracılık ettiği ortaya çıktı.  Gümrük beyannamelerinde, flakonlu yani hazır halde gelen aşıların 12 dolar, likit halde gelen aşıların fiyatının 7 dolar olduğu ortaya çıktı. İkinci doz aşıların flakonlarına etiketlenen ‘Keymen’ firması da belgelerde yer aldı. Koca, 1 milyon doz ücretsiz aşının Devlet Malzeme Ofisi’ne her bir dozu 12 dolardan fatura edildiği yönündeki iddialarını yalanladı. Koca, “Hiçbir şekilde aracı firmaya zerre kadar bir kuruş ilave verilmemiştir” dedi. Keymen yaptığı açıklamada iddiayı doğruladı ve “ticari mahsuplaşma” dedi.

COVİD AŞISI

Bakan Koca, 26 Kasım 2020’de Sinovac firması ile tedarik sözleşmesinin imzalandığını duyurarak, “Aralık ayında asgari 10 milyon olmak üzere 20 milyon hedefliyoruz. Ocak ayında 20 milyonda sorun yok. 50 milyon doz için sözleşme imzalandı” dedi. Günde 2 milyon kişinin aşılanabileceğini, Aralık ayında en az 10 milyon hatta 20 milyon doz aşının yapılacağını söyledi. Ocak ayının ortasına gelindiğinde aşı olan tek bir vatandaş yoktu. Gelen aşılar sadece 3 milyon dozdu. 11 Aralık’ta geleceği söylenen aşılar 30 Aralık’ta geldi. Aralık’ta yapılacağı söylenen aşılar 13 Ocak’ta yapıldı. Şu ana kadar Türkiye’de bir ve ikinci doz olmak üzere yaklaşık 15 milyon kişi aşılandı. “

CHP’li Bulut’tan hükümete eleştiri: Pandemi döneminde yalana doyduk!

Yorumlar kapalı.